Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a avertizat marți Israelul împotriva unui „transfer forțat al civililor” în Gaza, declarând că o evacuare temporară trebuie să îndeplinească condiții, inclusiv asigurarea unei locuințe, scrie Le Figaro
Sute de mii de civili săraci sunt adunați în sud, în apropierea graniței cu Egiptul, în timp ce Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă, electricitate și alimente către micul teritoriu controlat de Hamas.
400.000 de persoane strămutate
Potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, până în prezent, „aproximativ 400.000 de persoane strămutate sunt adăpostite în diferite locații”, inclusiv în clădirile agenției ONU pentru refugiați (Unrwa).
Legislația internațională impune ca, dacă Israelul, „ca putere ocupantă”, efectuează o „evacuare temporară” din motive de securitate sau militare, această operațiune trebuie să fie însoțită „de asigurarea unei locuințe adecvate pentru toate persoanele evacuate”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltul Comisie, Ravina Shamdasani, în timpul unui briefing de presă la Geneva.
Orice evacuare trebuie să se facă „în condiții satisfăcătoare de igienă, sănătate, siguranță și nutriție”, a adăugat ea. „Se pare că Israelul nu a făcut nimic pentru a garanta aceste condiții pentru cei 1,1 milioane de civili cărora li sa ordonat să se deplaseze”, a spus Ravina Shamdasani.
Teama de o „încălcare a dreptului internațional”
De asemenea, a spus ea, „ne îngrijorează faptul că acest ordin, împreună cu impunerea unui asediu complet al Gazei, nu poate fi considerat o evacuare temporară legală și că, prin urmare, constituie un transfer forțat de civili, cu încălcarea dreptului internațional.”
Mii de oameni au fost deja uciși de ambele părți de la începutul războiului, în timp ce Hamas a răpit 199 de ostatici, potrivit Israelului. Înalta Comisie solicită eliberarea lor imediată și necondiționată.
„Operațiunile militare nu dau semne de diminuare, asediul continuu al Gazei afectează aprovizionarea cu apă, hrană, medicamente și alte nevoi de bază, iar zilnic există indicii de încălcare a legilor războiului și a dreptului internațional al drepturilor omului”, a asigurat Ravina Shamdasani.
Oficiul este, de asemenea, îngrijorat de creșterea violenței în Cisiordania și Ierusalimul de Est. Din 7 octombrie, „Forțele de securitate israeliene au ucis 52 de palestinieni în Cisiordania, în timp ce coloniștii au ucis alți cinci”, potrivit ONU.
????????Palestine ????????Israel
— Freddie Ponton ???????? ???????? (@LFCNewsMedia) October 17, 2023
???????? Spokeswoman for the UN Human Rights Office, Ravina Shamdasani said
The term "forced relocation" refers to the civilian population & represents a crime against humanity, which is punished by the International Criminal Court (ICC)https://t.co/QJ0tRGEJjq pic.twitter.com/VQUIdlwKTR