Olena Zelenska: "În Occident tu numeri banii, noi numărăm morții"

03 Sep 2022
Olena Zelenska: "În Occident tu numeri banii, noi numărăm morții"

Impactul economic al războiului din Ucraina este greu asupra aliaților Kievului, dar în timp ce britanicii „numără bănuții”, ucrainenii „numără victimele” a declarat pentru BBC Olena Zelenska.

Olena Zelenska a declarat duminică la BBC că, dacă sprijinul pentru Ucraina este puternic, criza va fi mai scurtă. Într-un interviu înregistrat la Kiev, ea a mai spus că este important să subliniem în continuare bilanțul uman al războiului.

Zelenska a spus că, deși își vedea rar soțul, ei vorbesc în fiecare zi.

Într-un interviu amplu care va fi difuzat duminică, 4 septembrie, Olena Zelenska a fost întrebată ce mesaj a avut pentru britanicii care se confruntă cu facturile de energie în creștere, în parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului pe care l-a avut asupra preturilor gazului și petrolului la nivel mondial.

„Înțeleg că situația este foarte grea. Dar permiteți-mi să reamintesc că la momentul epidemiei de Covid-19, și este încă la noi, când au existat creșteri de prețuri, și Ucraina a fost afectată.

„Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși."

„Așa că atunci când începi să numeri banii din contul tău bancar sau din buzunar, noi facem același lucru și ne numărăm victimele”, a spus ea.

Comentariile Olenei Zelenska urmează după sugestia prim-ministrului Boris Johnson în timpul vizitei la Kiev luna trecută, conform căreia gospodăriile din Europa ar trebui să suporte criza costului vieții și să „țină” cu Ucraina pentru a contracara agresiunea Rusiei.

În Marea Britanie, se estimează că rata inflației va atinge un maxim de 13,3% în acest an, în timp ce economia este de așteptat să scadă pentru mai mult de un an.

Banca Angliei a spus că principalul motiv pentru inflația ridicată și creșterea scăzută a fost creșterea facturilor la energie, alimentată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Țările europene au acuzat Rusia - un important furnizor global de energie - că folosește gazul ca armă, limitând aprovizionarea ca răspuns la sancțiuni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră