Inundațiile devastatoare care au luat viața a peste 90 de oameni în sud-estul Spaniei au fost cauzate de un fenomen comun, dar de o intensitate rară, scrie Le Figaro
Alerta a fost lansată marți de agenția națională de meteorologie spaniolă, Aemet. Cu toate acestea, bilanțul tragic continuă să crească: cel puțin 95 de persoane au murit în inundațiile care au devastat marți seară sud-estul țării. Cauza este „gota fria” („picătură rece”), un fenomen meteorologic destul de des întâlnit în această perioadă a anului, inclusiv pe coasta mediteraneană spaniolă, dar care a atins marți o intensitate rară. Apare atunci când o depresiune care conține o masă de aer rece devine izolată într-o regiune la sud de Mediterana, în acest caz aici, în nordul Marocului, și rămâne staționată la altitudine.
„Ca în orice depresiune, această masă generează instabilitate, și induce o mișcare a aerului în jurul ei: masele de aer foarte cald și umed provenind din Mediterana, prezente la suprafață, se ridică și se răcesc; această răcire face ca apa să se condenseze, care cade înapoi sub formă de ploaie. Mecanica obișnuită a furtunilor” , explică Aurélien Ribes, climatolog la Centrul Național de Cercetări Meteorologice (Météo-France-CNRS). Specificul acestor fenomene mediteraneene este violența extremă a furtunilor, continuă el, „pentru că uneori sunt staționare: rămân în același loc câteva ore, cu o intensitate mare a ploii” . Vorbim de o furtună „V” din cauza formei pe care o ia pe imaginile din satelit.
Marți seara, regiunea Valencia a fost puternic lovită. După ploile abundente din timpul zilei, seara au izbucnit furtuni. În Chiva, în provincia Valence, au căzut 343 mm de precipitații în doar patru ore și peste 491 mm în 24 de ore, „sau în jur de nouă luni de ploaie"
"Furtuna a afectat un bazin hidrografic mare în vestul orașului Valencia, făcând ca cursurile navigabile din aval să reacționeze foarte rapid, scurgându-se în cartierele orașului” , continuă meteorologul. Dacă aceste ploi rămân excepționale, ele nu sunt complet fără precedent în regiune, indică totuși Aemet, care își amintește că a înregistrat peste 800 mm în 24 de ore în noiembrie 1987.
Încălzirea globală, un factor agravant
Agenția meteo spaniolă a plasat marți seara regiunea Valencia în alertă roșie și a declarat al doilea cel mai înalt nivel de alertă în anumite părți din Andaluzia, avertizând că ploile vor continua cel puțin până joi. „În acest tip de cazuri, de multe ori știm să prezicem un episod de precipitații abundente; dar descrierea în avans a intensității și a locației exacte a vremii rea depășește ceea ce știm să facem astăzi”, recunoaște Aurélien Ribes.
„Aceste inundații fulgerătoare din Spania sunt o reamintire a schimbărilor climatice și al naturii sale haotice” , subliniază Jess Neumann, profesor de hidrologie la Universitatea Reading, Marea Britanie, într-o notă. Dacă astfel de fenomene sunt caracteristice climatului mediteranean, încălzirea globală este un factor agravant în măsura în care umiditatea și căldura sunt cei doi combustibili pentru acest tip de extremă. Mai multă căldură de fapt induce un rezervor mai mare de umiditate în atmosferă... prin urmare precipitații mai intense.
La DANA, antes "Gota Fría", no es nueva ni excepcional (se repite con gran intensidad cada cierto tiempo) en España. Este pueblo lo sabe y construyó en lo alto de las márgenes, por eso sus casas no se inundaron.
— Julián Mora Aliseda. (@MoraAliseda) October 30, 2024
NO a la DEMOLICIÓN DE EMBALSES, se necesitan MÁS PRESAS! ???? pic.twitter.com/hwHsiekFnJ
⛈️????????????La gota fría, la Depresión Aislada en Niveles Altos #DANA deja casi cien #muertos en #España - #lluvias #spain #inundaciones #videos
— El Habanero News ????️ (@ElHabaneroNews) October 30, 2024
La nota completa????????https://t.co/yX7Nt6iAtb pic.twitter.com/1EDdsB5uSn