Organizatorii JO Paris2024 și-au cerut scuze duminică catolicilor și altor grupuri creștine, supărate pentru o scena kitsch la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care a parodiat faimoasa pictură „Cina cea de taină” a lui Leonardo Da Vinci, scrie Reuters
Scena, care semăna cu scena biblică în care Iisus Hristos și apostolii săi împărtășeau o ultimă masă înainte de răstignire prezenta drag queens, un model transgender și un cântăreț gol, prezentat drept zeul grec al vinului Dionysos, a atras consternarea Bisericii Catolice și a dreptei religioase din America.
„În mod clar, nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să sărbătorească toleranța comunității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Paris 2024, Anne Descamps, într-o conferință de presă.
"Credem că această ambiție a fost realizată. Dacă oamenii s-au jignit, ne pare foarte rău."
Franța, deși este mândră de bogata sa moștenire catolică, are și o lungă tradiție de secularism și anticlericalism. Blasfemia nu este doar legală, ci și considerată de mulți ca un pilon esențial al libertății de exprimare.
Susținătorii tabloului au lăudat mesajul său de incluziune și toleranță.
Biserica catolică din Franța a declarat că deplânge o ceremonie care „a inclus scene de batjocură la adresa creștinismului”.
Unii sportivi francezi au avut probleme cu somnul din cauza consecințelor controversei, a declarat monseniorul Emmanuel Gobilliard, delegatul Episcopilor Franței pentru Jocurile Olimpice.
Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai înalt oficial catolic din Malta și un oficial al puternicului oficiu doctrinar al Vaticanului, a declarat că l-a contactat pe ambasadorul Franței în Malta pentru a se plânge de „insultă gratuită”.
Într-un mesaj adresat ambasadorului împărtășit pe X, el a scris: „Aș dori să-mi exprim necazul și marea dezamăgire față de insultele aduse nouă, creștinii, în timpul ceremoniei de deschidere... când un grup de artiști drag au parodiat Cina cea de Taină a lui Isus”.
Unii comentatori au spus că controversa a fost un alt exemplu de războaie culturale din secolul 21, alimentate de un ciclu de știri de 24 de ore și de rețelele sociale.
Thomas Jolly, directorul artistic și creierul din spatele ceremoniei de deschidere extravagante, a spus că denigrarea religiei nu a fost niciodată intenția lui. a explicat la BFMTV că nu a fost inspirat de Cina cea de Taină . „Nu vei găsi niciodată în mine vreo dorință de a batjocori, de a denigra ceva. Am vrut să fac o ceremonie care să repare, care să împace. »
IOC on complaints about “The Last Supper” reference in Opening Ceremony: “Clearly there was never intention to show disrespect to any religious group. On the contrary, we intended to show tolerance and community. If people have taken any offence then we are sorry.”
— Adam Parsons (@adamparsons) July 28, 2024