Ofițer rănit în explozia de pe aeroportul din Kabul povestește evenimentele de groază ale retragerii americanilor din Afganistan

09 Mar 2023
Ofițer rănit în explozia de pe aeroportul din Kabul povestește evenimentele de groază ale retragerii americanilor din Afganistan

Sergentul Tyler Vargas-Andrews din Corpul Marin al SUA își poate aminti în detaliu momentul în care un atacator sinucigaș a atacat Poarta Abației a aeroportului din Kabul în august 2021, pe fondul retragerii haotice din Afganistan. „Un fulger și un val masiv de presiune. Am fost aruncat la pământ, dar am știut imediat ce s-a întâmplat. Am deschis ochii și am văzut pușcașii marini morți sau inconștienți care zăceau în jurul meu. O mare de oameni care mă înconjura a dispărut imediat în fața mea. Corpul meu a suferit răni ireparabile”, și-a amintit el, conform CNN.

Vargas-Andrews, în vârstă de 25 de ani, a oferit mărturie emoționantă și detaliată despre zilele care au precedat atentatul, care a luat viața a 13 membri ai serviciului american și a peste 100 de afgani, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei privind evacuarea din Afganistan.

Retragerea frenetică a administrației Biden după două decenii de implicare a SUA în război a fost supusă unei examinări imense de către parlamentarii republicani, inclusiv de noul președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, reprezentantul Texas Michael McCaul, care a promis că va investiga problema.

Cu toate acestea, acele acuzații din Congres cu privire la cine este responsabil pentru ultimele săptămâni haotice ale prezenței Statelor Unite în Afganistan au căzut în mare parte pe liniile de partid, parlamentarii republicani arătând cu degetul către administrația Biden și parlamentarii democrați aruncând vina pe administrația Trump pentru acord care a pus în mișcare retragerea SUA.

Într-o declarație pentru CNN miercuri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru supraveghere, Ian Sams, a subliniat și acordul pe care președintele Joe Biden l-a „moștenit” de la Trump și a spus că ultima administrație „nu a reușit să stabilească un plan de evacuare și a încetinit procesarea vizelor speciale pentru aliații noștri afgani.”

„În loc să întoarcă SUA la luptă activă cu talibanii și să pună în pericol și mai multe din viețile trupelor noastre, președintele Biden a luat decizia dură de a pune capăt în cele din urmă războiului de 20 de ani din Afganistan, de a ne aduce trupele acasă și de a evacua în siguranță zeci de mii de americani și aliați afgani”, a spus Sams. El a adăugat că retragerea a pus „SUA într-o poziție mai puternică pentru a conduce lumea și a aborda provocările viitorului, continuând în același timp să salutăm aliații noștri afgani și menținându-ne capacitatea de a face față amenințărilor teroriste din regiune”.

Audierea de miercuri a prezentat mărturiile a doi membri ai serviciului care au fost la sol în Afganistan în ultimele săptămâni: Vargas-Andrews și specialistul armatei americane Aidan Gunderson. În plus, trei persoane implicate în grupuri care au lucrat la evacuarea afganilor – Francis Hoang de la Allied Airlift 21, Lt. Col. în retragere David Scott Mann de la Task Force Pineapple și Peter Lucier de la Team America Relief – și avocatul pentru imigrare Camille Mackler, care a lucrat pentru încercați să determinați administrația să înceapă relocarea afganilor vulnerabili cu mult înainte de căderea Kabulului, toți au servit drept martori.

'Catastrofă'
Vargas-Andrews a descris retragerea drept o „catastrofă”, spunând parlamentarilor că „a existat o lipsă de responsabilitate și neglijență inescuzabile”. El a pictat o imagine a zilelor de haos și violență față de afganii care încercau să fugă de talibani, a descris Departamentul de Stat al SUA ca „nu este pregătit să se afle la” aeroportul din Kabul, a susținut că avertismentele de amenințare au fost ignorate de comandamentul superior în ziua atacul.

Vargas-Andrews a descris scenele îngrozitoare la care a asistat de la postul său de la Abbey Gate de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai (HKIA), spunând parlamentarilor că „afganii au fost brutalizați și torturați de talibani”.

„Unii afgani care s-au întors de la HKIA au încercat să se sinucidă pe sârma de ras în fața noastră.”, a spus el. „Nenumărați afgani au fost uciși de talibani la 155 de metri în fața poziției noastre, zi și noapte în acele zile. Am comunicat atrocitățile lanțului nostru de comandă și resurselor de informații, dar nu a rezultat nimic”, a spus el.

Vargas-Andrews a declarat, în ziua atacului sinucigaș din 26 august, că a zărit în mulțime un bărbat care corespunde descrierii „un atentator sinucigaș în vecinătatea și în apropierea porții Abbey”. „Prin rețeaua de comunicații am anunțat că există o potențială amenințare și un atac cu IED iminent. Acest lucru a fost cât se poate de grav”, a spus el, menționând că a cerut permisiunea de a trage, dar „comandantul batalionului nostru a spus și citez: „Nu știu”, citat de la final”.

„Eu și liderul echipei mele am întrebat foarte aspru: „Ei bine, cine face? Pentru că aceasta este responsabilitatea dumneavoastră, domnule.” El a răspuns din nou că nu știa, dar va afla. Nu am primit nicio actualizare și nu am primit niciodată răspunsul nostru. În cele din urmă individul a dispărut. Până astăzi, credem că a fost un atentator sinucigaș”, a spus el. „Extrem de simplu am fost ignorați. Expertiza noastră a fost ignorată. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru siguranța noastră”, a spus el.

„Cei care ignoră istoria sunt condamnați să o repete”
Dincolo de atacul sinucigaș, martorii au vorbit despre impactul asupra sănătății mintale pe care evacuarea greșită l-a avut asupra veteranilor americani ai războiului din Afganistan. Mann, locotenent-colonelul pensionar, a spus că are un prieten care și-a luat viața, a cărui soție a spus „că abandonul afgan a reactivat toți demonii pe care a reușit să-i pună în spate din vremuri grele”. „Și pur și simplu nu și-a putut găsi calea de a ieși din întunericul acelei răni morale”, a spus el.

Ei au vorbit, de asemenea, pe larg despre munca lor de a încerca să-i ajute pe afganii care au lucrat alături de trupele americane în timpul războiului, „majoritatea” cărora au fost lăsate în urmă la evacuare și despre necesitatea de a continua să lucreze pentru a-i ajuta.

„Eu și mii de alții am primit cereri frenetice pentru ajutor de la aliații noștri afgani ale căror vieți erau în pericol”, a spus Hoang de la Allied Airlift 21. „Mii de noi am îndrumat familii afgane obosite și speriate prin mulțimi și puncte de control talibane. Greutatea acestei lucrări a fost zdrobitoare. Am lăsat locurile de muncă, am pierdut economiile, am redeschis răni vechi.”

„Ne uitam îngroziți în timp ce ecranele noastre se umpleau cu imagini de violență și disperare în afara porților aeroportului din Kabul. Am plâns în timp ce ascultam mesajele lăsate de copii care ne cer ajutorul. De nouă ori din 10 eforturile noastre au eșuat. Dar fiecare succes a fost o familie salvată, o promisiune ținută”, a spus el.

„Este rândul nostru să ne adunăm curajul de a ne îndeplini angajamentul față de aliații afgani încă rămași în urmă”, a spus Hoang. Mackler, avocatul pentru imigrare, le-a spus parlamentarilor că „ceea ce s-a întâmplat în august 2021 a fost produsul de decenii de inacțiune și eșecuri sistemice pe care nu le mai putem ignora”.

„Pentru a ne asigura că acțiunile pe care le-am auzit astăzi nu au fost în zadar, trebuie să folosim acest moment pentru a crea și implementa soluții mai bune”, a spus ea și a cerut Congresului să ia măsuri precum adoptarea Legii de ajustare afgană.

„La urma urmei, după cum ni s-a spus, cei care ignoră istoria sunt condamnați să o repete. Am văzut asta în Afganistan. Am încercat să învățăm lecțiile din Vietnam și am fost ignorați și nu putem permite unei generații viitoare să treacă prin asta”, a spus Mackler.

Alte stiri din Externe

Ultima oră