Ostatici: Hamas caută să câștige războiul imaginilor

29 Noi 2023
Ostatici: Hamas caută să câștige războiul imaginilor

De vineri, mișcarea islamistă încearcă să faca uitat oprobriul provocat de masacrele din 7 octombrie prin organizarea eliberării ostaticilor, scrie Le Figaro

Este doar o secvență de câteva secunde, dar numai ea simbolizează eforturile de comunicare ale Hamas. Distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare de mișcarea palestiniană, prezintă doi ostatici, Sharon Avigdori și fiica ei Noam, capturate pe 7 octombrie, care urcă în vehiculele Crucii Roșii Internaționale în ziua eliberării. Toți numai zâmbete, le fac semn temnicerilor lor într-un lung rămas bun. În schimb, aceștia din urmă, cu armele pe umeri, fac și gesturi mărețe însoțite de un incredibil „drum bun” .

Această punere în scenă, cu siguranță nu foarte fină, își propune să facă din gruparea teroristă o organizație ca oricare alta. Acest lucru a mers și mai departe vineri, 24 noiembrie. În timpul primului val de eliberare, după 49 de zile de detenție, Danielle Aloni și fiica ei Emilia, în vârstă de 5 ani, răpită din Kibbutz Nir Oz, au lăsat o scrisoare lungă în ebraică. Tradusă și postată din nou online pe contul Telegram al Brigăzilor al-Qassam, aripa înarmată a Hamas, misiva destinată gardienilor le mulțumește îndelung „pentru umanitatea arătată față de fiica sa”. „Sper că în această lume putem fi prieteni cu adevărat buni ”, a spus ea în încheiere înainte de a le ura „sănătate și dragoste pentru ei și familiile lor” . Nu este clar dacă aceste expresii ar trebui privite ca o manifestare a sindromului Stockholm sau ca o scrisoare de mulțumire scrisă sub presiune. Certitudinea este că Hamas a folosit-o pentru a încerca să-și îmbunătățească imaginea, în special pătată de masacrul din 7 octombrie. Crima, filmată și transmisă pe scară largă în direct, a provocat un șoc profund în Occident și în parte din societatea arabă, precum și comparații cu brutalitatea Statului Islamic.

Vizita lui Yahya Sinwar, liderul Hamas, în Gaza

Fără îndoială, foarte conștient de pagubele cauzate și de necesitatea remedierii acestora, Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, s-a implicat el însuși în această încercare de reabilitare lucrând pentru a-i asigura pe ostatici. Potrivit mai multor mass-media israeliene, liderul terorist însoțit de fratele său Mohammed, el însuși un înalt oficial din aripa armată a Hamas, ar fi vizitat mai mulți prizonieri, luați în kibutz-ul din Nir Oz, la scurt timp după 7 octombrie, în tunelurile săpate sub Gaza unde au fost ținuți. Reputat că este rece și brutal, bărbatul s-a prezentat, vorbind o ebraică excelentă: „Bună, eu sunt Yahya Sinwar. Ești bine protejat aici. Nu ți se va întâmpla nimic.”

Această vizită pare să fi dat „tonul” comportamentului tuturor milițienilor unei organizații foarte structurate și foarte familiarizate cu tehnicile de propagandă. Sinwar, care a petrecut peste douăzeci de ani în închisorile israeliene, cunoaște perfect așteptările acestei țări și, dincolo, ale Occidentului. Astfel, scenariul predării ostaticilor, pentru a crea o poveste „pozitivă” adaptată rețelelor de socializare, a fost imediat. Încă din 23 octombrie, Yocheved Lifshitz și Nurit Cooper, în vârstă de 85 și 79 de ani, au fost filmați mergând spre libertate în rochii mov pe brațele unor mari teroriști în uniforme negre și cagoule, cu capetele înconjurate de o bandă verde. Yocheved Lifshitz a susținut apoi o conferință de presă din patul său de spital. „ Am fost bine tratați”, a explicat bătrâna. „ Ne-au spus că ei cred în Coran și că nu ne vor face rău.” „Curăţau toaletele ”, a adăugat chiar ea.

Această poveste plină de laude a stârnit critici foarte puternice la Tel Aviv, în special în presă. Editoralistul Eddie Rothstein a descris interviul din Israel Hayom, un cotidian de dreapta, drept o „victorie propagandistică pentru Hamas” . Potrivit radiodifuzorului public Kan, care citează experți israelieni în relații publice, decizia de a o face pe Lifshitz, cunoscută altfel pentru pozițiile ei pacifiste, să apară în fața camerei a fost descrisă ca o „gafă”. Canalul 12 a numit-o „un dezastru ”

De atunci, niciun ostatic nu a mai vorbit cu presa. Este aceasta o dorință de a evita controversele și de a opri mașina de propagandă a Hamas sau, mai simplu și mai probabil, o precauție de înțeles când mai mult de 170 de oameni sunt încă ostatici? Marți, rudele captivilor au declarat presei israeliene că unii dintre ei au făcut obiectul unor amenințări și rele tratamente .

A vizat lumea arabă

Eforturile de comunicare și disciplină ale Hamas sunt probabil îndreptate în primul rând către lumea arabă. „Umanitatea” arătată de imaginile eliberării, comparată de canalele arabe cu distrugerea imensă și mii de morți din Gaza, permite Hamas să spere să inverseze sentimentul de oprobiu.

Mișcarea teroristă nu pierde niciodată ocazia de a-și minimiza responsabilitatea în crime. Al-Quds News, agenția Hamas, a reprodus pe larg un articol din Haaretz . Cotidianul major de stânga a dezvăluit la sfârșitul lunii octombrie că un elicopter israelian a survolat Nova Rave pe 7 octombrie și a deschis focul cu scopul de a neutraliza atacatorii, fără a trage concluzii clare. Cu puțin timp înainte, Autoritatea Palestiniană, bazându-se pe același articol, acuzase armata că este responsabilă pentru moartea celor 364 de participanți doborâți. Această acuzație a dus la denunțarea acerbă din partea primului ministru Benjamin Netanyahu și a liderului opoziției Yair Lapid. Mesajul a fost auzit. Dar într-o parte a lumii îndoiala a continuat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră