Pfizer, UE și cerneala invizibilă

29 Mai 2023
Pfizer, UE și cerneala invizibilă

Comisia Europeană a blocat sistematic controlul asupra acordului său cu Pfizer privind vaccinul COVID-19.  Cu actualizarea contractului de săptămâna trecută s-a întâmplat la fel, scrie Politico.

Este ca și cum acordul masiv al Pfizer privind vaccinul COVID-19 cu Comisia Europeană ar fi fost scris cu cerneală invizibilă: cu cât trece timpul, cu atât mai multe detalii par să dispară.

De ceva vreme, controversele au făcut ravagii în jurul mesajelor scrise schimbate între președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și șeful executivului Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare acordului din aprilie 2021 pentru 1,1 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer. Conținutul și chiar existența mesajelor au fost învăluite în secret, cu solicitări de clarificări respinse cu un sec: „fără comentarii”.

Vineri, Comisia a declarat că a ajuns la un acord mult căutat cu Pfizer pentru a revizui termenii contractului. Noua înțelegere reduce cele 450 de milioane de doze care trebuiau încă livrate în 2023 și le extinde în următorii patru ani.

Asta sunt toate informațiile pe care le primim. Comisia nu dezvăluie noul număr de doze pe care țările membre trebuie să le cumpere și nici niciuna dintre condițiile financiare ale contractului modificat.

Lipsa de transparență a fost o caracteristică consecventă a acestei înțelegeri. Comisia a refuzat cererea unui jurnalist de la Bruxelles de „acces la documente” de a vedea presupusele mesaje ale lui von der Leyen cu Bourla – în ciuda reproșurilor din partea Mediatorului European. Autoritatea de supraveghere a bugetului UE a fost blocată să analizeze negocierile, fără nicio explicație. Comisia pentru COVID-19 a Parlamentului European nu s-a descurcat mai bine, von der Leyen evitând o citație de a se prezenta în fața europarlamentarilor pentru a le răspunde la întrebări.

Victorie la supărare

Nu a fost întotdeauna așa. Inițial, Comisia a dorit să etaleze acordul, care a asigurat până la 1,8 miliarde de doze de vaccin pe care compania farmaceutică americană l-a dezvoltat în comun cu BioNTech din Germania.

Pe atunci, în aprilie 2021, COVID-19 încă făcea ravagii, iar guvernele se luptau pentru a asigura accesul la provizii limitate de vaccinuri; Cu câteva luni mai devreme, Marea Britanie recent ieșita priin Brexit și-a asigurat o linie de aprovizionare preferențială de la AstraZeneca .

Apoi a venit marele contract. A fost al treilea acord pe care Comisia îl semnase cu BioNTech/Pfizer, dar a depășit orice a apărut înainte. A blocat blocul să cumpere 900 de milioane de doze de vaccin în avans - suficient pentru a vaccina populația adultă a UE de trei ori. În cele din urmă, a fost exercitată o opțiune pentru alte 200 de milioane de doze, ducând numărul total de doze la 1,1 miliarde, în valoare de 21,5 miliarde de euro pe baza prețurilor vaccinurilor raportate de Financial Times.

Von der Leyen a făcut chiar turul victoriei în New York Times, dezvăluind că a avut un rol personal neobișnuit în discuțiile din perioada premergătoare înțelegerii. În articolul intitulat „Cum Europa a încheiat un acord privind vaccinul Pfizer cu SMS-uri și apeluri”, ziarul american citează interviuri atât cu von der Leyen, cât și cu Bourla, dezvăluind că cei doi au trimis SMS-uri și s-au sunat reciproc în perioada premergătoare contractului. În partea de sus a articolului, von der Leyen este fotografiată uitându-se, cu ochi de oțel, din Berlaymont spre Bruxelles, împrumutându-și fața înțelegerii cu Pfizer.

Mai recent, însă, contractul a devenit ceva jenant pentru executivul UE. COVID-19 este în scădere, iar ratele de vaccinare au scăzut, dar țările UE sunt încă obligate prin contract să cumpere un număr mare de doze, care costă miliarde de euro.

Acordul a angajat Europa să cumpere 650 de milioane de doze în 2022 și alte 450 de milioane în 2023. Perioada de valabilitate a acestora este scurtă și multe au fost deja aruncate: radiodifuzorul public german BR24 a stabilit în ianuarie numărul la 36,6 milioane de doze în Germania, în timp ce Ministrul austriac al Sănătății a declarat anterior că 17,5 milioane de doze au fost neutilizate în țară și „disponibile pentru vaccinare”.

Deșeurile ridică întrebarea de ce Comisia – cu sprijinul guvernelor naționale – a semnat atât de multe doze în avans, fără nicio clauză de retragere pe baza condițiilor de pandemie, mai ales având în vedere variabilitatea valurilor de coronavirus care era deja evidentă până în aprilie 2021.

Oficialii UE au susținut că era o asigurare necesară și că era mai bine să cheltuiți banii pe doze care ar putea fi irosite decât să aveți nevoie de ei și să nu le aveți. O coaliție de țări din Europa de Est și Centrală vede lucrurile diferit. Ei au cerut să renegocieze contractele, deoarece finanțele lor au fost afectate de șocul energetic al invaziei ruse a Ucrainei, împreună cu un aflux de refugiați de peste graniță.

Citeste si arde

Jurnaliştii, politicienii şi organele de pază au încercat cu toţii să facă lumină asupra modului neobişnuit de negociere a contractului, fără succes până acum.

Alexander Fanta, un reporter de la Bruxelles la Netzpolitik, a depus o cerere de „acces la documente” după ce a citit articolul din New York Times. Comisia a spus că nu a găsit textele, ceea ce i-a atrans fulgerele Mediatorului european .

Organismul de supraveghere a bugetului UE, Curtea de Conturi Europeană, s-a lovit și el de un zid al tăcerii. Într-un raport privind achiziția de vaccinuri de către UE, publicat în septembrie anul trecut, auditorii agenției au declarat că, spre deosebire de alte negocieri contractuale, Comisia a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese-verbale, de nume ale experților consultați, de condiții convenite, sau alte dovezi.

Apoi a fost rândul Parlamentului European. Comitetul pentru COVID-19, condus de socialista belgiană Kathleen Van Brempt, nu s-a descurcat mai bine decât auditorii. De două ori, CEO-ul Pfizer a refuzat să apară în fața europarlamentarilor. Iar personalități de rang înalt din Parlament au blocat o interogare publică a președintelui Comisiei.

Chiar și New York Times, unde von der Leyen și-a trâmbițat pentru prima dată succesul, dă acum în judecată Comisia pentru a elibera SMS-urile.

Nu e ironic?

În teorie, Comisia încă pretinde contractul ca fiind un succes. În anunțul public de vineri, scrie că „implementarea Strategiei noastre UE privind vaccinurile a depășit toate așteptările”. Dar modul în care a fost transmisă vestea vorbește despre o anumită jenă.

Vestea a apărut vineri, la prânz, înainte de un weekend de trei zile. Nu a existat niciun anunț oficial în timpul informării zilnice a Comisiei către jurnaliști; în schimb, o mențiune a fost ascunsă într-un rezumat de știri trimise prin e-mail. Acestea nu sunt semnele distinctive ale unei instituții care încearcă să facă primele titluri la știri.

Întrebat despre decizia de a nu dezvălui totalul revizuit de doze, un detaliu care a fost dezvăluit în contractul inițial, un purtător de cuvânt al Comisiei a trimis jurnalistii catre guverneler naționale. „Strategiile de vaccinare sau programele de vaccinare sunt concepute și implementate de statele membre”, a spus purtătorul de cuvânt.

Von der Leyen probabil speră că această ultimă înțelegere va face uitată problema înaintea posibilei candidaturi de anul viitor pentru un al doilea mandat. Cu pandemia oficial încheiată și un public care vrea să uite totul despre ea, s-ar putea să își îndeplinească dorința.

Dar ea nu a rezolvat înca totul. Parchetul European a anunțat în octombrie anul trecut că analizează achiziția de vaccinuri de către UE. Organismul de supraveghere a crimelor financiare nu a spus la ce contract se uită sau pe cine investighează, dar dacă se dovedește că EPPO îl are pe președintele Comisiei în vizor, ea poate trece repede de la un post sigur la somaj.

Alte stiri din Externe

Ultima oră