Pirații fac ravagii în golful San Francisco, „fură și jefuiesc” navele

05 Oct 2023
Pirații fac ravagii în golful San Francisco, „fură și jefuiesc” navele

Propietarii de vase și iahturi din Golful San Francisco vorbesc despre incidentele de piraterie care au crescut vertiginos. Pirații le-au jefuit ambarcațiunile – și chiar au furat nave întregi, în timp ce San Francisco se confruntă cu o criză a criminalității, scrie New York Post

„Linia deschisă a țărmului estuarului [Oakland-Alameda] este plină de epave scufundate și nave abandonate, scoase din uz, iar criminalitatea s-a ridicat la niveluri cu adevărat intolerabile”, a declarat fostul căpitan de port Brock de Lappe în timpul unei conferințe de conservare a golfului San Francisco la o întâlnire a Comisiei de Dezvoltare de aplicare a legii, potrivit Fox News Digital.

„Au fost furate și jefuite mai multe nave. Victimele au fost nevoite să recurgă la confruntarea personală cu infractorii pentru a-și recupera bunurile fără a beneficia de sprijinul poliției. Este această activitate potrivită pentru un senior de 79 de ani?”

Un rezident a spus că a mers cu caiacul pentru a ajuta un bărbat care striga după ajutor. Marinarul aflat în dificultate era un „tânăr panicat și îngrozit” care a spus că pirații i-au tăiat cârma în timpul unei confruntări.

„Dacă ar fi fost vânt în acel moment, nu aș fi putut să ies și să-l salvez pe acest tânăr care nu avea motor și nu avea capacitatea de a naviga cu barca”, a spus ea. 

Tendința îngrijorătoare a pirateriei a lovit Alameda Community Sailing Center: patru dintre navele lor care valorează fiecare între 25.000 și 35.000 de dolari fiecare, au fost furate sau distruse, a informat Fox Business.

„Nu putem derula programul fără aceste nave”, ar fi scris proprietarul Kame Richards într-o scrisoare către comisia municipală.

„Răspunsul pe care l-am primit de la APD [Departamentul de poliție din Alameda] a fost că nu au putut face nimic și ne-a transmis un avertisment să nu ne apropeim de făptași dacă ne găsim navele”, a adăugat Richards, susținând că a fost nevoie de 35 de ore pentru a obține un raport de poliție.

„I-am sunat imediat după ce s-a întâmplat și ne-au spus: „Vom trimite un ofițer”. Era ora cinei și încă nu venise niciun ofițer. Apoi au spus că nu ne pot ajuta, iar cel mai bun sfat al lor este să găsim navele dar să nu ne apropiem de făptași”, se spunea în scrisoarea lui Richards.

„Am refuzat să ținem cont de acest sfat... Am putut să ne recuperăm toate navele și o altă RIB [barcă gonflabilă rigidă] care a fost furată de la Golden Gate Yacht Club.

Episoadele au fost considerate neglijabile de catre poliție într-un interviu acordat Fox News Digital.

„Criminalitatea este atât percepția crimei, cât și prezența reală a crimei”, a spus Nishant Joshi, șeful Politiei Alameda.

„Și spun asta pentru că, deși, din totalul incidentelor care sunt generate în orașul Alameda, mai puțin de 1% dintre acestea sunt atribuite tuturor porturilor noastre.”

Joshi a adăugat că poliția abordează plângerile de piraterie cu o „creștere” a patrulelor și eforturi de „educare” a comunității maritime.

Unii rezidenți cred că afluxul de criminalitate în estuarul Oakland, canalul care separă Oakland de comunitatea insulară suburbană Alameda, vine de la locuitorii fără adăpost din Oakland.

O persoană și-a exprimat suspiciunile luna trecută după ce a observat mai multe iahturi mici legate în jurul unei tabere de persoane fără adăpost din parcul din orașul Oakland. Acest oraș cu 433.000 de locuitori, găzduiește acum peste 9.700 de persoane fără adăpost, o creștere de 22% față de pandemia de COVID-19, conform organizației non-profit EveryOne Home.

„Și te întrebi, de unde au luat iahturile astea? Ambarcațiunile mici sunt scumpe”, a spus Jamie Camacho. „Poate că iau puținii bani pe care îi au pentru a cumpăra iahturi, dar sunt, știi… Cunosc o mulțime de prieteni cărora le-au dispărut navele mici și motoarele lor exterioare.”

„Nu am făcut o analiza profundă în identificarea grupului anume din societate care comite aceste crime”, a spus Joshi. „Dar cred că cu siguranță oricine se află într-o poziție precară se va întoarce la crimă atunci când este disperat.”

Departamentul de poliție din Oakland are un singur ofițer instruit pentru a conduce vasul poliției însărcinat cu protejarea căilor navigabile din jurul orașului.

„Lupta împotriva criminalității aici, pe apă, este grea, deoarece avem un singur ofițer maritim cu normă întreagă, și acesta sunt eu”, a declarat ofițerul Kaleo Albino pentru CBS Bay Area luna trecută. 

„Dar departamentul de poliție al orașului Oakland, avem tendința de a face lucrurile să funcționeze cu ceea ce avem și am instruit aproximativ zece ofițeri maritimi despre cum să opereze nava. Așadar, nava este disponibilă pentru mai multe ore decât stau eu aici.”

Garda de Coastă a fost angajată recent pentru a ajuta la protejarea zonei a raportat luna trecută postul ABC din San Francisco.

Patrulele consolidate au venit după ce un propietar de navă, Michael West, a spus CBS că el și vecinii săi iau problema în propriile mâini în loc să sune autoritățile.

„Cineva din acest port a trebuit să se apere cu arme împotriva piraților”, a spus West pe 10 septembrie. 

„Toată lumea de aici are o armă sau un cuțit sau o sabie sau un băț sau ceva, știi, pentru a se proteja.”

Crimele violente din San Francisco au crescut cu 12% luna trecută, comparativ cu august 2022, conform statisticilor Departamentului de Poliție din San Francisco, în timp ce jafurile au crescut cu 31%.

Crimele au crescut în San Francisco cu peste 36% în 2022 față de 2019; pentru Oakland, această cifră a fost o creștere de 60%. Efracțiile au avut o tendință de creștere masivă și acolo în ultimii trei ani, iar 2023 pare să mențină această tendință. 

Comercianții cu amănuntul fug de „Frisco” . Întreprinderile au organizat o grevă pentru siguranța publică în Oakland. 

Asta nu este „percepție”, asa cum susține poliția orașului guvernat de democrații "woke".

Alte stiri din Externe

Ultima oră