ONU prezice sosirea probabilă a fenomenului La Niña cu temperaturi mai reci

05 Iun 2024
ONU prezice sosirea probabilă a fenomenului La Niña cu temperaturi mai reci

Fenomenul meteorologic La Niña este de așteptat să sosească mai târziu în acest an și să aducă temperaturi mai scăzute, după recordurile de căldură alimentate de El Niño și batute lună de lună în ultimul an, scrie RTBF.

Când avem un episod El Niño, vânturile merg din Australia spre America de Sud și, prin urmare, în America de Sud apar condiții ploioase. Sud și temperatura Oceanului Pacific se încălzește Acest lucru previne ridicarea apelor reci la suprafață" a spus Xavier Feittweis, climatolog la Universitatea din Liège.

El Niño din 2023-2024, care a contribuit la creșterea temperaturilor globale și a vremii extreme în întreaga lume, dă semne că se apropie de sfârșit. Probabil că va fi o revenire la condițiile La Niña mai târziu în acest an”, indică Organizația Meteorologică Mondiala (OMM) în ultimul său buletin dedicat acestor două fenomene meteorologice naturale, care au impacturi aproape opuse.

Există o șansă de 60% ca La Niña să apară în perioada iulie-septembrie și să crească la 70% în august-noiembrie, potrivit OMM, care consideră că „ riscul reapariției lui El Niño este neglijabil în această perioadă ”.  Înainte de aceasta, în perioada iunie-august, organizația estimează că există șanse egale (50%) ca condițiile să fie neutre - nici Niño, nici Nina - sau o tranziție la La Niña.

Alte stiri din Externe

Ultima oră