Polonia a cerut Uniunii Europene o investiție de 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru ca Varșovia să își poată crește capacitatea de tranzit al cerealelor ucrainene, a informat Agenția Poloneză de Presă (PAP) citată de KyivIndependent
După cum a reamintit PAP, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în urmă cu câteva luni că UE va oferi fonduri în acest scop, dar nu a dezvăluit detalii. Oficialii polonezi au prezentat la Bruxelles o descriere detaliată a sprijinului financiar necesar extinderii operațiunilor de tranzit, a scris agenția de presă.
Potrivit unui document obținut de PAP, Polonia spune că are nevoie de aproximativ 500 de milioane de euro pentru a crește capacitatea de transport cu camioane la punctele de trecere a frontierei Dorohusk-Jagodzin, Hrebenne-Rawa Ruska și Korczowa-Krakowiec.
Această tranșă ar trebui, de asemenea, alocată extinderii infrastructurii feroviare din orașul de graniță polonez Przemysl.
Cealaltă jumătate din fonduri ar trebui utilizate pentru modernizarea trecerilor de cale ferată, construirea de noi terminale pentru camioane și construcția infrastructurii de control al traficului de marfă la frontieră, a informat PAP.
„Timp de un an și jumătate, am dorit să creștem tranzitul cerealelor ucrainene către țări terțe, în special către Africa”, a declarat ambasadorul polonez la UE Andrzej Sados pentru PAP.
„Totuși, acest lucru necesită investiții și am repetat solicitările noastre concrete către Comisia (Europeană) de a crește capacitatea infrastructurii”, a adăugat el.
Sados a mai spus că Polonia a facilitat tranzitul unui record de 260.000 de tone metrice de grâu și porumb în iunie, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul volumului tranzitat în martie (120.000 de tone).
În urma retragerii Rusiei din Inițiativa privind cerealele Mării Negre și a atacurilor sale împotriva infrastructurii portuare ucrainene, Kievul a căutat rute alternative pentru exporturile sale agricole.
Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt vitale pentru aprovizionarea mondială cu alimente. Înainte de invazia Rusiei, Ucraina era al cincilea exportator de grâu la nivel global. Acordul cu cereale a permis ca aproape 33 de milioane de tone metrice de alimente să fie exportate prin porturile ucrainene în timp ce era în vigoare, potrivit ONU.
UE s-a angajat să mărească capacitatea „căilor sale de solidaritate”, ceea ce a facilitat tranzitul a peste 45 de milioane de tone metrice de produse agricole ucrainene din mai 2022. Mai multe state membre, precum România și Croația , au convenit, de asemenea, să-și folosească infrastructura pentru a ajuta exporturile Ucrainei.
Atât Polonia, cât și România se numără printre cei cinci membri UE care au solicitat Comisiei Europene interzicerea vânzării interne a produselor cerealiere ucrainene în aceste țări, care în prezent expiră pe 15 septembrie. Cu toate acestea, această măsură nu a restricționat tranzitul produselor ucrainene prin teritoriile lor.