Oficialii germani susțin că Polonia a sabotat ancheta cu privire la exploziile Nord Stream "pentru a-și acoperi propria implicare"

08 Sep 2024
Oficialii germani susțin că Polonia a sabotat ancheta cu privire la exploziile Nord Stream "pentru a-și acoperi propria implicare"

Un oficial polonez a negat acuzația, considerând-o „complet neîntemeiată”, scrie Politico citând ziarul german Die Welt

În urmă cu aproape doi ani, mai multe explozii în Marea Baltică au provocat un scandal la nivel mondial. La scurt timp mai târziu, a fost clar că trei dintre cele patru ramuri ale conductelor Nord Stream 1 și 2, care fuseseră instalate pentru a furniza gaz din Rusia către Germania, au fost distruse. Dar de către cine?

Anchetatorii germani cred că ar putea avea răspunsul. Principalul suspect este un instructor de scufundări ucrainean pe nume Volodymyr Z., care a locuit ultima dată lângă Varșovia. Anchetatorii îl suspectează că a comis atacul împreună cu alți cinci ucraineni. Dar înainte de a putea fi arestat, suspectul a fugit în țara natală. 

Anchetatorii germani acuză acum Polonia că nu a executat mandatele europene de arestare și percheziție emise împotriva lui Z. de Curtea Federală de Justiție a Germaniei în iunie. Poliția penală federală din Germania și Parchetul Federal sunt nemulțumiți. Un oficial familiarizat cu ancheta a făcut o acuzație serioasă susținând că Polonia sabotează ancheta. O altă persoană familiarizată cu ancheta a numit episodul „obstrucționare a justiției”.

Aceasta nu este o viziune neobișnuită în Germania.

„Guvernul polonez l-a lăsat să plece pentru a-și acoperi propria implicare în atacul asupra conductelor”, a declarat August Hanning, fostul șef al Serviciului Federal de Informații al Germaniei, sau BND, pentru WELT AM SONNTAG. El este convins că președinții Poloniei și Ucrainei, Andrzej Duda și Volodymyr Zelenskyy, erau la curent cu planurile de atac. „Operațiuni de asemenea dimensiuni sunt de neconceput fără aprobarea liderilor politici ai țărilor implicate”, a spus Hanning.

Anchetatorii spun că echipajul de scufundări de șase oameni care ar fi plantat explozivii de pe iahtul cu vele „Andromeda” fusese antrenat în Polonia. Anchetatorii cred, de asemenea, că Varșovia ar fi putut oferi sprijin logistic pentru operațiunea subacvatică. Membrii echipajului de pe Andromeda sunt suspectați că au luat la bord echipamentele necesare atacului din stațiunea de pe litoral Kołobrzeg, unde nava a făcut o escală cu șapte zile înainte de explozie. 

Anchetatorii germani acuză, de asemenea, autoritățile poloneze că au reținut în mod deliberat înregistrările video din portul de agrement din Kołobrzeg. Acest refuz a alimentat suspiciunile germanilor de mușamalizare.

În Polonia, autoritățile spun că sunt revoltate de acuzațiile venite din Germania. „Afirmația că Ucraina a efectuat această acțiune cu cunoștințele poloneze este complet nefondată”, a declarat Jacek Siewiera, șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia, pentru WELT AM SONNTAG. El a spus că acuzațiile și insinuările vin dintr-un cerc apropiat de foști oficiali pro-ruși care nu mai dețin funcții de putere. „Sper că nu avem de-a face cu o campanie organizată de dezinformare în care oamenii s-au lăsat folosiți pentru a da vina pe Polonia”, a spus Siewiera. Polonia, a spus el, investighează toate pistele, inclusiv posibilitatea ca Rusia să fi fost implicată în atac.

Și ce cred suspecții înșiși? Un ofițer de rang înalt care locuiește într-un mare oraș ucrainean și despre care se presupune că a fost implicat în atacul conductei a spus: „Este ridicol să credem că am făcut-o, dar dacă Ucraina a fost în spatele atacului, Germania ar trebui să oprească ancheta, pentru că pentru Kiev a fost o țintă militară legitimă”. 

În august, după ce știrile despre mandatul de arestare au devenit publice și acuzațiile împotriva Varșoviei au început să se apară, premierul polonez Donald Tusk s-a simțit obligat să răspundă. „Tuturor inițiatorilor și patronilor Nord Stream 1 și 2. Singurul lucru pe care ar trebui să-l faceți astăzi este să vă cereți scuze și să taceți”,  a scris el  pe X.

Anchetatorii germani, între timp, au exclus o așa-zisă operațiune cu steag fals a rușilor. Ei spun că sunt siguri că fostul comandant șef al forțelor armate ucrainene, Valery Zalujni, a dat ordinul pentru atac.

Autoritățile germane, în public, au rămas tăcute în legătură cu ancheta.

„Guvernul federal nu comentează și nici nu comentează rapoartele despre presupusele „rezultate detaliate ale investigațiilor” din mass-media”, a declarat ministerul de justiție al Germaniei într-o declarație la sfârșitul lunii august.

Între timp, pare puțin probabil ca Volodymyr Z. să fie nevoit vreodată să se confrunte personal cu autoritățile germane. Conform unui tratat european, Ucraina nu este obligată să-și extrădeze cetățenii în alte state, iar alte persoane suspectate în complot s-au ascuns probabil.

Alte stiri din Externe

Ultima oră