Partidul lui Erdogan este în declin la alegerile municipale

01 Apr 2024
Partidul lui Erdogan este în declin la alegerile municipale

Opoziția este pe cale să obțină o victorie în toată țara duminică și să câștige Istanbulul și Ankara, scrie Le Figaro

Primele rezultate ale alegerilor locale ilustrează un declin semnificativ al AKP, partidul lui Erdogan la putere de două decenii. Potrivit numărării parțiale a urnelor, în această seară de duminică, 31 martie, partidul de opoziție CHP și-a păstrat controlul asupra celor două orașe „emblematice” câștigate în 2019, Ankara, capitala, și Istanbul , pe care „reis” și le-au dorit deloc. costurile recuceresc.

În 63% din urnele numărate la ora locală 22:30, potrivit agenției Anadolu, Mansur Yavas era pe cale să fie reales cu 58,93% față de 33,15% pentru adversarul său AKP. Cât despre Ekrem Imamoglu, acesta a fost creditat cu 50,44% față de 40,43% pentru principalul său adversar din partidul de guvernământ.

Cursa pentru alegerile prezidențiale din 2028

Președintele Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de mai bine de două decenii, și-a pus totuși toată greutatea în campanie, în special la Istanbul, capitala culturală a Turciei, unde a fost primar în anii '90.

Pe lângă numeroasele călătorii în toată țara, a făcut campanie deschisă alături de Murat Kurum, fostul său ministru al mediului cunoscut pentru lipsa de carismă, căruia i-a împărtășit lumina reflectoarelor la majoritatea afișelor.

Sâmbătă, cu douăzeci și patru de ore înainte de deschiderea urnelor, l-am văzut ținând trei întâlniri la Istanbul, înainte de a merge să se roage la moscheea Hagia Sofia ... ca în ajunul ultimelor alegeri.

La rândul său, Ekrem Imamoglu și-a dublat eforturile de a ajunge la populație, de a depăși diviziunile din cadrul opoziției care ar fi putut să-i fi dezamăgit alegătorii și să reamintească mulțimilor de realizările sale care sunt mai puțin entuziaste decât acum cinci ani. unde controlul virtual al puterii asupra mass-mediei i-a lăsat puțin loc pentru a se exprima în fața maselor.

Dar încăpățânarea „reis”-ului turc de a-l discredita nu a fost suficientă, se pare, având în vedere primele rezultate.

În opinia experților, o realegere a actualului primar al Istanbulului, inima economică a țării, l-ar lansa deja în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2028.

Într-un prim discurs către presă, și având în vedere primele rezultate, el a predicat totuși prudență. „ Fotografia pe care o avem în față ne face fericiți, dar așteptăm rezultatele complete ”, a spus el presei.

Moment de cotitură în alegerile alegătorilor

La Ankara, capitala politică, Mansur Yavas, un alt nume important din CHP, se îndreaptă și el către o realegere confortabilă, care l-ar face un alt potențial rival al lui Erdogan în cursa pentru putere.

Alte orașe strategice sunt, de asemenea, câștigate de opoziție. Izmir, al treilea oraș al țării și bastion tradițională a partidului social-democrat, rămâne, de asemenea, în mâinile opoziției.

Partidul pro-kurd DEM, la rândul său, este câștigătorul în marile orașe din sud-est cu o majoritate kurdă, inclusiv Diyarbakir, capitala informală a kurzilor Turciei.

În restul țării, candidații AKP rămân în frunte, așa cum era de așteptat, în mai multe orașe mari din Anatolia (Konya, Kayseri, Erzurum) și Marea Neagră (Rize, Trabzon), bastionuri ale președintelui Erdogan.

Pe de altă parte, și aceasta ar fi o premieră, partidul de guvernământ pare să fie pe punctul de a pierde alte orașe din aceste regiuni tradițional pro-AKP, precum Giresun sau Amasya și Kastamonu la Marea Neagră.

Dacă aceste rezultate vor fi confirmate, ar fi un adevărat punct de cotitură în alegerile alegătorilor.

„Ca răzbunarea”

În total, 61 de milioane de alegători - dintr-o populație de 85 de milioane de oameni - au votat în această duminică în toată țara pentru primarii lor, dar și pentru consilierii municipali, primarii de raion și muhtari (șefii de cartier).

În ciuda oboselii politice (turcii sunt la cele nouă alegeri în zece ani) și a lipsei de entuziasm într-un context de deriva autoritară și recesiune economică, participarea semnificativă (76%) a alegătorilor și-a dovedit în sfârșit dorința de a-și exprima nemulțumirea tot mai mare.

„ Populația turcă a văzut aceste alegeri ca o răzbunare ”, observă politologul Selin Senoçak.

Conform primelor rezultate, scorurile bune ale noului partid islamist Yeniden Refah ilustrează un vot de sancțiune exprimat de alegătorii obișnuiți ai partidului lui Erdogan . „AKP nu a știut să vină să vadă noua generație care a crescut în orașele mari și a avut studii superioare ”, observă analistul Ibrahim Uslu la platoul de televiziune din Sözcu, pentru a explica aceste schimbări. În plus, crede el, „ o parte dintre alegătorii săi nu se mai regăsesc în rândul autoritar și ultranaționalist al partidului, concentrat inițial pe valorile neoliberale” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră