Pentagonul respinge afirmațiile Rusiei privind riscurile munițiilor cu uraniu sărăcit : "nu există dovezi că provoacă cancer"

08 Sep 2023
Pentagonul respinge afirmațiile Rusiei privind riscurile munițiilor cu uraniu sărăcit : "nu există dovezi că provoacă cancer"

Departamentul de Apărare al Statelor Unite respinge pretențiile Rusiei conform cărora cartușele de uraniu sărăcit pe care SUA au anunțat că le vor trimite Ucrainei ar provoca o creștere a cancerului și a altor boli, scrie CNN.

„  CDC  (Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) au declarat că nu există dovezi că uraniul sărăcit cauzează cancer, Organizația Mondială a Sănătății raportează că nu a existat o creștere a leucemiei sau a altor tipuri de cancer care au fost stabilite în urma oricărei expuneri la uraniu sau DU și chiar AIEA a declarat fără echivoc că nu există nicio legătură dovedită între expunerea la DU și creșterea numărului de cancere sau impacturi semnificative asupra sănătății sau asupra mediului”, a declarat joi, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

Singh a spus că munițiile sunt cartușe antitanc „standard” folosite cu tancurile Abrams pe care SUA le trimite în Ucraina.

Noul  pachet de asistență militară a SUA  a fost anunțat de secretarul de stat al SUA Antony Blinken în timp ce acesta se afla la Kiev miercuri. Munițiile cu uraniu sărăcit au făcut parte pentru prima dată din ajutor, a declarat un oficial american pentru CNN.

Munițiile sunt ușor radioactive, deoarece sunt fabricate din metal dens, un produs secundar al producției de combustibil pentru centralele nucleare. Ele pot fi trase din tancurile Abrams fabricate în SUA, care se așteaptă să sosească în Ucraina în această toamnă.

„Multe armate din întreaga lume folosesc uraniu sărăcit în rezervoarele lor”, a spus Singh. „Credem că acestea vor fi cele mai eficiente muniții pentru a contracara tancurile rusești”.

Singh a spus că îi va lăsa pe ucraineni să anunțe când vor sosi munițiille.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică – organul de supraveghere nuclear al Națiunilor Unite – a spus că uraniul sărăcit este „considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural”, dar a cerut prudență la manipulare.

În timp ce uraniul sărăcit nu contribuie în mod semnificativ la radiația de fond pe care o întâlnesc soldații și civilii, poate reprezenta un pericol dacă pătrunde în organism. Atunci când muniția cu uraniu sărăcit lovește armura unui tanc, aceasta se poate aprinde și produce praf de uraniu sau particule de aerosoli, care, dacă sunt inhalate, pot pătrunde în fluxul sanguin și pot provoca leziuni renale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră