Miercuri a fost ziua cu cele mai multe infecții pe plan global, de la începutul pandemiei înregistrându-se 106.000 de noi cazuri, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, citată de BBC.
Directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a arătat îngrijorat de creșterea numărului cazurilor în țările cu venituri mici și medii.
Avertismentul vine în condițiile în care numărul total de cazuri a trecut pragul de cinci milioane.
Experții avertizează că adevăratul număr de infecții este probabil mult mai mare, ratele de testare scăzute în multe țări afectând datele.
Aproape două treimi din cele 106.000 de cazuri au fost raportate în doar patru țări. Potrivit statisticilor furnizate de OMS, cele patru țări sunt SUA, Rusia, Brazilia și Marea Britanie. În total, eu au confirmat 65.106 noi infecții pe 19 mai, Washingtonul raportând 45.251, iar Moscova, Brasilia și Londra 9.263, 7.938, respectiv 2.711.
Aceste avertismente vin în perioada în care toate țările au început relaxarea restricțiilor, confruntându-se cu amenințarea unui al doilea val al pandemiei.
"Întrebarea este când şi cât de mare va fi acest val. Aceasta este întrebarea din punctul meu de vedere”, a spus dr. Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), anunță The Guardian.
Ammon, fost consilier al guvernului german, vorbeşte despre aceste probleme în primul ei interviu cu un ziar din Marea Britanie de la începutul crizei.
"Analizând caracteristicile virusului, analizând ce rezultă acum din diferite ţări din punct de vedere al imunităţii populaţiei - ceea ce nu este chiar atât de interesant, între 2% şi 14%, care lasă încă 85% până la 90% din populaţie susceptibil - virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie şi februarie ... Nu vreau să creez o imagine apocaliptică, dar cred că trebuie să fim realişti. Nu este momentul să vă relaxaţi complet”,