Polonia va spori trupele de frontieră după ce Belarus a „intrat în spațiul aerian” cu două elicoptere

02 Aug 2023
Polonia va spori trupele de frontieră după ce Belarus a „intrat în spațiul aerian” cu două elicoptere

Polonia a acuzat astăzi Belarus că și-a încălcat spațiul aerian cu două elicoptere.Belarus a respins acuzația ca fiind "exagerată", scrie SkyNews

Un comunicat al ministerului polonez al apărării spune că cele două elicoptere din Belarus făceau antrenament în apropierea graniței când au trecut în spațiul aerian polonez.

„Trecerea frontierei a avut loc în regiunea Bialowieza la o altitudine foarte mică, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar”, a adăugat acesta. 

Bialowieza este un mic sat care găzduiește peste 2.000 de oameni, situat la un kilometru de granița Polonia-Belarus.

Varșovia a confirmat, de asemenea, că a chemat însărcinatul cu afaceri de la ambasada Belarusului pentru a explica incidentul. 

Ca răspuns, ministerul polonez al apărării spune că va crește numărul de trupe la granița sa de est. 

Peste 1.000 de soldați polonezi au fost trimiși la granița de 250 de mile cu Belarus săptămâna trecută, după ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a început să antreneze trupele din Belarus. 

Polonia a declarat că a informat NATO despre incident.

Mișcarea vine la doar câteva ore după ce SUA au declarat că nu au văzut niciun semn de amenințare specifică din partea grupului Wagner - care acum are sediul aproape în întregime în Belarus - la adresa Poloniei sau a oricărei alte țări NATO.

Belarus a respins  acuzația

Belarus a respins  acuzația Poloniei că două elicoptere i-au încălcat spațiul aerian în timpul unui exercițiu de antrenament.

Scriind pe Telegram, ministerul apărării din Belarus a descris acuzațiile ca fiind „exagerate și făcute de conducerea militară și politică poloneză pentru a justifica acumularea de forțe și mijloace la granița cu Belarus”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră