Orban: „Nu există nicio îndoială că NATO va intra în războiul țărilor non-NATO în afara teritoriului său”

24 Mai 2024
Orban: „Nu există nicio îndoială că NATO va intra în războiul țărilor non-NATO în afara teritoriului său”

Orbán urmărește să asigure neparticiparea la misiuni în afara teritoriului alianței de apărare, scrie Politico.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a declarat vineri că țara sa încearcă să-și redefinească apartenența la NATO pentru a se asigura că țara nu poate fi implicată în operațiuni în afara teritoriului alianței militare.

"Acum a fost inventat un nou termen pentru a descrie poziția maghiară în NATO, se numește neparticipare. Nu suntem participanți acum", a declarat Orbán într-un interviu pentru Kossuth Radio, potrivit unui raport al portalului de știri maghiar Telex.

„Există termenul de renunțare... Dacă am renunța, participarea noastră la structura militară a NATO, poziția noastră, s-ar schimba”, a spus Orbán.

Liderul ungar a spus că avocații lucrează la modul în care Ungaria poate exista ca membru al NATO și să nu participe la acțiunile alianței în afara teritoriului NATO, potrivit raportului.

„Nu se pune problema ca NATO să se implice în războaie în afara teritoriului său, cu țări non-NATO”, a spus Orbán.

Orbán a mai spus că Rusia nu poate câștiga războiul împotriva Ucrainei. "Dacă rușii ar fi fost suficient de puternici pentru a-i învinge pe ucraineni dintr-o singură mișcare, ei ar fi fost învinși; dar nu asta vedem", a spus el.

Premierul ungar a adăugat că Rusia nu va ataca Occidentul. „Puterea NATO nu este comparabilă cu cea a Ucrainei. Este de o sută de ori, poate de o mie de ori, așa că nu cred că este logic să presupunem că Rusia, care nici măcar nu poate face față cu Ucraina, ar intra brusc și ar prelua întreaga lume occidentală”, a spus Orbán.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, reticența persistentă a Ungariei de a sprijini Ucraina a încetinit mai multe decizii UE privind sprijinirea Kievului, deoarece acestea necesită adesea consensul celor 27 de țări ale blocului.

"Câte arme vom mai trimite? Câți bani mai vom trimite?" a întrebat Orbán în interviu. „Acest lucru dă naștere celor mai întunecate viziuni”, a spus el.

„Ceea ce se întâmplă astăzi la Bruxelles și la Washington – poate mai mult la Bruxelles decât la Washington – este un fel de dispoziție de pregătire pentru un posibil conflict militar direct; îl putem numi în siguranță: pregătirea pentru ca Europa să intre în război”, a avertizat Orbán în interviu.

Premierul a vorbit, de asemenea, că NATO este o alianță de apărare și a repetat ceea ce spusese mai devreme că războiul ruso-ucrainean este un conflict între două popoare slave. El a spus că a văzut asemănări alarmante între perioada de dinaintea Primului Război Mondial și cel de-al Doilea Război Mondial și starea lui de spirit de acum.

El a vorbit în detaliu despre motivul pentru care a fost creată NATO și a spus că Ungaria aderă la carta alianței. „Nu există nicio îndoială că NATO va intra în războiul țărilor non-NATO în afara teritoriului său”, a spus el, apoi a vorbit despre modul în care, în opinia sa, planificarea războiului are loc la sediul NATO de la Bruxelles, grupurile de lucru și comitetele lucrează la modul în care se va dezvolta misiunea NATO.

Liderul Ungariei a aplaudat, de asemenea,  candidatura fostului președinte american Donald Trump pentru realege. Alte capitale ale UE se tem că, dacă Trump câștigă un al doilea mandat, Orbán ar putea saluta o potențială inițiativă a lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina prin încheierea unui acord de pace cu Moscova și cedarea teritoriului pe care Kremlinul l-a revendicat.

Revenind la alegerile europene, el a reiterat că, în opinia sa, miza este o chestiune de război sau pace, iar în opinia sa, aceasta va fi și miza alegerilor americane. Întrebat pe cine avantajează războiul, Orbán a dat exemple istorice și culturale, apoi a spus că eavantajeaza pe cei care pot specula în mod fiabil, în opinia sa, așa sunt investitorii de capital de risc. În acest moment, l-a numit pe György Soros, a vorbit despre dolari rulați și despre cum, în opinia sa, „stânga maghiară este cumpărată cu bani”.

Mă bazez strategia Ungariei pe creșterea numărului de oameni din Europa care doresc pace”, a spus el, referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European. El crede că europenii pot opri posibilitatea de a intra în război cu voturile lor.

Potrivit lui Orbán, este înfiorător faptul că Uniunea Europeană a impus Ungariei o sancțiune de șase milioane de euro pe zi pentru că nu a permis migranților să intre.

„Ei împușcă Ungaria în spate de la Bruxelles”

- a spus Orbán, care consideră că liderii europeni care iau astfel de decizii ar trebui chestionati.

Orbán a acordat, de asemenea, un interviu în Blikk joi unde a dezvăluit că nu poartă vestă antiglonț, că citește rapoartele serviciilor secrete dimineața alături de știrile sportive,

„Nu este o surpriză, având în vedere legăturile sale strânse cu Trump și Putin. Să așteptăm și să vedem ce ne spune Szijjártó la Praga săptămâna viitoare”, referindu-se la ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó,  a declarat un înalt oficial al unei țări NATO.

În iulie, Ungaria preia președinția Consiliului UE, ceea ce conferă Budapestei o influență asupra stabilirii agendei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră