Poliția germană a întărit paza în cazul Navalnîi de teama unor noi tentative de asasinat,

10 Sep 2020
Poliția germană a întărit paza în cazul Navalnîi de teama unor noi tentative de asasinat,

Starea de sănătate a politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi s-a îmbunătățit substanțial. Potrivit informațiilor obținute de Spiegel, poliția germană se teme acum de noi tentative de asasinat.

Poliția din Berlin a întărit măsurile de securitate în cazul lui Navalnîi. O investigație comună realizată de Spiegel și Bellingcat arată că atât numărul ofițerilor de poliție însărcinați cu protecția lui Navalnîi, cât și densitatea controalelor au crescut. El este tratat la spitalul Charite din Berlin, după tentativa de otrăvire din 20 August.

Acest lucru indică faptul că poliția din Berlin vrea să prevină noi tentative de asasinat. Pe măsură ce starea de sănătate a lui Navalnîi se îmbunătățește, se așteaptă ca și numărul vizitatorilor să crească.  Potrivit informațiilor obținute de Spitel și Bellingcat, Navalnîi poate vorbi din nou și ar putea să-și amintească detaliile de dinaintea momentului când i s-a făcut rău în avionul care îl transporta de la Tomsk (Siberia) la Moscova.

Declarațiile sale, mai notează publicația germană, ar putea reprezenta un pericol pentru oamenii din spatele tentativei de asasinat.

Măsurile vin după ce spitalul Charite a a nunțat, luni, că Navalnîi s-a trezit din coma indusă, iar între timp starea sa de sănătate s-ar fi îmbunătățit vizibil.

Potrivit guvernului federal, Navalnîi a fost atacat cu substanța neurotoxică Novicioc. Potrivit informațiilor obținute de Spigel, serviciile de securitate germane cred că este vorba de o operațiune a serviciiloro secrete rusești. Navalnîi este unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai opoziției din Rusia și trece drept unul dintre principalii adversari politici ai președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit analizelor realizate de un laborator al armatei germane, a fost folosită o variantă a agentului neourotoxic Novicioc chiar mai toxică decât substanța cu care a fost otrăvit fostul agent secret Sergei Skripal și fiica sa în 2018. Atacul împotriva lui Skripal a fost executat de serviciul secret al armatei ruse, GRU.

Substanța utilizată împotriva lui Navalnîi ar putea fi produsă într-un laborator militar special din Rusia iar acesta ar fi motivul pentru care cancelarul Merkel a lansat acuzații publice atât de dure săptămâna trecută.

Alte stiri din Externe

Ultima oră