Șeful Comisiei Europene este secretoasă, vrea să controleze totul și este în vizorul criticilor în următorii cinci ani, scrie Politico
Europa centristă a dat înapoi.
După ce extrema dreaptă a zguduit organizația politică în cadrul alegerilor la nivelul întregului continent luna trecută, aceiași lideri de partide majore s-au făcut pres și renumit propriul veteran de centru în cea mai puternică poziție din Uniunea Europeană.
Ursula von der Leyen, un fost ministru german al apărării în vârstă de 65 de ani, a fost răsplătită pentru că a condus UE într-o perioadă tumultuoasă de pandemie și război cu încă un mandat de cinci ani la șeful brațului executiv al blocului, Comisia Europeană.
Pentru mama a șapte copii - care este și bunica - aceasta marchează sfârșitul unei campanii lungi și anevoioase de a-și păstra slujba care a smuls-o dintr-o relativă obscuritate în 2019. În timpul prezentării sale pentru încă cinci ani în post, ea a căutat sa-si laude statutul de mama de familie, întruchipând valorile tradiționale conservatoare de centru-dreapta care definesc în general ortodoxia de la Bruxelles.
Dar, având în vedere că forțele populiste și naționaliste sunt acum împotriva curentului politic dominant al Europei, care a câștigat avânt de-a lungul continentului - și peste Atlantic - ea nu ar trebui să se bazeze pe o lună de miere.
Până la încheierea celui de-al doilea mandat, în 2029, o altă președinție a SUA Donald Trump ar putea să vină și să dispară, liderul de extremă dreapta Marine Le Pen ar putea conduce Franța și o mulțime de alți populiști ar putea fi cocoțați la masa de summit a UE alături de Viktor Orbán din Ungaria. .
„Vor fi cinci ani extrem de dificili pentru ea”, a spus un înalt oficial al UE.
În primul rând, toată lumea din politica europeană o cunoaște deja pe von der Leyen. Și nu toți sunt fani.
Ea va avea de-a face cu critici care indică stilul ei de conducere secret și distant. În general, ea se consultă cu doar câțiva consilieri de încredere – care sunt de obicei germani – și chiar doarme în biroul ei, la etajul 13 al sediului central al Comisiei din Bruxelles.
Când presiunea este cea mai mare, ea tinde să ia lucrurile cele mai serioase în propriile mâini, un instinct care îi poate cauza probleme.
În apogeul pandemiei, de exemplu, von der Leyen a sugerat că a negociat personal un contract masiv de vaccinare cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, printr-un mesaj text pe telefonul ei mobil, ceea ce a dus la un proces în desfășurare în care susținea că a încălcat regulile de transparență ale UE.
Mai recent, după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului anul trecut, ea a apreciat greșit starea politică din țările UE, întâlnindu-se cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Acest lucru a provocat o criză politică majoră, amenințând să-i anuleze credibilitatea exact când se pregătea să-și lanseze campania pentru realegere.
În partea dreaptă a politicii europene, ea se confruntă cu critici care îi critică îmbrățișarea politicilor „progresiste”, cum ar fi acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.
Va fi mai greu să ignori tot acel zgomot acum că dreapta deține mai multă putere.
Trump vs Regina Ursula
Comportamentul deseori înclinat al lui Von der Leyen i-a câștigat poreca de „ Regina Ursula ” la Bruxelles. Liderii și parlamentarii europeni i-au acordat un al doilea mandat în parte pentru că nu aveau altă opțiune viabilă. Alternativa ar fi fost o luptă de neconceput haotică, într-un moment critic pentru cei 450 de milioane de cetățeni ai UE.
Dar cum va merge von der Leyen, perechea de mâini sigură a Europei, în anii următori? Întrucât revenirea lui Trump la Casa Albă în noiembrie pare mai probabilă ca oricând, ea va fi greu presată să mențină relația transatlantică pe un echilibru. În ultimii patru ani, s-a văzut ceea ce este descris pe scară largă drept „epoca de aur” pentru relația UE-SUA sub Joe Biden.
Asistentul ei, Björn Seibert, a lucrat îndeaproape cu consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, pentru a coordona politicile cu privire la orice, de la sprijinul financiar și militar pentru Ucraina până la politica Chinei.
Cu toate acestea, lui Trump i-a plăcut sa-i puna în dificultate pe liderii UE în timpul primei sale președinții împotriva liderilor UE, cum ar fi fostul cancelar german Angela Merkel.
Acum, cu senatorul izolaționist din Ohio, JD Vance, ca partener de candidatură, Trump ar putea bine să meargă mai departe, acționând asupra amenințărilor sale de a reduce investiția Americii în NATO - o perspectivă terifiantă pentru multe guverne europene cărora le lipsesc propriile lor apărări solide.
În timp ce liderii UE s-au consolat cu faptul că Trump nu a subminat de fapt alianța NATO într-un mod semnificativ în calitate de președinte, de data aceasta sunt pregătiți pentru ca Trump și Vance să își urmeze amenințările prin despărțirea transatlantică.
Numirea lui Vance este deosebit de îngrijorătoare pentru Europa și pentru von der Leyen. Într-adevăr, afirmația senatorului în vârstă de 39 de ani că „nu-i poate păsa mai puțin ce se întâmplă în Ucraina” amenință să o lase pe ea și pe restul liderilor pro-ucraineni ai Europeisă facă față agresiunii ruse.
Pe lângă faptul că poate pune în pericol ordinea transatlantică de securitate, Trump a pregătit terenul pentru o ciocnire economică formidabilă cu UE, anunțând intenția sa de a aplica un tarif de 10% pentru toate mărfurile importate.
Von der Leyen „va fi lovita de mai mult naționalism economic, război comercial și protecționism din partea unei administrații Trump”, a declarat Majda Ruge, expert în politici la Consiliul European pentru Relații Externe, un think tank. „Unde ar putea să stabilească o relație pozitivă este China, jucând un rol important în promovarea securității economice și a controlului exporturilor”.
Va depinde de conservatorul german pregătit să evite un război comercial total UE-SUA.
Având în vedere că SUA și Europa se pot despărți din cauza politicii față de Rusia, dacă Trump câștigă în noiembrie, von der Leyen ar face bine să analizeze singura zonă în care Bruxelles-ul și o Casa Albă republicană ar putea vedea ochi în ochi - și anume China, potrivit lui Ruge.
„A ajunge la americani și a-i convinge că ea nu este o rivală cu China și că a lovi Europa cu tarife nu este în interesul lor, acesta este un lucru în care poate avea pârghie și conducere”, a spus Ruge.
Probleme aproape de casă
Munca lui Von der Leyen nu va fi mai ușoară pe frontul intern, unde ea trebuie să se ocupe de prim-ministrul maghiar Orbán.
„Avem un Macron foarte slăbit. Avem cel puțin probabil încă un an un cancelar german destul de slab... Deci întrebarea este: cât de mult poate completa von der Leyen în acest moment?” a întrebat Nicolai von Ondarza, politolog la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
La agravarea lipsei de sprijin pe care o oferă aliații ei tradiționali din UE este ostilitatea deschisă din interiorul blocului prin intermediul populiștilor de dreapta precum Geert Wilders în Olanda și Le Pen în Franța. Orbán se numește liderul opoziției lui von der Leyen.
Liderii de dreapta dura promit că vor rezista în timp ce von der Leyen abordează provocarea numărul unu a celui de-al doilea mandat: punerea la dispoziție a unor sume uriașe de bani UE pentru a reindustrializa și a rearma UE.
Asistenții lui von der Leyen insistă că are beneficiul experienței pentru a se ocupa de ceea ce urmează. Dar, într-un oraș cunoscut pentru birocrație , alți oficiali ai UE sunt surprinzător de clari cu privire la provocările ei.
„Tot ceea ce costă orice – de exemplu, apărarea Ucrainei”, se va dovedi „problematic” în timpul celui de-al doilea mandat al lui von der Leyen, a spus un diplomat de rang înalt al UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber.
Experiența ei de a naviga în politică nu a venit decât mai târziu în viață. Înainte de a intra pentru prima dată în politica germană la treizeci de ani, von der Leyen a avut o perioadă în California, deoarece s-a concentrat pe obținerea unui doctorat în medicină și pe creșterea a șapte copii cu soțul ei, Heiko von der Leyen.
Depășind scepticismul inițial, atât acasă, cât și la Bruxelles, ea s-a impus în timpul primului său mandat ca un lider conducând o instituție cu aproximativ 32.000 de angajați cu o strângere fermă.
Cu toate acestea, dependența ei de un mic cadru de consilieri i-a înfuriat pe mulți lideri UE care au considerat că ar fi trebuit să fie consultați mai mult.
Următorii cinci ani promit să testeze această abordare. Va trebui să construiască mai multe alianțe cu alți lideri ai UE dacă vrea să reziste forțelor populismului și să mențină unitatea blocului în fața provocărilor care urmează? Este ea capabilă să întindă mâna pentru a aduce mai mulți oameni în cort în acest fel?
Von der Leyen va fi, de asemenea, testată în domenii în care este probabil cea mai slabă: capacitatea ei de a striga la fel de tare ca Trump și Orbán și de a încheia înțelegeri cu liderii care vor să-i submineze agenda.
Cu toate acestea, nu a existat niciodată o alternativă reală la von der Leyen ca președinte al Comisiei. După negocieri tensionate cu fracțiunile politice din Parlamentul European, pe care le-a condus – ca de obicei – singură, însoțită de Seibert, a ajuns la o majoritate mai mare decât a avut-o în 2019.
După ce a câștigat votul pentru confirmarea celui de-al doilea mandat, von der Leyen a susținut o conferință de presă la Parlamentul European de la Strasbourg. A fost o zi intensă după o lungă campanie, după o perioadă de cinci ani în care puțini lideri occidentali au supraviețuit cu credibilitatea lor intactă.
Poate că nu a fost surprinzător că s-a împiedicat în timp ce dădea un răspuns la întrebarea unui jurnalist despre viitorul motorului cu ardere. — Îmi pare rău, spuse ea. "Sunt obosită."