Biologul german Regina Kluppel din Osnabruck a devoltat o pasiune neobisnuita pentru lilieci. De peste un deceniu ea este preocupata de devoltarea unui concept de protejare a acestor animale. In acest sens controleaza spatiul in care acestea traiesc si cauta persoane de contact pentru animalele ranite sau bolnave.
Dar de cinci ani pasiunea ei nu se mai limiteaza doar la regiunea Osnabruck. Ea este sefa unui proiect care are drept scop asigurarea durabila a coloniilor de lilieci din bisericile si cladirile vechi din Romania.
In 2008, biologul german a participat la o conferinta pe aceasta tema la Cluj-Napoca si a devenit atenta la relatia dificila dintre oameni si lilieci in Romania. „Oamenii din satele din Romania se simt hartuiti constant de mai multe tipuri de lilieci, printre care si Marele Mausohr. Aceste animale prefera bisericile si traiesc in grupuri de sute. Situatia este similara cu cea din Osnabruck, chiar daca specia Marele Mausohr este foarte rara in nordul Germaniei”, spune Regina, citata de Neue Osnabrucker Zeitung.
Ea se declara dezamagita ca un astfel de subiect este tratat cu dezinteres in Romania. „Nivelul de acceptanta este foarte scazut in Romania. In loc sa implementeze solutii durabile si costisitoare, localnicii incearca sa goneasca animalele si uneori chiar sa le omoare. Problema cea mare este ca acoperisurile bisericilor si cladirilor vechi din Romania nu sunt izolate. Escrementele liliecilor ajung in locuri nedorite si mirosul neplacut devine o problema atat in biserici, cat si in locuintele vechi.
Ea atrage atentia ca uciderea acestor animale, in special a speciei Marele Mausohr, care este protejata prin legislatia UE, nu este o solutie. Populatia priveste masurile propuse de noi cu mare scepticism. Un caz fericit este cel din satul Prundu Bargaului, unde preotul din localitate ne-a permis sa actionam liber si am reusit sa implementam un concept de siguranta exemplar la nivel national”, sustine Regina Kluppel. Ea a ramas insa uimita de ospitalitatea oamenilor. „Ne-au ajutat la curatarea zonei sau prinderea animalelor si la delimitarea spatiului. Comunicarea a decurs cu dificultate, dar ne-am inteles din maini si din picioare. Seara am fost invitati la un foc de tabara, gazduit de primarul si preotul din localitate. Atata vin n-am mai baut in viata mea”, marturiseste aceasta.
Proiectul consta si intr-un proces de monitorizare si numarare a animalelor. „Trebuie sa ii facem pe oameni sa renunte la prejudecati si superstitii legate de lilieci si sa ii sensibilizam in privinta protectiei mediului. Noi actionam de doua ori pe an in Romania. Am asigurat conditii in trei biserici si 2000 de lilieci sunt in siguranta. Proiectul trebuie sa continue. Vrem sa dezvoltam o retea de iubitori ai acestor animale in Romania, care sa continue initiativa noastra. Vrem sa se organizeze seminarii in scoli si sa ii educe pe copii despre aceste animale. Romania are zone superbe, padurile din Carpati si zonele virgine adapostesc peste 30 de tipuri de specii de lilieci. Cand sunt acolo, inima mea de biolog bate mai puternic, fiindca atunci simt cu adevarat ca am devenit un cercetator in domeniul lilielicilor”, a incheiat Regina Kluppel. (I.D)