Politico: Ucraina se aliază cu neo-naziștii ruși pentru lupta împotriva lui Putin

03 Apr 2024
Politico: Ucraina se aliază cu neo-naziștii ruși pentru lupta împotriva lui Putin

Alianța dintre conducătorii militari ai Ucrainei și milițiile neo-naziste conduse de rusul Denis Kapustin este din ce în ce mai puternică, dar acest lucru ar putea prezenta riscuri pentru Kiev. Germania îl descrie pe Denis Kapustin drept unul dintre cei mai influenți activiști neonazisti din Europa, ar rolul său în război este o sabie cu două tăișuri pentru Ucraina, scrie Politico

 „Suntem băieții răi, dar ne luptăm cu tipi cu adevărat răi”, spune înțelept Denis Kapustin.

Deocamdată, Ucraina este dispusă să se alieze cu tipul rău. În calitate de militant rus care a condus raiduri paramilitare în Rusia de pe teritoriul ucrainean anul acesta, Kiev consideră că Kapustin are un rol de jucat ca aliat împotriva președintelui Vladimir Putin.

Dar există pericole în a-l ține prea aproape. Autoritățile germane spun că Kapustin – uneori cunoscut sub numele de Denis Nikitin – este „unul dintre cei mai influenți activiști neonazisti” de pe continentul european și că acesta este o mană cerească pentru propagandiștii ruși, care încearcă să văruiască invazia lor criminală a Ucrainei ca o încercare de a „de-nazifica” Kievul.

„Gândiți-vă la „Cel bun, cel rău și cel urât””, adaugă Kapustin, care conduce Corpul Voluntarului Rus (RVC), cea mai mare dintre cele trei miliții ruse anti-Kremlin care luptă pentru Ucraina. „Înainte, aveai băieți buni și răi îmbrăcați în negru în filmele cu cowboy, apoi vine Clint Eastwood și este îmbrăcat în negru și luptă pentru bine”, spune el.

Kapustin este într-adevăr îmbrăcat în negru pentru discuția sa cu POLITICO într-un hotel din centrul orașului Kiev - deși hainele sale nu au logo-uri sau fulgere neo-naziste. Asta în ciuda faptului că conduce o linie de îmbrăcăminte de extremă-dreapta de tricouri și șepci împodobite cu imagini naționaliste și xenofobe albe, precum și simbolul nazist 88 - a opta literă a alfabetului de două ori fiind un cod nu atât de subtil pentru „Traiasca Hitler."

„Urmez o linie subțire”, spune Kapustin, contestând eticheta neo-nazistă și observând, aproape ironic, că nu pune svastici pe niciunul dintre tricourile pe care le vinde, de parcă asta ar dovedi ceva.

Mass-media de stat rusă adoră să arate originile lui Kapustin ca huligan de fotbal de extremă dreapta, deoarece le întărește pretextul pentru război.

Încercarea continuă a Moscovei de a-și prezenta lupta ca o reluare a celui de-al Doilea Război Mondial împotriva nazismului sună goală în realitate. Nu numai că președintele Ucrainei este evreu, dar partidele extremiste de extremă dreaptă au un sprijin aproape neglijabil în politica reprezentativă națională.

Dacă asta nu ar fi suficient, insistența Moscovei că forțele Ucrainei sunt naziste trece cu vederea faptul că grupurile neonaziste declarate luptă și pentru Rusia. Inclusiv faimoasa miliție Rusich , care afișează cu bucurie fulgere naziste, susține ideologia rasistă și a fost acuzată de atrocități pe câmpul de luptă din Ucraina și Siria, și Mișcarea Imperială Rusă, de supremație albă, desemnată „organizație teroristă” de Statele Unite.

În 2022, serviciul german de informații BND a declarat că armata rusă a primit grupurile neonaziste în rândurile sale, făcând „presupusul motiv al războiului, așa-numita denazificare a Ucrainei, absurd”.

Totuși, nimic din toate acestea nu îi împiedică pe ruși să ignore naziștii din propriile lor rânduri și să se concentreze asupra lui Kapustin, care poartă numele de război „White Rex”, la fel ca eticheta sa de îmbrăcăminte.

RVC lui Kapustin și alte două grupuri paramilitare anti-Putin din Ucraina — Legiunea Libertatea Rusiei și cea mai nouă formație, Batalionul Siberian — sunt din nou în știri după ce au lansat, pe 12 martie, cele mai mari raiduri transfrontaliere ale războiului din jurul Kursk și Belgorod, rămânând pe pământ rusesc și luptând mai bine de două săptămâni. Înainte de aceasta, cel mai mare raid al lor a fost în mai 2023, când au luat cu asalt satele și orașele din regiunea Belgorod.

Alexei Baranovsky de la Legiunea Libertatea Rusiei a susținut, în cadrul unei conferințe de presă săptămâna trecută, că ultimele raiduri „au perturbat planurile armatei ruse și i-au cauzat pagube semnificative”.

Statutul neclar al milițiilor

Statutul acestor grupări de miliție în raport cu forțele armate ale Ucrainei este neclar.

Baranovsky susține că grupul său este „o unitate obișnuită a Forțelor Armate ale Ucrainei”, spunând la conferința de presă de săptămâna trecută: „Când suntem pe teritoriul Ucrainei – suntem militari ai armatei ucrainene, egali în toate drepturile și îndatoririle de a toți ceilalți militari ai Ucrainei. Când mergem pe teritoriul Rusiei, nu mai suntem militari ucraineni, suntem cetățeni ruși care au luat armele.”

Unii din armata obișnuită a Ucrainei se încruntă în privința legăturii dintre miliții (în special RVC) și informațiile militare ale Ucrainei (HUR), argumentând că le oferă rușilor o oportunitate de propagandă.

"Si pentru ce?" a întrebat un oficial care face parte din Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, dar care a cerut să nu fie numit în acest articol pentru a putea vorbi liber. „Aceste miliții sunt un spectacol secundar. Ei nu pot influența dinamica războiului. Poate că ele perturbă puțin în spatele liniilor și sunt jenante pentru Kremlin, dar asta nu depășește dezavantajele generale de propagandă ale utilizării lor”, a adăugat oficialul.

Întreaga întreprindere este un proiect al lui Kyrylo Budanov, șeful HUR. Pe măsură ce raidurile transfrontaliere s-au desfășurat luna trecută, Budanov i-a lăudat pe paramilitarii ruși drept „războinici buni” într-un buletin de știri național. „Ne-au ajutat încă din prima zi... Au luptat în multe dintre cele mai fierbinți locuri ale Ucrainei . Vom încerca să-i ajutăm cât de mult putem”, a spus el.

Din câte vede HUR, dușmanul inamicului lor este prietenul lor. Potrivit lui Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al HUR: „Ucraina ar trebui, evident, să ajute și acei ruși care luptă împotriva regimului Putin să elibereze Rusia”. El a spus că milițiile nu acționează în Rusia la ordinele directe ale Kievului, iar acțiunile lor doar arată că „Kremlinul nu deține încă o dată controlul asupra situației din Rusia”.

Poate da, dar depinde de modul în care definiți „sub comenzi”.

Kapustin spune că milițiile au libertate de acțiune odată ce trec granița, dar raidurile sunt strâns coordonate cu HUR, care oferă asistență logistică, le verifică planurile operaționale și armele și le plătește. Toate cele trei miliții fac parte oficial din forțele armate ucrainene, înrolate în Legiunea Internațională, spune Kapustin. „Suntem o parte oficială a armatei ucrainene, dar avem ambiții politice serioase și agendă politică – să scăpăm de Putin”, adaugă el.

De la terenurile de fotbal la câmpul de luptă

Kapustin, în vârstă de 40 de ani, s-a născut la Moscova. S-a mutat împreună cu părinții săi la vârsta de 17 ani la Köln, Germania, unde și-a stabilit rapid o reputație înfricoșătoare de skinhead alb-puternic, care se dispută pe stradă, mereu gata de o discuție cu toată lumea, în special cu activiștii Antifa. El spune pentru POLITICO că a fost nemulțumit de mutare și că i-a fost dor de prietenii săi și s-a simțit deconectat.

El a fost de multă vreme proeminent pe scena cluburilor de luptă a artelor marțiale de extremă dreaptă a huliganismului european – participând la revoltele de la turneul de fotbal UEFA Euro 2016 din orașul-port francez Marsilia. După ce s-a mutat la Kiev, Germania i-a anulat rezidența în 2019 și i-a impus o interdicție de intrare în Schengen pentru „eforturi împotriva constituției liberal-democrate”.

El are legături cu grupuri neonaziste americane , iar în 2021 a găzduit un podcast împreună cu Robert Rundo, fondatorul Mișcării Rise Above, care a participat la mitingul supremacist alb din Charlottesville.

Cu toate acestea, Kapustin nu vrea să fie numit el însuși neo-nazist, deși este neclar despre ceea ce este. Îi place să discute cu jurnaliştii occidentali, văzând cât de incomod se simt mulți dintre ei să-l intervieveze, rupți între dezaprobarea ideologiei sale de extremă dreaptă și istoria huliganului și simpatia lor pentru Ucraina, nedorind să pună țara într-o lumină proastă pentru publicul liberal occidental.

„Veți încerca să rămâneți imparțial?” el intreaba. „Este o poziție foarte amuzantă pentru tine și colegii tăi, pentru că de ani de zile ați încercat din greu să ne puneți într-o lumină proastă. Neonazişti, rasişti, supremacişti albi, tipi groaznici, bla, bla, bla. Și apoi vine cea mai întunecată oră din istoria modernă a Ucrainei. Și dintr-o dată, veșnicii băieți răi se dovedesc a fi curajoși, hotărâți, încăpățânați și eroi. Și ei spun: „La naiba, cum ar trebui să scriu despre ei?””

Kapustin își savurează din plin notorietatea. „De-a lungul vieții, mi-am dorit întotdeauna să fiu tipul rău în stil Hollywood. Darth Vader este inspirația mea supremă. La vârsta de șapte ani, m-am uitat la Războiul Stelelor și mi-am spus: „Uau, tipul ăsta e atât de cool”, spune el.

Deci, dacă nu este un neo-nazist, ce este el?

„Cu siguranță conservator, cu siguranță tradiționalist, cu siguranță de dreapta”, spune el.

„Îmi este mai ușor să spun ceea ce detest, la ce mă opun în lumea modernă decât să-mi numesc opiniile politice personale”, adaugă el. „Mă consider o parte importantă a mișcării de dreapta. Dar când spunem mișcare de dreapta, ce înseamnă asta? Asta ar însemna că mă agit pentru că bat imigranți sau chestii de genul ăsta? Nu, sunt o persoană adultă. Și dacă am avut timpul de tânăr luptându-mă cu imigranții pe stradă, acel timp a trecut de mult. Ne-am gândit că imigrantul este inamicul. Nu aceasta este problema. Problema este guvernul lui Putin”, adaugă el.

Mai presus de toate, spune el, este un naționalist rus, deci luptă pentru Ucraina pentru că naționaliștii ruși ar trebui să fie împotriva lui Putin. „A fi patriot, a fi naționalist înseamnă, evident, să îți dorești tot ce este mai bun pentru propriul tău popor, pentru proprii tăi copii, pentru țara ta. Dar știu exact că Putin este cel mai rău care i s-ar putea întâmpla Rusiei. De aceea băieții, foștii mei camarazi, care luptă pentru el și se consideră naționaliști, sunt cel mai mare dușman pentru mine. Mă consideră un trădător. Îi consider trădători”, explică el.

Pentru Kapustin, regimul lui Putin nu este suficient de naționalist. El se plânge: „Poți avea o Asociație Națională de Fotbal Franceză în Rusia… Dar niciodată nu poți avea una cu adevărat rusă. Ori de câte ori spui, vreau să înființez un club național rusesc pentru ceva ce ți se spune: „Bunicul tău lupta împotriva naziștilor și acum ești un neo-nazist!””.

Într-o călătorie în Africa de Sud, Kapustin susține că a descoperit că majoritatea oamenilor credeau că viața era mai bună sub apartheid – deși admite că nu a vorbit cu sud-africanii de culoare.

„Călătoria mea în Africa de Sud a fost foarte importantă pentru mine, deoarece mi-am dat seama ce a fost și ce este acum, această decădere, evident că este foarte păcat să văd asta.” El admite: „Nu am vorbit cu Negrii. Deci sunt deschis. Spuneam doar cum a fost.”

Kapustin a început RVC cu doar cinci membri. La fel ca și comandanții celorlalte două miliții ruse cu sediul în Ucraina, Legiunea Libertatea Rusiei și Batalionul Siberian, el nu va spune câți luptători are acum, deși Rusia a spus luna trecută că peste 2.000 de luptători au fost implicați în raidurile de la Kursk și Belgorod.

„Suntem o parte oficială a armatei ucrainene, dar avem ambiții politice serioase și o agendă politică – să mărșăluim la Moscova și să desființăm regimul Putin. Acest lucru este evident în interesul Ucrainei”, spune Kapustin. Nu explică ce sistem de guvernare ar dori să vadă în Rusia.

„Acum suntem cu siguranță o forță considerabilă, care posedă propriile arme și vehicule, posedă propriile mitraliere grele și artilerie. RVC nu mai este o bandă. Este un regiment. Avem baze. Avem sistemul nostru de recrutare”, spune Kapustin.

Nucleul inițial al RVC cuprindea rușii care trăiau deja în Ucraina înainte ca Putin să-și lanseze invazia la scară largă în februarie 2022. Kapustin spune că majoritatea recruților acum sunt ruși care călătoresc prin Georgia pentru a se înrola. „În general, nu sunt dezertori ai armatei ruse”, spune el.

El spune că cele trei miliții au poziții politice diferite. „Și din această cauză avem abordări diferite ale recrutării, ale modului în care ne conducem unitățile. Avem prelegeri de ideologie în corpul meu, nu doar meșteșug militar, nu doar educație fizică, pentru că din punctul meu de vedere ideologia este ceva care fortifică o unitate”, spune el.

„Unul dintre colegii tăi a încercat să mă încolțeasca recent și a întrebat dacă am lua un negru, homosexual sau transsexual care vrea să se alăture corpului. Și i-am spus: „Nu, pentru că el nu s-ar simți confortabil în preajma noastră și noi nu ne-am simți confortabil în preajma lui”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră