Peter Thiel, miliardarul care finanțează candidații pro-Trump: „Sunt mândru că sunt un republican gay”

06 Noi 2022
Peter Thiel, miliardarul care finanțează candidații pro-Trump: „Sunt mândru că sunt un republican gay”

Investitorul vrea ca America să-și adopte ideologia uber-libertariană, idealurile sale de piață liberă și dorința lui de a renunța complet la tehnologie, pentru viitorul omului și mântuirea lui, scrie o analiză Le Figaro.

Intervievat mai demult de revista americană The New Yorker, capitalistul de risc și miliardarul Peter Thiel a susținut că urăște politica: „În cel mai bun caz, este destul de rău și în cel mai rău caz este îngrozitor. Cred că ar fi bine să avem o lume mai puțin politizată.” Cine s-ar  fi gândit atunci, la momentul acestei declarații că mulți ani mai târziu, personajul, dacă nu cel mai bogat (averea lui este estimată între 4,2 și 10 miliarde de dolari), cel puțin cel mai controversat din Silicon Valley, s-ar arunca cu capul înainte, portofelul în mână, în campaniile electorale? Mai întâi alegerile prezidențiale ale libertarianului Ron Paul, în 2008 și 2012, apoi cele ale lui Donald Trump în 2016 și, mai recent, cel de la alegerile intermediare din 8 noiembrie.

Hotărât să-și transforme complet țara adoptivă - s-a născut în Germania și a crescut parțial în Africa de Sud  - Peter Thiel tocmai a donat 30 de milioane de dolari în sprijinul a șaisprezece candidați pro-Trump care caută mandate în Senat și Camera Reprezentanților. În același timp, el a lucrat pentru a torpila candidaturile republicanilor „mainstream” care au acceptat legitimitatea lui Joe Biden, în special pe cele ale celor „zece perfizi” care au votat în favoarea demiterii lui Donald Trump, după atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Liz Cheney este una dintre cele mai vizibile victime ale sale. Pentru că pe lângă denunțarea ex-președintelui, ea a participat la comisia parlamentară însărcinată cu clarificarea responsabilității sale în asaltul din 6 ianuarie.

În 2016, Peter Thiel a devenit astfel primul homosexual care a ținut un discurs în fața unui public conservator reticent să susțină cauza LGBT.

Cofondator (împreună cu Elon Musk ) al sistemului de plăți PayPal în 1998, primul investitor în Facebook, cel mai mare acționar al software-ului de analiză a datelor Palantir, Peter Thiel nu mai crede în democrația liberală, despre care crede că este incompatibilă cu libertatea și ar fi generat, în Statele Unite, un fel de „stat global”, „în stare de moarte cerebrală” , după ce a dat naștere unui „minister al adevărului” , tot atâtea abuzuri pe care doar un naționalism de dreapta ar fi în măsură să le corecteze. 

Actualul sistem de guvernare este complet dezordonat... Părerea mea pe jumătate apocaliptică, pe jumătate optimistă este că am ajuns la un punct de cotitură în care lucrurile nu pot decât să se rupă.” a spus el recent, în timpul unui dineu organizat de Societatea Federalistă ultra-conservatoare.

„Nu cred că este vorba doar de schimbarea majorității din Senat pentru el”, a declarat la începutul acestui an fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon„Cred că Peter vrea să schimbe direcția țării.” Dorința lui ar fi ca America să adopte ideologia sa uber-libertariană, idealurile sale de piață liberă și dorința de a renunța complet la tehnologie, pentru viitorul omului și salvarea lui. Doar asta. Un pic de parcă el ar fi trage sforile. Pentru că intelectul său, fin se pare, ar fi cu mult superior celui al multora dintre candidații pe care îi alege și îi aprobă personal. Candidați pe care nu s-ar mulțumi să îi finanțeze, dar cărora le-ar impune procedura de urmat, o noutate.

„Sunt mândru că sunt un republican gay”

Doi dintre ei, Maga („Make America Great Again”, sloganul lui Trump) Blake Masters și J. D. Vance, sunt – sau au fost – angajații săi: primul la Thiel Capital, al doilea la Mithril Capital, pe care a părăsit-o pentru a fonda Narya Capital. (numele sunt preluate din romanul Stăpânul inelelor , de J. R. R. Tolkien, al cărui cititor pasionat este Peter Thiel). Ambii bărbați candidează pentru funcția de senator, unul în Arizona, celălalt în Ohio. Și, deși își petrec timpul condamnând universitățile de elită, ei sunt rezultatul acesteia, la fel ca binefăcătorul lor, al cărui premiu Thiel Fellowship de 100.000 de dolari din 2005 i-a încurajat pe tinerii sub 20 de ani să abandoneze școala pentru a se dedica activităților lor, fie ele sociologice, științifice sau tehnologice.

Absolvent al Universității Yale, J. D. Vance (cel mai bine cunoscut pentru bestsellerul său Hillbilly Elegy, care povestește copilăria sa din Appalachi ca un om alb sărac) ar fi alături de oponentul său, democratul Tim Ryan. La începutul lunii octombrie, Peter Thiel a anunțat că renunță la finanțarea campaniei pentru a-și concentra eforturile pe cea a lui Blake Masters, un absolvent extremist, ca Thiel, din Stanford, căruia îi place să repete că țara este guvernată de „o grămadă de psihopați”Potrivit ultimelor sondaje, care se tot schimbă, Masters ar fi la 4 puncte în spatele lui Mark Kelly, senatorul democrat în funcție. De aici întrebarea care trebuie pusă în ajunul celor mai scumpe alegeri intermediare din istoria SUA.: Vor fi influențat rezultatul sumele colosale cheltuite de Peter Thiel?

Dezamăgit de Administrația Trump, care nu ar fi mers suficient de departe în celebra deconstrucție a Statului, Peter Thiel s-a retras în timpul campaniei prezidențiale din 2020

Deși investitorul este de mult un nume cunoscut în Silicon Valley, el a devenit faimos atunci când presa a dezvăluit că el a fost de fapt cel care a finanțat procesul luptătorului Hulk Hogan împotriva tabloidului Gawker, care a vorbit despre sexualitatea lui împotriva acordului său. Dar în 2016 a făcut furori, urmând să-l susțină pe Donald Trump la convenția republicană de la Cleveland (Ohio). El devine astfel primul homosexual care ține un discurs în fața unui public conservator reticent să susțină cauza LGBT. Și totuși, în timp ce el declară: „Sunt mândru că sunt republican gay”, primește ovație în picioare. Este adevărat că pe vremea lui Stanford, unde a urmat studii strălucite în drept și filozofie (sub conducerea academicianului francez René Girard, al cărui admirator este), extremismul său asupra libertății de exprimare este de așa natură încât vine să susțină publicarea de articole anti-LGBT în revista The Stanford Review, pe care a co-fondat-o, cu obiectivul de a oferi puncte de vedere alternative ortodoxiei de stânga.

De îndată ce a fost ales, Donald Trump i-a oferit un post în comitetul său de tranziție. În cadrul unei conferințe care îi reunește pe magnații din Silicon Valley, viitorul președinte își exprimă admirația: „Peter a înțeles ceva foarte devreme, poate chiar înaintea noastră. A fost atât de grozav, atât de remarcabil și a primit cele mai puternice aplauze la convenție... Mulțumesc. Ești un tip cu adevărat uimitor.” Dar sfatul investitorului este prea radical, chiar și pentru guru populist Steve Bannon. El promovează, de exemplu, numirea unui sceptic climatic drept consilier științific la Casa Albă .

Dezamăgit de Administrația Trump, care nu ar fi mers suficient de departe în celebra deconstrucție a Statului, Peter Thiel a dispărut în timpul campaniei prezidențiale din 2020. Nu a vorbit niciodată în public despre „marea minciună potrivit căreia Joe Biden ar fi furat victoria lui Donald Trump. Dar susține doar candidații negaționiști. Și, pentru orice eventualitate, tocmai a aplicat pentru naționalitatea malteză. O nouă cale de ieșire? Peter Thiel este deja neozeelandez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră