Opinia stângii asupra Hamas îi uimește pe evreii americani și duce la despărțirea lor de partidului democrat

22 Oct 2023
Opinia stângii asupra Hamas îi uimește pe evreii americani și duce la despărțirea lor de partidului democrat

Sentimentul anti-Israel în campusurile universitare și în protestele de stradă stârnesc furie și resentimente, scrie Financial Times

Pentru Abraham Orden, un director de software evreu în vârstă de 43 de ani din suburbiile Washingtonului, prima bănuială că reacția la atacul terorist al Hamas din sudul Israelului ar putea să nu fie ceea ce a anticipat el, a venit la doar câteva ore după ce a început atacul.

O femeie israeliană dintr-un grup de mame WhatsApp din care aparține soția sa a postat despre angoasa ei – la care o altă mamă a mustrat-o printr-o postare în care se enumera nemulțumirile palestinienilor. Riposta a strâns rapid aprecieri.

„Ne-am spus „ei bine, asta a fost ciudat”, a spus Orden.

A doua zi, pe măsură ce au apărut detaliile despre masacrarea a peste o mie de israelieni de către Hamas - oficialii numind-o cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust - o parte a socialiștilor democrați din America din New York s-au adunat în Times Square pentru a sărbători rezistenţa palestiniană".

Apoi unele grupuri din campus li s-au alăturat. O declarație susținută de 34 de grupuri de studenți de la Universitatea Harvard a acuzat Israelul pentru violența exercitată asupra poporului său. La Universitatea de Stat din California din Long Beach, un grup de studenți a făcut reclamă un „Protest pentru Palestina” cu un afiș cu o parapantă de tipul celei pe care oamenii înarmați de la Hamas au folosit-o pentru a ataca israelienii – un desen pe care l-a adoptat Black Lives Matter Chicago.

„Nu m-aș fi așteptat niciodată la acest tip de vitriol în rândul elitelor educate”, a spus Orden. „Și acum pur și simplu nu pot să nu-l văd.”

Pentru mulți evrei americani, măcelul din Israel a fost devastator, înspăimântător și mistuitor - un atac pe care unii îl aseamănă cu o reluare modernă a pogromurilor de acum un secol din estul Europei care le-au adus familiile în SUA în primul rând.

Este, de asemenea, un moment politic în care o stângă dură în curs de dezvoltare, care este adesea anti-Israel – și adesea acuzată de antisemitism – a ieșit la vedere, punând un test pentru un partid democrat fragmentat care ar putea afecta viitoarele alegeri prezidențiale din SUA. Este probabil să devină mai agonizant pe măsură ce contraofensiva Israelului crește și cresc și pierderile în rândul civililor palestinieni.

Daniel Faraci, un strateg care i-a sfătuit pe republicani, se așteaptă ca partidul să-l critice pe Joe Biden pentru politica sa de a implica Iranul, sponsorul principal al Hamas, inclusiv recentul său acord de a debloca 6 miliarde de dolari din activele Teheranului. Dar, a avertizat Faraci, democrații vor fi, de asemenea, vulnerabili din cauza unei parți care părea să susțină violența teroristă împotriva evreilor.

„Oricine este asociat cu ei va plăti un preț”, a spus Faraci, prezicând că stânga dură va fi „o problemă masivă pentru Biden și democrați”.

Hank Sheinkopf, strateg democrat – și rabin hirotonit – a fost de acord. „Răspunsul [Socialiștilor Democrați ai Americii], care a fost absolut greșit, va fi folosit pentru a distruge democrații”, a prezis el.

Orden, care a votat pentru Biden în 2020, a spus că nu știe ce va face la următoarele alegeri. Trauma atacului, a spus el, a fost agravată de un sentiment brusc de înstrăinare față de foștii aliați.

Același sens a fost captat de Lawrence Summers, fostul președinte de la Harvard, când a postat pe X, fostul Twitter, că a fost „răvășit” de eșecul universității de a se distanța de declarația grupurilor sale de studenți pro-Palestini.

„De ce nu putem găsi nimic care să se apropie de claritatea morală a declarațiilor Harvard după moartea lui George Floyd sau invazia Rusiei în Ucraina, când teroriștii ucid, violează și iau ostatici sute de israelieni care participă la un festival de muzică?” a scris Summers într-o altă postare.

Pe Wall Street, Marc Rowan, un fondator al gigantului de capital privat Apollo Global Management, a cerut demiterea președintelui de la alma mater, Universitatea din Pennsylvania, pentru că a promovat o „toleranță selectivă” în care grupurile antisemite au prosperat. De asemenea, el i-a îndemnat pe colegii donatori să i se alăture pentru a-și închide portofelele.

Jennifer Laszlo Mizrahi, o activistă și politician cu legături lungi cu Israelul, și-a amintit că a crescut într-o comunitate evreiască din Carolina de Nord care susținea mișcarea pentru drepturile civile – și apoi a descoperit în această săptămână că unele părți ale Black Lives Matter apărau Hamas și condamnau Israelul.

„Este atât de supărător”, a spus Laszlo Mizrahi, care cunoștea opt oameni care au fost uciși de Hamas. Fiul unui prieten a fost luat ostatic. Sinagoga ei din Maryland nu a dorit să publice detalii despre o veghe planificată de teamă că va fi vizată, a spus ea, exprimând totodată durerea pentru palestinienii nevinovați.

Alții au remarcat ironia că studenții progresiști ​​îmbrățișează un grup islamist care pedepsește homosexualitatea în Gaza.

Evreii americani și-au făcut o majoritate covârșitoare în Partidul Democrat. Dar partidul suferă o ruptură generațională asupra Israelului care trece și prin circumscripția sa evreiască.

Această divizare a izbucnit în viziunea publicului când Hillary Clinton și Bernie Sanders concurau pentru nominalizarea democrată din 2016. Clinton a susținut că sprijinul necondiționat pentru Israel ar ajuta la asigurarea unui stat palestinian în cele din urmă. Sanders, senatorul Vermont și socialist declarat – care este evreu – a reprezentat o generație mai tânără care a fost critică la adresa guvernului Israelului și dornică să pună condiții pentru asistența militară și alte ajutoare SUA.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul de lungă durată al Israelului, a adâncit aceste diviziuni cu sprijinul său pentru mișcarea coloniștilor din Israel și subminând tradiția lungă a țării de bipartidism în relațiile sale cu SUA, îmbrățișând republicanii conservatori, în special pe fostul președinte Donald Trump.

Când Netanyahu a acceptat o invitație republicană de a se adresa Congresului în 2015 - din cauza obiecțiilor de la Casa Albă a lui Barack Obama, care se lupta cu prim-ministrul Israelului pentru politica Iranului - mai mult de 50 de democrați au boicotat discursul.

La cele mai înalte niveluri, democrații au susținut Israelul într-un mod extrem de vizibil în această săptămână. Biden nu numai că a condamnat Hamas, ci i-a recunoscut și atrocitățile. În Congres, membrii grupului evreiesc care, așa cum a spus un consultant, „de obicei nici măcar nu pot fi de acord cu o comandă de prăjituri”, au găsit rapid unitatea.

Ted Deutch, fostul reprezentant al Floridei care conduce acum Comitetul Evreiesc American, a numit discursul lui Biden „unul dintre cele mai importante discursuri pro-Israel pe care le-am auzit vreodată în această țară”, adăugând că răspunsul SUA a fost „covârșitor de susținere”.

Dar alții s-au concentrat pe „Echipă” – grupul de reprezentanți de stânga care au intrat în Congres în ultimii ani în avangarda unei mișcări progresiste în curs de dezvoltare.

Alexandria Ocasio-Cortez, reprezentanta New York-ului care este liderul de facto al grupului, a evitat mitingul din Times Square organizat de socialiștii democrați și l-a condamnat ulterior. „Este foarte clar că AOC a avut un pic de luciditate”, a spus Laszlo Mizrahi.

Alții, precum Ilhan Omar din Minnesota și Rashida Tlaib din Michigan – care este american palestinian – nu au menționat Hamas în declarații, cu atât mai puțin l-au condamnat. În schimb, Tlaib a cerut „demontarea sistemului de apartheid care creează condițiile sufocante și dezumanizante care pot duce la rezistență” și a avertizat că „ciclul violenței” va continua dacă nu va fi întrerupt ajutorul militar pentru Israel.

Criticile progresiștilor la adresa Israelului s-au intensificat în timpul conducerii lui Netanyahu de-a lungul unui deceniu, înfuriați de abandonarea procesului de pace și de restricțiile asupra comunităților palestiniene din Gaza și Cisiordania.

Dar chiar și pentru mulți evrei americani de stânga, apelurile în urma atacului Hamas, ca „ambele părți” să înceteze imediat violența au răsunat ca un efort de a crea o falsă echivalență morală.

„Israelul este singura țară din lume în care, atunci când se confruntă cu sacrificarea în masă a unui număr mare de civili, lumea este deja mai interesată să le spună ce să nu facă”, a spus Jonathan Rosen, un director de comunicații evreu din New York City care a ajutat la aducerea progresiştilor în funcţie, inclusiv a fostului primar Bill de Blasio.

Rosen s-a schimbat între furie, durere și disperare săptămâna aceasta, a spus el. El se angajează să creeze un spațiu politic în care evreii progresiști ​​să poată critica Israelul. Dar complexitatea acestui lucru a devenit evidentă atunci când, călătorind cu metroul săptămâna aceasta, Rosen a văzut mesajul lui Ryna Workman, președintele baroului studenți de la alma mater, New York University Law School.

„Israelul poartă întreaga responsabilitate pentru această pierdere uriașă de vieți omenești”, a declarat Workman. „Acest regim de violență sancționat de stat a creat condițiile care au făcut necesară rezistența. Nu voi condamna rezistența palestiniană”.

Rosen a spus: „Este îngrozitor că oamenii care mărturisesc că viața lor este dedicata umanității – spun că poate că această umanitate nu se extinde la evrei”.

A man with an LGBTQ+ flag got attacked at today’s anti-Israel protest in London.

A group of young men stole his flag and made it clear that his presence was not wanted at the protest. pic.twitter.com/d7L2eJS4dt

Alte stiri din Externe

Ultima oră