Într-un interviu exclusiv pentru postul mexican Univision, Papa Francisc s-a referit la războiul din Ucraina, care a început pe 24 februarie și a luat viețile a mii de oameni. „Acest război ne atinge mai mult pentru că este aici în Europa, dar războaiele sunt peste tot”, a spus pontiful, referindu-se la drama pe care o trăiesc alte țări precum Myanmar, Yemen și Siria.
Papa a vorbit despre pandemia de coronavirus, războiul din Europa, scandalurile de abuz asupra copiilor în Biserică, avort, pe lângă faptul că nu se ferește de întrebări referitoare la starea de sănătate sau zvonul unei posibile demisii.
Papa Francisc a avertizat luni de la Vatican cu privire la riscul ca lumea să se îndrepte spre un al treilea război mondial și a spus că „războaiele sălbatice de distrugere” precum cel care afectează Ucraina au fost trăite de ani de zile.
„De ani de zile trăim al Treilea Război Mondial în bucăți, în capitole, cu războaie peste tot, deși războiul din Ucraina „ne atinge mai mult”, a spus Francisc într-un interviu în spaniolă cu jurnalistele mexicane María Antonieta Collins și Valentina Alazraki la canalul de streaming ViX al „Noticias Univision 24/7″.
Pontiful în vârstă de 85 de ani s-a referit la drama din Yemen și Siria, la viețile trunchiate a 30.000 de soldați, băieți care au murit la debarcarea de pe plajele din Normandia, la conflictele armate „care ne sunt impuse”, care arată că „Ne-am pierdut conștiința războiului”.
Armele nucleare sunt imorale
Și „omenirea continuă să fabrice arme”, a deplâns pontiful, pentru a adăuga ferm că războiul „înrobește”, dezumanizează, și că, conform învațăturilor Catehismului Catolic, „folosirea și deținerea armelor nucleare este imorală și nu ne putem juca cu moartea"
Despre invadarea Ucrainei de către Rusia, papa Francisc a spus că preferă să vorbească mai degrabă despre victime decât despre autori, „de țara care este atacată” și despre „lucrurile sălbatice pe care le citim și pe care deja știm cine le face”
Papa spune ca este în favoarea „lăsării ușii deschise conștiinței persoanei” și a zâmbit când a fost întrebat despre comentarii în care este acuzat că este „pro-rus”:
„Râd. Capacitatea oamenilor de a-și exprima opinia nu are limită” și multe dintre opinii sunt construite pe baza celui mai recent Twitter, a spus el.
Nu e vorba de demisie
A vorbit apoi despre zvonurile despre starea lui de sănătate și o posibilă demisie: „Nu am nicio intenție să demisionez. Momentan nu”, a afirmat acesta în interviul de mai bine de două ore care a fost difuzat integral de TelevisaUnivision.
El a recunoscut că a crezut mereu că timpul petrecut în Vatican va fi scurt, „dar nu mi-am dat seama și au trecut 9 ani”, a spus cu umor pontiful, care a făcut din căutarea „firescului” și simplității o caracteristică a papalității lui.
Bineînțeles, a mărturisit că „îl doare puțin genunchiul, că se simte oarecum „diminuat” deși acum poate merge, dar că „niciodată”, în orice caz, i-a trecut prin cap să-și dea demisia până astăzi.
Totuși, „dacă văd că nu pot, sau mă rănesc sau sunt o piedică” aștept „ajutor” pentru a lua decizia de pensionare, a spus el. Și și-a exprimat „marea simpatie” pentru „bunătatea” Papei Benedict al XVI-lea, care a demisionat în 2013, și duce o viață, a spus el, de pensionar, de citit, de studiu și de scris la 95 de ani.
El a subliniat că, în ziua pensionării, preferă să fie considerat un simplu episcop emerit al Romei decât un papă emerit și să-și dedice orele mărturisirii credincioșilor și practicării carității și vizitelor la bolnavi într-o parohie italiană.
„Dacă voi supraviețui după demisie, aș vrea să fac așa ceva: să mă spovedesc și să merg la bolnavi”, a spus el.
În ceea ce privește pandemia Covid-19, el le-a spus jurnaliștilor că acesta este un „moment foarte dificil pentru umanitate” și că nu s-a terminat: „A venit și a rămas și cu probleme serioase. Este o ciumă globală”, a subliniat papa Francisc.
Biden trebuie să vorbească cu pastorul său despre avort
El a fost foarte direct în condamnarea avortului și a spus că „date științifice” demonstrează că, „la o lună de la concepție, ADN-ul fătului este deja acolo și organele aliniate. Există viață umană. Este corect să eliminăm o viață umană?”, a întrebat Papa.
În ceea ce privește poziția favorabilă a președintelui SUA, Joe Biden, catolic, în protecția dreptului la avort, papa Francisc a subliniat că „lasă asta” în seama „conștiinței” sale: „Lasă-l să vorbească cu pastorul său despre acea inconsecvență”, a subliniat el.
Nu a evitat problema Cubei, națiune de care, a mărturisit, se simte foarte aproape, care este un „simbol și cu o mare istorie”: „Iubesc foarte mult poporul cubanez”, a spus el, și a recunoscut că menține o „relație umană” cu fostul președinte Raúl Castro și contacte cu episcopii Bisericii Catolice de pe insula Caraibe.
În ceea ce privește scandalurile de abuz sexual asupra minorilor, el a fost foarte explicit spunând că „oala a fost descoperită” de la scandalul preoților prădători din statul Pennsylvania (SUA) și că „astăzi Biserica a devenit din ce în ce mai conștientă și mai mult”, „a ales să spuna adevarul și nu vom fi complici” la aceste crime, a asigurat el.