Pilotul rus care a dezertat în Ucraina va primi o recompensă de 500.000 de dolari

05 Sep 2023
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina va primi o recompensă de 500.000 de dolari

Pilotul rus Maksim Kuzminov, care a dezertat zburând cu elicopterul său Mi-8 în Ucraina, va primi o recompensă de aproximativ 18 milioane de grivne, echivalentul a 500.000 de dolari, a spus purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene, Andrii Yusov, citat de Kyiv Independent.

Maksim Kuzminov, un pilot rus de elicopter care a dezertat în Ucraina, va primi echivalentul a 500.000 de dolari (aproximativ 18,48 milioane de grivne), a declarat purtătorul de cuvânt al Informațiilor militare ucrainene Andrii Yusov, pe 5 septembrie .

În aprilie 2022, parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care oferă până la 1 milion de dolari personalului militar rus care reușește să transfere echipamente în Ucraina. Mărimea recompensei depinde de tipul de echipament pe care îl predau.

Pilotul în vârstă de 28 de ani a aterizat cu elicopterul Mi-8 complet intact pe un aerodrom din Ucraina când a dezertat, a informat presa ucraineană pe 23 august.

Pilotul a explicat într-o o conferință de presă că a dezertat pentru că „nu a vrut să contribuie” la crimele comise de forțele ruse în Ucraina, despre care consideră că este o „țară minunată”.

El a spus că a contactat el însuși partea ucraineană și i s-a spus că va primi protecție pentru el și familia sa, bani și noi documente din Ucraina dacă va dezerta.

Kuzminov a spus că părinții lui i-au susținut planurile de a dezerta și i s-au alăturat în Ucraina.

El a adăugat că nu mai are contact cu alți soldați ruși dar ar dori să le transmită că nu există fasciști sau naziști în Ucraina, așa cum susține propaganda rusă.

Dezertarea a fost rezultatul unei operațiuni pe termen lung a fortelor ucrainene de a aduce elicopterul Mi-8 și pilotul acestuia în Ucraina.

Povestea a fost prezentată în documentarul „Downed Russian Pilots”, care a fost difuzat la televiziunea ucraineană în seara zilei de 3 septembrie. Filmul a dezvăluit modul în care a fost planificată și efectuată aterizarea, iar Kuzminov a chemat alți piloți ruși să-i urmeze exemplul.

"Dacă faci ceea ce am făcut eu, așa ceva, nu vei regreta deloc. Ți se va asigura tot restul vieții cu absolut tot", a spus Kuzminov.

Kuzminov a oferit „dovezi valoroase despre aviația, sistemele de comunicații și rețeaua de aerodrom ale armatei Rusiei”, potrivit documentarului.

"Când Ucraina cere oficial rușilor să treacă de partea noastră împreună cu echipamentul, nu este propagandă. Nu este o minciună. Este adevărul", a adăugat Yusov în cadrul conferinței de presă din 5 septembrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră