Armata lui Vladimir Putin profită de pământul înghețat înainte ca acesta să devină din nou noroios. Și înainte ca tancurile occidentale să atingă câmpul de luptă, scrie o analiză Le Figaro.
În timp ce Volodimir Zelensky încă cere arme de la europeni pentru a-și apăra țara, armata rusă împinge cu toată puterea prima linie și câștigă teren în Donbass în jurul Kupyansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Novopavlivka și Vuhledar. „Este consecința eforturilor sale din ianuarie”, observă o sursă militară franceză. Statul major al armatelor occidentale se întreabă despre primele semne ale unei noi ofensive.
În timp ce ucrainenii se pregătesc să lanseze un asalt, „rușii vor să ia măsuri mai întâi”, explică un alt observator al conflictului și să profite înainte ca tancurile occidentale să ajungă pe front. Actualul val de frig oferă o fereastră de oportunitate înainte ca un posibil dezgheț să paralizeze ulterior mișcarea făcând terenul impracticabil.
Atacurile rusești „se intensifică”, a confirmat vineri la Bruxelles ministrul italian al apărării, Guido Crosetto. Armata lui Vladimir Putin începe să culeagă roadele mobilizării accelerate și forțate care a avut loc în toamnă. Soldații săi sunt, de asemenea, mai bine pregătiți. „ Angajarea unor elemente semnificative a cel puțin trei divizii majore rusești în operațiuni ofensive din sectorul Lugansk indică faptul că ofensiva rusă a început”, asigură ISW, în cea mai recentă analiză zilnică a conflictului. Institutul confirmă, de asemenea, rezistența ucraineană care împiedică „câștiguri semnificative” ale invadatorilor. Rezultatul bătăliei nu este decis.
Cei doi beligeranți nu se luptă în aceleași condiții. [...] Rușii sunt pe o pantă ascendentă, spune Generalul Burkhard, șeful Statului Major al Apărării Franceze
„Momentul” pare să se fi schimbat totuși. În toamnă, armata ucraineană reușise să preia inițiativa și să obțină victorii. Dar acum speranța de descoperire spre sud pare din ce în ce mai mică. Pierderile umane epuizează moralul ucrainenilor, în timp ce Moscova pare să fie indiferentă la soarta soldaților săi. Veștile proaste se adună ca și decizia lui Elon Musk de joi de a restricționa accesul din prima linie la rețeaua de comunicații prin satelit Starlink. Dacă miliardarul a permis utilizarea sistemului pentru a restabili comunicațiile militare, el „nu a fost niciodată conceput în scopuri ofensive", a spus Gwynne Shotwell, președintele SpaceX. Starlink a fost folosit în special pentru pilotarea dronelor. Ca răspuns, anturajul lui Volodymyr Zelensky a invitat SpaceX să aleagă tabăra...
„Cei doi beligeranți nu luptă în aceleași condiții”, a observat săptămâna trecută șeful Statului Major al Apărării, generalul Burkhard, când a primit câțiva jurnaliști. „Rușii sunt pe o pantă ascendentă”, a continuat el. În schimb, forțele ucrainene depind de sprijinul occidental. „Profunzimea lor strategică suntem noi”, a amintit ofițerul, referindu-se la dezbaterile privind livrarea echipamentelor. „Întotdeauna le dăm puțin prea târziu ceea ce și-ar fi dorit” imediat, a rezumat el.
Dacă Rusia se confruntă și cu dificultăți de aprovizionare, legate de sancțiunile vestului, Kremlinul a făcut presiuni asupra industriei sale de apărare pentru a-și suplimenta stocurile. Efectele sancțiunilor se vor simți cu adevărat doar pe termen mediu. Regimul nu dă semne de slăbire. „În ciuda eșecurilor și riscurilor, obiectivul lui Vladimir Putin în Ucraina nu s-a schimbat”, asigură serviciile de informații estoniene, în raportul anual publicat în această săptămână. „Deocamdată, există încă suficient combustibil pentru a conduce mașina de război: Rusia nu este pe cale să rămână fără carne de tun, armament din epoca sovietică sau obiective imperialiste alimentate de propagandă.„, scrie Koupo Rosin, directorul serviciului. Pentru a rezista, Ucraina va trebui să recurgă și la rezerve.