Peter Pellegrini a câștigat alegerile prezidențiale în Slovacia: țara în curând pe „calea Orban”?

07 Apr 2024
Peter Pellegrini a câștigat alegerile prezidențiale în Slovacia: țara în curând pe „calea Orban”?

 Aliatul politic al premierului Robert Fico, economistul Peter Pellegrini a obținut sâmbătă, 6 aprilie seara, 53,20% din voturi, scrie L'Express

Analiștii se asteptau la un rezultat mai strâns. Nu a fost cazul. Aliatul guvernului populist, Peter Pellegrini, a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia sâmbătă, 6 aprilie, cu mult în fața diplomatului pro-european Ivan Korcok din turul doi, potrivit rezultatelor aproape finale. Peter Pellegrini, economist de pregătire, a obținut 53,20% din voturi, față de 46,80% pentru Ivan Korcok, potrivit cifrelor publicate de Oficiul Slovac de Statistică care arată aproape toate (99,8%) voturile.

„Este o mare satisfacție”, a spus Peter Pellegrini într-un discurs adresat susținătorilor săi. „Vreau să fiu un președinte care să apere interesele naționale ale Slovaciei”, a subliniat el. El a dat asigurări că vrea să facă totul „pentru ca Slovacia să rămână de partea păcii și nu de partea războiului”. Invazia Ucrainei de către Rusia a fost unul dintre elementele cheie ale campaniei electorale din această țară cu 5,4 milioane de locuitori, mai ales că prim-ministrul populist Robert Fico, un aliat de multă vreme al lui Peter Pellegrini, a pus sub semnul întrebării suveranitatea Kievului și a cerut pacea cu Moscova. De la revenirea sa la putere în octombrie 2023, Robert Fico a oprit toate donațiile de arme către Kiev, limitând sprijinul pentru vecinul său la „ajutor umanitar și civil”.

Peter Pellegrini a fost ministru în guvernele anterioare ale lui Robert Fico. L-a înlocuit chiar și ca prim-ministru după căderea guvernului său în 2018, în urma uciderii jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, împușcati în casa lor. Dubla crimă a declanșat un val de proteste în toată țara, care l-au forțat pe Robert Fico să demisioneze. În ultimul său articol, publicat postum, Jan Kuciak a dezvăluit legăturile dintre mafia italiană și guvernul Fico.

„O campanie netransparentă”

În vigoare din octombrie, actualul guvern, format din partidul Smer-SD al lui Robert Fico, partidul Hlas-SD al lui Peter Pellegrini și micul partid de extremă dreapta SNS, a întrerupt, de asemenea, ajutorul militar pentru Ucraina vecină. „Dacă Pellegrini va câștiga, Slovacia ar putea urma „calea Orban””, a declarat analistul Tomas Koziaka pentru AFP înainte de vot, referindu-se la premierul ungar Viktor Orban, care este favorabil Kremlinului.

Sâmbătă seara, Ivan Korcok și-a recunoscut înfrângerea și și-a felicitat adversarul. „Aș dori să-l felicit pe câștigătorul alegerilor, Peter Pellegrini”, a spus acest fost ministru de Externe presei și susținătorilor săi. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că „Peter Pellegrini va fi independent și că va acționa conform propriilor convingeri și fără ordine”, făcând clar aluzie la relația strânsă dintre viitorul președinte și șeful guvernului Robert Fico. Dar și-a criticat și adversarul pentru „o campanie netransparentă”.

Putere limitată

„Se pare că este posibil să devii președinte al Republicii Slovace prin răspândirea urii”, a spus el, criticându-l pe Peter Pellegrini și tabăra lui pentru că l-au prezentat în timpul campaniei drept „candidat de război”, favorabil implicării Slovaciei în conflictul din Ucraina. Peter Pellegrini o va înlocui așadar pe președintele liberal Zuzana Caputova. Deși puterile sale sunt limitate, președintele ratifică tratatele internaționale, numește judecători cheie și este comandantul șef al forțelor armate. El poate, de asemenea, să se opună legilor adoptate de Parlament.

Peter Pellegrini, care vorbește și rusă, germană și engleză, va deveni oficial președinte slovac pe 15 iunie. Necăsătorit, a fost numit „cel mai sexy politician din Slovacia” de revistele pentru femei în urmă cu ceva timp. Când și-a anunțat candidatura, acesta a spus că locuiește singur, adăugând: „Dacă voi fi ales președinte, nu voi fi însoțit de o primă doamnă sau de nimeni”

Alte stiri din Externe

Ultima oră