Polonia și Canada vor să trimita cerealele ucrainene „în țări care au nevoie”

26 Feb 2024
Polonia și Canada vor să trimita cerealele ucrainene „în țări care au nevoie”

Polonia și Canada au discutat despre exporturile de cereale ucrainene „în țări care au nevoie”, scrie Le Monde.

„Am discutat despre modul în care Canada și Polonia ar putea crește semnificativ oportunitățile de export de cereale ucrainene către țările care se confruntă cu foamete și nevoi”, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk, în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său canadian Justin Trudeau.

Varșovia „este pregătită să participe activ și chiar să cofinanțeze astfel de activități ”, a adăugat el. Potrivit domnului Tusk, aceste exporturi de grâu ucrainean către țările care au nevoie, „ar putea fi de mare ajutor fermierilor polonezi și europeni, Ucrainei și celor care așteaptă mâncare ieftină în alte regiuni ale lumii”.

De săptămâni întregi, fermierii protestează în masă în Polonia, precum și în alte țări europene, împotriva importurilor de produse agroalimentare ucrainene, considerate a nu respecta standardele europene și mult mai ieftine decât produsele locale, precum și împotriva reglementărilor verzi. 

Duminică, opt vagoane care conţineau porumb, provenind din Ucraina, potrivit Kievului, au fost deschise, iar conţinutul acestora a fost aruncat pe o cale ferată din Polonia, al patrulea incident de acest tip în ultimele zile . Potrivit prim-ministrului polonez, o soluție la această criză trebuie găsită rapid.

„Bruxelles, ca și Kiev, trebuie să înțeleagă că menținerea situației actuale este inacceptabilă pentru sute de mii de oameni harnici din Polonia sau din Europa, că trebuie să găsim o soluție care să nu dăuneze Ucrainei” , a spus el. a spus, subliniind că fermierii polonezi nu pot fi „victimele” acestei situații.

Polonia se numără printre cei mai mari susținători ai Ucrainei de la lansarea ofensivei ruse din februarie 2022, dar relațiile lor au fost otrăvite în ultimele luni de dispute comerciale, în special de deschiderea, de către Bruxelles, a granițelor europene pentru produsele agricole ucrainene.

„Trebuie să găsim o soluție, și să nu căutăm ceea ce ne-ar putea despărți, pentru că ar fi cea mai mare prostie din istoria națiunilor noastre [poloneze și ucrainene] să ne certam acum (...), pentru că avem nevoie unii de alții ca niciodată înainte”, a declarat Tusk, asigurând sprijinul ferm al țării sale pentru Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră