Orban: „exista o legătură foarte clară între actele teroriste și migrație”

26 Oct 2023
Orban: „exista o legătură foarte clară între actele teroriste și migrație”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat joi că există „o legătură foarte clară între actele teroriste și migrație”, în timp ce a participat la un summit UE care discută o reformă a regulilor de azil ale blocului, scrie France24

Orban a subliniat că Ungaria se opune planului Bruxelles-ului de a împărți responsabilitatea la nivelul întregului bloc pentru găzduirea solicitanților de azil sau de a contribui la costurile acesteia.

El se confruntă în mod regulat cu UE, nu doar pe tema migrației, ci și pe probleme precum independența mass-media și a justiției și drepturile LGBTQ.

Anul trecut, când Comisia Europeană a înghețat fonduri de miliarde de euro către Ungaria din cauza poziției sale cu privire la statul de drept și problemele drepturilor, Orban și-a comparat reacția cu comportamentul din epoca sovietică.

„Sper foarte mult că tot mai mulți oameni de aici, la Bruxelles, vor vedea că există o legătură foarte clară între actele teroriste și migrație”, a spus Orban înaintea summitului UE de două zile de la Bruxelles.

"Cei care susțin migrația susțin și terorismul. Suntem împotriva terorismului și, prin urmare, nu sprijinim migrația", a adăugat el.

Comentariile sale au venit după recentele atacuri mortale din Belgia și Franța comise de două persoane radicalizate cărora le-au fost respinse cererile de azil.

Liderii vor discuta, de asemenea, o extindere a bugetului multianual al UE, inclusiv un ajutor de 50 de miliarde de euro (53 de miliarde de dolari) pe patru ani pentru Ucraina.

Acesta ar fi alcătuit din 17 miliarde de euro granturi și 33 de miliarde de euro împrumuturi.

Aceștia vor avea, de asemenea, discuții cu privire la o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru gestionarea migrației, care va include consolidarea controlului la frontieră și a cooperării cu țări terțe.

„Stabilizați regiunea”

„Poziția maghiară este clară că nu susținem această formă de migrație”, a spus Orban.

„Deci nu vrem să dăm bani migranților și nu vrem să dăm bani nici Ucrainei, decât dacă vedem o propunere foarte bine întemeiată”.

Liderul ungar a subliniat că este în interesul Europei să stabilizeze regiunea după ce Hamas a lansat atacul asupra Israelului pe 7 octombrie, declanșând războiul.

„Dacă Israelul și Egiptul devin instabile, fluxurile de migrație din această direcție vor veni imediat în Europa”, a spus el.

"Deci trebuie să stabilizăm aceste țări și această regiune. Stabilitatea este interesul europenilor".

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că „conflictul va fi cu siguranță însoțit de un alt val puternic de imigrație ilegală”.

„Există și dimensiunea migrației, mai ales dacă criza se extinde în Liban, ceea ce bineînțeles că nu ne dorim, este ceva despre care vom discuta separat astăzi ca o chestiune de migrație”, a spus el reporterilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră