Poliția din Marea Britanie face peste 30 de arestări pe zi pentru mesaje considerate ofensatoare pe rețelele sociale și alte platforme, stârnind controverse majore privind libertatea de exprimare. În ultima perioadă, un cuplu din Hertfordshire a fost reținut timp de opt ore și interogat de șase ofițeri după comentarii „disprețuitoare” făcute într-un grup de părinti pe WhatsApp iar într-un alt caz șocant, un bărbat de 40 de ani, riscă până la doi ani de închisoare după ce s-a deghizat la o petrecere de Halloween ca teroristul Salman Abedi. Aceste incidente ilustrează preocupările crescânde ale grupurilor pentru drepturile civile din Marea Britanie care susțin că autoritățile supraveghează excesiv internetul și amenință libertatea de exprimare folosind legi vagi, scrie The Times.
Poliția britanica face mai mult de 30 de arestări pe zi pentru postări ofensatoare pe rețelele de socializare și alte platforme. Mii de persoane sunt reținute și interogate pentru trimiterea de mesaje care provoacă „supărare”, „inconveniență” sau „anxietate” altora prin internet, telefon sau corespondență.
Datele privind reținerile obținute de The Times arată că ofițerii fac aproximativ 12.000 de arestări pe an în baza secțiunii 127 din Legea Comunicațiilor din 2003 și a secțiunii 1 din Legea Comunicațiilor Malițioase din 1988.
Creștere în timp
Aceste acte fac ilegală provocarea de suferință prin trimiterea de mesaje „groaznic de ofensatoare” sau să distribuirea de conținut de „caracter indecent, obscen sau amenințător” pe o rețea de comunicații electronice.
Ofițerii din 37 de forțe de poliție au făcut 12.183 de arestări în 2023, echivalentul a aproximativ 33 pe zi. Acesta reprezintă o creștere de aproape 58% a arestărilor față de perioada pre-pandemie. În 2019, forțele au înregistrat 7.734 de rețineri.
Statisticile au stârnit critici din partea grupurilor de apărare a libertăților civile, care susțin că autoritățile supraveghează excesiv internetul și amenință libertatea de exprimare folosind legi vagi.
În calitate de director al procuraturii, Sir Keir Starmer a emis o directivă a Serviciului de Procuție al Coroanei conform căreia mesajele ofensive de pe rețelele de socializare ar trebui să ducă la urmărirea penală doar în „circumstanțe extreme”.
Analiza datelor guvernamentale arată că numărul de condamnări și sentințe pentru infracțiuni de comunicații a scăzut dramatic în ultimul deceniu.
Conform datelor Ministerului Justiției, au fost 1.119 de sentințe pentru infracțiuni prevăzute de secțiunile 127 și 1 în 2023, cu aproape jumătate mai puține decât în 2015, când 1.995 de persoane au fost găsite vinovate de aceste infracțiuni.
Tendință descendentă
Există mai multe motive pentru care arestările nu duc la condamnări, cum ar fi soluționările extrajudiciare. Dar cel mai frecvent motiv este „dificultăți probatorii”, în special atunci când victima nu susține continuarea acțiunii. A existat un protest față de „excesul de autoritate” al poliției și temeri că ofițerii ar putea „restrânge democrația” prin arestarea persoanelor pentru infracțiuni de comunicații malitioase.
The Times a raportat săptămâna trecută că poliția din Hertfordshire a trimis șase ofițeri pentru a reține un cuplu și a-i pune într-o celulă timp de opt ore, după ce școala primară a copilului lor a obiectat la volumul de e-mailuri trimise și comentariile „disprețuitoare” făcute într-un grup WhatsApp.
Maxie Allen, 50 de ani, și Rosalind Levine, 46 de ani, au fost interogați sub acuzația de hărțuire, comunicații malitioase și cauzarea unui deranj pe proprietatea școlii. După o anchetă de cinci săptămâni, poliția a concluzionat că nu ar trebui luate măsuri suplimentare.
Un ofițer de poliție a mai spus că oficialii aleși ar putea fi tratați ca suspecți de hărțuire dacă continuă să susțină cuplul.
Andy Prophet, șeful poliției din Hertfordshire, a apărat arestările, spunând că forța a oferit avertismente și că acestea au fost legale, deși a recunoscut că „vazând lucrurile retrospectiv am fi putut obține aceleași rezultate într-un mod diferit”.
Conform datelor obținute de The Times, forța cu cele mai multe arestări în 2023 a fost Poliția Metropolitană (1.709), cea mai mare forță din Marea Britanie, urmată de West Yorkshire (963) și Thames Valley (939). Cu toate acestea, atunci când sunt ajustate în funcție de populație, poliția din Leicestershire a avut cea mai mare rată de arestări pe 100.000, cu 83. Poliția din Cumbria a fost pe locul doi (58), iar poliția din Northamptonshire pe locul trei (50).
Este posibil ca cifrele totale ale arestărilor să fie mult mai mari, deoarece opt forțe de politie nu au răspuns la solicitările de informații publice sau au furnizat date insuficiente, inclusiv Poliția Scoției, a doua cea mai mare forță din Marea Britanie. Unele forțe au inclus și arestări pentru mesaje „amenințătoare”, deși acestea nu fac obiectul secțiunilor specificate.
Jake Hurfurt, șeful cercetării și investigațiilor la Big Brother Watch, un grup de apărare a libertăților civile, a spus că creșterea arestărilor pentru infracțiuni de comunicații este „serios îngrijorătoare”.
„Poliția pare să piardă nenumărate ore arestând persoane pentru postări online care, deși ofensatoare, nu sunt ilegale. Folosirea excesivă a unor infracțiuni vagi de comunicații reprezintă o amenințare pentru libertatea tuturor de a se exprima online." a spus el
„Poliția trebuie să-și amintească faptul că libertatea de exprimare este un drept și să intervină doar atunci când este absolut necesar, deoarece arestările inutile pentru postările de pe rețelele de socializare au un efect înghețător care va duce la declinul culturii noastre democratice. „Aceste statistici sunt cu adevărat îngrijorătoare și ministrul de interne ar trebui să inițieze o revizuire independentă a arestărilor poliției pentru discursul online și a stării libertății de exprimare în Marea Britanie.” a adaugat.
Toby Young, fondatorul și directorul Uniunii pentru Libera Expresie, a spus că organizația sa ajută jumătate dintre persoanele care sunt urmărite penal pentru infracțiuni din secțiunea 127 sau secțiunea 1. Aceștia includ pe David Wootton, 40 de ani, care face apel împotriva unei condamnări pentru că s-a îmbrăcat ca atacatorul de la Manchester Arena, Salman Abedi, pentru o petrecere de Halloween anul trecut.
El postase imagini pe rețelele de socializare în care purta o pălărie de stil arab și un tricou cu sloganul „I love Ariana Grande”, și purta un rucsac pe care era scris „Boom” și „TNT”. Wootton a fost arestat și a recunoscut că a trimis un mesaj ofensator online. El riscă până la doi ani de închisoare.
Young a acuzat forțele de poliție că sunt „excesiv de zeloase în urmărirea persoanelor pentru presupuse infracțiuni de exprimare online”.
„Având în vedere că doar 11% dintre cazurile de infracțiuni violente și sexuale din Anglia și Țara Galilor au fost pedepsite cu închisoare după ce un suspect a fost prins sau acuzat în anul până în iunie 2024, o scădere abruptă față de anii anteriori, pare extraordinar că poliția pierde atât de mult timp arestând oameni pentru cuvinte care "rănesc". Sir Keir Starmer a negat ferm că există o criză a libertății de exprimare în Marea Britanie atunci când JD Vance i-a ridicat această întrebare la Casa Albă, dar aceste date sugerează că avem o problemă serioasă.” a spus el.
Un suspect arestat sub acuzația de comunicații malitioase ar putea fi, de asemenea, arestat pentru alte infracțiuni legate de aceleași incidente. Așadar, chiar dacă nu au fost condamnați pentru acea infracțiune, ar putea fi condamnați pentru o altă infracțiune, dacă aceasta a făcut parte din același incident.
O purtătoare de cuvânt a poliției din Leicestershire a spus că infracțiunile prevăzute de secțiunea 127 și secțiunea 1 includ „orice formă de comunicare” precum apeluri telefonice, scrisori, e-mailuri și apeluri false către serviciile de urgență.
„Acestea pot include și infracțiuni grave legate de abuzul domestic. Personalul nostru trebuie să evalueze toate informațiile pentru a stabili dacă pragul pentru a înregistra o infracțiune a fost îndeplinit.
„Atunci când se consideră că o infracțiune de comunicații malițioase a avut loc, se vor lua măsuri corespunzătoare. Personalul nostru trebuie să ia în considerare dacă comunicarea poate fi considerată o exprimare care ar putea fi considerată libertate de exprimare. Deși poate fi inacceptabil să fii nepoliticos sau ofensator, nu este ilegal — cu excepția cazului în care comunicarea este „groaznic de ofensatoare”.
„Libertatea de exprimare este sacră în societatea noastră, iar deși comunicările pot fi nepoliticoase, neplăcute sau ofensatoare, acestea nu sunt ilegale. Deciziile se iau având în vedere acest lucru și, dacă se constată că nu sunt ilegale, nu vor fi înregistrate ca infracțiuni.”
Alte forțe de poliție au timis la Consiliul Național al Șefilor de Poliție, care nu a oferit un comentariu.