Una dintre cele mai înalte distincții pe plan mondial - Premiul Nobel pentru Pace, ar putea ajunge în acest an la activista ecologistă Greta Thunberg, afirmă unii experți, citați de agenția Reuters, scrie rfi.ro.
Tânăra suedeză, în vârstă de 17 ani, împreună cu mișcarea „Vineri pentru Viitor", ar putea fi recompensată pentru a scoate în evidență legătura dintre deteriorarea mediului și amenințările la adresa păcii și securității, sunt de părere specialiștii.
Marele câștigător al premiului de un milion de dolari – probabil cel mai prestigios din lume, va fi anunțat la Oslo, la 9 octombrie. Acesta va fi ales dintre 318 candidați, dar premiul poate fi împărțit la până la trei dintre ei.
Greta Thunberg a fost nominalizată de trei parlamentari din Norvegia și doi din Suedia, iar dacă va câștiga, ar avea aceeași vârstă ca pakistaneza Malala Yousafzai - cea mai tânără laureată Nobel de până în prezent.
Istoricul și autorul mai multor cărți despre premiul Nobel – Asle Sveen, crede că Thunberg este un candidat puternic pentru premiul din acest an, la a doua ei nominalizare.
Asta și fiidcă realitatea o ajută foarte mult - focurile de pe coasta de vest a Statelor Unite și creșterea temperaturilor la Polul Nord „lăsând oamenii fără niciun dubiu” în privința încălzirii globale accelerate: „Nicio altă persoană nu a făcut atâtea pentru a face lumea să se concentreze asupra schimbărilor climatice ca ea”, a declarat Asle Sveen.
Amintim, Comitetul Nobel a mai acordat premiul pentru Pace unor activiști ecologiști, cum ar fi kenyana Wangari Maathai - pentru campania ei de a planta 30 de milioane de copaci în Africa, fostul vicepreședinte american Al Gore sau Panoul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice.
Fiind în plinț criză coronavirus, comitetul ar putea alege să scoată în evidență amenințarea pe care pandemia o reprezintă la adresa păcii și securității, afirmă și Dan Smith - director al Institutului de Cercetări pentru Pace din Stockholm:
„Există o legătură între deteriorarea mediului și problemele noastre în creștere cu pandemiile și mă întreb dacă nu cumva Comitetul Nobel va dori să scoată în evidență asta”, a declarat Smith pentru Reuters, adăugând că în caz că oficialii Nobel vor dori acest lucru „există tentația evidentă a Gretei Thunberg”.
Să mai sounem că mișcarea „Vineri pentru Viitor” a început în 2018, când Greta Thunberg a declanșat o grevă a elevilor, pentru a determina luarea de măsuri în privința climei, mișcarea devenind între timp un protest la nivel planetar.