SpaceX trebuie să aleagă între Ucraina și Rusia, spune consilierul Zelensky

10 Feb 2023
SpaceX trebuie să aleagă între Ucraina și Rusia, spune consilierul Zelensky

Compania SpaceX a lui Elon Musk ar trebui să aleagă între Ucraina și Rusia, a declarat astăzi Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean, după ce compania a declarat că limitează utilizarea de către Kiev a dispozitivelor de internet Starlink, care îi permit să-și controleze dronele, scrie Le Monde.

Gwynne Shotwell, președinte și director general adjunct al SpaceX, a declarat miercuri că serviciul Starlink – care a furnizat comunicații în bandă largă forțelor de securitate ale Ucrainei – „nu a fost niciodată destinat să fie folosit ca armă” . Mykhaïlo Podolyak a criticat decizia pe Twitter, o altă companie deținută de Elon Musk.

„Un an de rezistență ucraineană [și] companiile trebuie să decidă: fie sunt de partea Ucrainei [și] dreptului la libertate și nu caută să facă rău. Sau ei sunt de partea Rusiei [și] a „dreptului” acesteia de a ucide și de a ocupa teritoriul”, a scris Podolyak.

„SpaceX și[Gwynne] Shotwell ar trebui să facă o alegere sigură ”, a adăugat el.

Armata ucraineană folosește mii de dispozitive Starlink pentru a comunica pe teren. Unele dintre aceste dispozitive au fost furnizate gratuit de companie. În ciuda importanței lui Starlink pentru Kiev, Podolyak l-a criticat de mai multe ori pe Musk de când a început invazia rusă. El a respins propunerile de realizare a „păcii” înaintate de miliardar, în special cea de a părăsi Crimeea anexată Rusiei, denunțând „schimbul de teritorii străine pentru o pace iluzorie” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră