Marile firme spun ca nu îi vor angaja pe studenții de la Harvard care au semnat o declarație anti-Israel

13 Oct 2023
Marile firme spun ca nu îi vor angaja pe studenții de la Harvard care au semnat o declarație anti-Israel

Directorul general al fondului speculativ miliardar Bill Ackman și alți câțiva oameni de afaceri cer Universității Harvard să comunice numele studenților ale căror organizații au semnat o scrisoare care dă vina exclusiv pe Israel pentru atacurile mortale ale Hamas. Directorii generali vor ca studenții să fie trecuți pe o lista neagră pentru a nu fi angajați, scrie CNN

Dar unii dintre acești studenți s-au distanțat de atunci de scrisoare.

 

">„Nu ar trebui să se poată ascunde în spatele unui scut corporatist atunci când emit declarații care susțin acțiunile teroriștilor”, a spus Ackman într-o postare pe X.

Dacă membrii susțin scrisoarea, numele semnatarilor „ar trebui să fie făcute publice, astfel încât opiniile lor să fie cunoscute public”, a spus Ackman. CEO-ul Pershing Square Capital Management a spus că dorește să se asigure că compania sa și alții nu „angajează din neatenție” studenți aparținând grupurilor Harvard care au semnat scrisoarea.

În urma unei reacții la declarație, unele dintre grupurile studențești și-au retras de atunci susținerea.

Mulți alți lideri de afaceri, inclusiv directorii executivi ai clubului de cumpărături FabFitFun, startup-ul de tehnologie medicală EasyHealth și Dovehill Capital Management au susținut apelul lui Ackman de a numi studenții.

„Aș dori să știu ca să nu angajez niciodată acești oameni”, a declarat Jonathan Neman, CEO al lanțului de restaurante Sweetgreen, pe X.

Alții avertizează că publicarea numelor studenților ale căror grupuri au susținut declarația i-ar putea pune  în pericol și nu ia în considerare diferențele de opinie în cadrul grupurilor de studenți.

Larry Summers, renumitul economist care luni a atras atenția asupra declarației „nerespective din punct de vedere moral” a studentului de la Harvard, predică acum prudență.

„Nu cedez nimănui în repulsia mea față de declarația făcută aparent în numele grupului de studenți 30 plus @Harvard”, a spus Summers într-o postare de miercuri după-amiază pe X. „Dar vă rog, toți respirați adânc. Mulți din aceste grupuri nu au văzut niciodată declarația înainte de a fi difuzată. În unele cazuri, cei care au aprobat nu au înțeles exact ce aprobă.”

Summers, fostul președinte al Harvard și secretar al Trezoreriei SUA, a adăugat că „probabil unii au fost naivi și proști”.

„Nu este un moment în care este constructiv să denigrați oamenii și îmi pare rău că se întâmplă”, a spus Summers.

Profesorul și cercetătorul în drept de la Harvard Laurence Tribe a declarat miercuri pentru CNN că a fost inițial de acord cu Ackman, dar, reflectând, a decis să nu se alăture eforturilor de a-și face publice numele.

„Orice număr dintre studenții care au fost prinși în această campanie greșită probabil nici nu știau că există o declarație. Alții, fără îndoială, nu s-au concentrat, cu atât mai puțin au înțeles, ceea ce semnau”, a spus Tribe într-un e-mail. „Oricât de naivi și proști ar fi fost, acum cred că ar fi o reacție exagerată să-i penalizezi definitiv publicându-le numele și dând de înțeles că au susținut de fapt ceea ce teroriștii le-au făcut israelienilor nevinovați”.

În mod similar, directorul general al Meds.com, Stephen Sullivan, a scris că oamenii ar trebui să fie „furioși pe administrație și pe profesori”, dar a avertizat împotriva înscrierii numelor studenților pe o listă, potrivit Forbes .

Președintele Harvard, Claudine Gay, a emis o declarație marți în care spune că „niciun grup de studenți – nici măcar 30 de grupuri de studenți – nu vorbește în numele Universității Harvard sau al conducerii acesteia”.

Declarația grupurilor studențești de la Harvard

Controversa vine ca răspuns la o declarație comună lansată de o coaliție de grupuri studențești de la Harvard în urma atacurilor Hamas care au ucis peste 1.000 de israelieni și cel puțin 14 cetățeni americani.

„Noi, organizațiile studențești subsemnate, considerăm regimul israelian pe deplin responsabil pentru toate violența care se desfășoară”, se arată în declarația Grupurilor de Solidaritate pentru Palestina de la Harvard.

Declarația spune că milioane de palestinieni din Gaza au fost „forțați să trăiască într-o închisoare în aer liber” și a cerut Harvard „să ia măsuri pentru a opri anihilarea în curs a palestinienilor”.

O notă de subsol din partea de jos a declarației spunea că numele „organizațiilor semnatare originale au fost ascunse în acest moment”.

Jake Wurzak, CEO-ul Dovehill Capital Management, a spus că crede că studenții care au semnat scrisoarea ar trebui să fie numiți.

„Libertatea de exprimare este esențială. Cuvintele au sens și studenților nu ar trebui să li se permită să se ascundă în spatele unei instituții”, a spus Wurzak pe X .

Unii studenți își retrag semnăturile

Potrivit ziarului studențesc Harvard Crimson, cel puțin cinci dintre cei 34 de semnatari inițiali și-au retras semnătura de marți seara.

De exemplu, Asociația Studenților Nepalezi de la Harvard a declarat pe Instagram „regretăm” că decizia de a semna împreună declarația a fost „interpretată ca un sprijin tacit pentru recentele atacuri violente din Israel”.

„Pentru a ne asigura că poziția noastră privind condamnarea violenței din partea Hamas și sprijinul pentru o pace justă rămâne clară, ne retragem semnăturile din declarație”, a spus grupul studențesc nepalez.

Act on a Dream, un grup de studenți care sprijină imigranții, a declarat pentru Crimson că grupul a semnat declarația ca „rezultat al comunicării greșite și al lipsei de diligență în a împărtăși declarația întregului consiliu”.

Alții au răspuns lui Ackman spunând că studenții nu cunoșteau conținutul scrisorii sau că grupurile din care aparțin semnaseră declarația.

„Nu este nevoie de acest nivel de hărțuire”, a spus Mohini Tangri, student la Facultatea de Drept de la Harvard, la X , ca răspuns la Ackman. Tangri a spus că mulți membri studenți nu au „niciun cuvânt de spus” dacă organizația lor a semnat scrisoarea.

O altă studentă la Harvard, Danielle Mikaelian, a spus că a demisionat din consiliul de administrație al unui grup care a semnat declarația despre Israel și că nu a avut șansa să o citească până nu a fost prea târziu.

„Îmi pare rău pentru durerea cauzată. Organizația mea nu a avut un proces formal și nici măcar nu am văzut declarația până când ne-am semnat”, a postat Mikaelian pe X .

Jonathan Greenblatt, CEO al Ligii Anti-Defaimare, a declarat miercuri pentru CNN că nu știe despre cererea de a publica numele studenților, dar le-a cerut să-și asume singuri responsabilitatea.

„Este o declarație revoltător de ofensivă și oricine a semnat-o ar trebui fie să stea în spatele ei și să se confrunte cu consecințele în viață, fie să își ceară scuze și să se explice”, a spus Greenblatt. „Asta învățăm să facem în școala elementară. Îmi este greu să înțeleg de ce este complicat pentru oamenii de la Universitatea Harvard.”

Consecințele în viața reală pentru declarația anti-Israel

Separat, a existat o reacție împotriva unei declarații emise de președintele Asociației Baroului Studenților de la New York University (NYU) care spunea că Israelul „poartă întreaga responsabilitate pentru această pierdere imensă de vieți omenești”.

Acea declarație a avut consecințe imediate, firma de avocatură Winston & Strawn a renunțat cu promptitudine la o ofertă de muncă pentru studentul de la NYU care anterior lucrase ca asociat de vară la firmă.

„Aceste comentarii sunt profund în conflict cu valorile Winston & Strawn ca firmă. În consecință, Firma a anulat oferta de angajare a studentului la drept”, a spus firma de avocatură într-o postare pe X . „Winston este solidar cu dreptul Israelului de a exista în pace și condamnă Hamas și violența și distrugerea pe care le-a declanșat în cei mai puternici termeni posibil.”

„Moral inadmisibil”

După criticile lui Summers și alții, președintele Harvard Claudine Gay a spus că nu ar trebui să existe „nicio îndoială că condamn atrocitățile teroriste comise de Hamas”.

„O astfel de inumanitate este odioasă, indiferent de părerile individuale despre originile conflictelor de lungă durată din regiune”, a spus Gay.

Jeffrey Sonnenfeld, decanul pentru studii de conducere la Yale School of Management, a declarat miercuri pentru CNN că evreii au multe secole de „învinovățiți ca victime”.

„Răii nu pot fi celebrați ca eroi”, a spus Sonnenfeld într-un e-mail. „Oricine face acest lucru nu se poate ascunde ca un laș în spatele scuturilor titlurilor de asociație, la fel cum trupelor de asalt naziste li se permitea anonimatul. Societatea noastră se bazează pe responsabilitatea personală.”

Liga Anti-Defăimare, ca răspuns la „un val de antisemitism în întreaga lume” în urma atacurilor asupra Israelului, le-a cerut miercuri directorilor executivi să se pronunțe împotriva urii și să semneze un angajament de a lupta împotriva antisemitismului.

ADL a spus că semnatarii includ Accenture, Adidas și NBA.

„Pentru companiile care au angajați evrei, clienți evrei, investitori evrei, acționari evrei sau pur și simplu au puțină conștiință, aceasta ar trebui să fie o treabă ușoară”, a declarat Greenblatt, CEO-ul ADL, pentru CNN.

Alte stiri din Externe

Ultima oră