Orbán: "Nu este ușor să fii creștin în Europa”

15 Oct 2023
Orbán: "Nu este ușor să fii creștin în Europa”

Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit cu omologul său georgian Irakli Garibashvili, joi, la Tbilisi, despre obstacolele cu care se confruntă creștinii din Europa 

Religia a fost o mare temă a călătoriei liderului maghiar în națiunea Caucazului de Sud, deoarece cei doi prim-miniștri au vizitat o mănăstire împreună cu soțiile lor și s-au apreciat reciproc pentru susținerea valorilor creștine.

„Nu este ușor să fii creștin în Europa, să guvernezi un guvern creștin în Europa”, a spus Orbán, împărtășindu-și îngrijorarea că tradițiile creștine sunt „condamnate să eșueze”, dacă nu pot fi protejate. 

Vorbind în sprijinul aspirațiilor europene ale Georgiei, Orbán și-a exprimat  dezamăgirea față de decizia UE de a nu acorda Georgiei statutul de candidat pentru aderare „în timp ce acesta a fost acordat țărilor care sunt mult inferioare Georgiei în ceea ce privește dezvoltarea”.

Trei țări au solicitat anul trecut aderarea la UE, Ucraina și Moldova având statutul de candidat, în timp ce Comisia a afirmat că Georgiei ar trebui să „i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene”, dar nu i sa acordat încă statutul de candidat.

„Dacă este un proces bazat pe merit, ceea ce s-a întâmplat a fost foarte nedrept față de țara dumneavoastră și trebuie corectat cât mai curând posibil”, a spus premierul ungar. 

Pentru Garibashvili, care a făcut din „sfințenia familiei și a tradițiilor” o piatră de temelie a conducerii sale conservatoare, sprijinul lui Orbán vine într-un moment critic, când guvernul georgian se confruntă cu critici pentru că a îmbrățișat iliberalismul în detrimentul valorilor democratice precum drepturile omului. 

Dar, deși fiecare sprijin contează, asocierea cu Ungaria poate să nu fie utilă pentru ambițiile europene ale Georgiei. Ungaria însăși s-a confruntat cu critici repetate în cadrul UE pentru situația sa slabă în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului. 

În ceea ce privește Georgia, țara a primit 12 criterii de bifat de către UE, inclusiv protejarea drepturilor omului și reforma sistemului judiciar, pentru a primi statutul de candidat.

De atunci, guvernul țării a fost în dezacord cu conducerea UE, argumentând că a făcut deja mai mult decât suficient. 

Însă, potrivit principalului diplomat al UE, Josep Borrell, „sunt necesare eforturi suplimentare” și, întrucât progresul Georgiei va fi reexaminat de Comisia Europeană în octombrie, autoritățile georgiene trebuie să „profite de oportunitate”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră