ONU aprobă cu o majoritate covârșitoare rezoluția care cere încetarea focului în războiul dintre Israel și Hamas

28 Oct 2023
ONU aprobă cu o majoritate covârșitoare rezoluția care cere încetarea focului în războiul dintre Israel și Hamas

Organizația Națiunilor Unite a aprobat vineri o rezoluție care a cerut încetarea focului în războiul dintre Israel și Hamas, în fața obiecțiilor stridente din partea SUA și Israel, scrie CNN

O rezoluție a fost introdusă de Iordania și a fost adoptată de Adunarea Generală cu o majoritate covârșitoare, 120 de țări votând în favoarea rezoluției, 14 împotrivă și 45 abținute. Aplauze au izbucnit în sala de adunări când a fost afișat numărătoarea voturilor pozitive. 

Rezoluția solicită „un armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut care să conducă la încetarea ostilităților”, precum și „acces umanitar imediat, deplin, susținut, sigur și nestingherit”. De asemenea, cere Israelului să renunțe la recomandarea sa de a evacua nordul Gazei.

Rezoluția solicită „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor civililor care sunt ținuți în captivitate ilegal”, dar nu numește Hamas drept răpitor. 

SUA și Israelul au denunțat moțiunea, argumentând că nu includea critici explicite la adresa Hamas. În dezbaterea privind rezoluția de joi, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a spus că apelurile la încetarea focului sunt „nu o încercare de pace”, ci „o încercare de a lega mâinile Israelului, împiedicându-ne să eliminăm o amenințare uriașă pentru cetățenii noștri”.

Statelor Unite li s-au alăturat Austria, Croația, Cehia, Fiji, Guatemala, Ungaria, Israel, Insulele Marshall, Micronezia, Papua Noua Guinee, Paraguay și Tonga pentru a vota împotriva măsurii.

Vineri mai devreme, un amendament introdus de canadieni și susținut de Statele Unite pentru a include un limbaj dur despre Hamas în rezoluție a fost respins de Adunarea Generală.

Votul are loc în timp ce Forțele de Apărare Israelului au anunțat vineri mai devreme că „extinde operațiunile terestre” în Fâșia Gaza și „operează în forță” pe toate fronturile pentru a-și îndeplini obiectivele în războiul cu Hamas.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră