Obama i-a certat pe bărbații de culoare ca nu votează pentru Kamala Harris

12 Oct 2024
Obama i-a certat pe bărbații de culoare ca nu votează pentru Kamala Harris

Remarcile fostului președinte că unii bărbați de culoare nu „simt ideea” unei femei președinte au fost directe și urgente, dar au și îndepartat un grup vital de alegători democrați. Transmiterea mesajului său, cu tonul său sever, uneori de prelegere, a ajuns să atragă critici din partea barbaților culoare. scrie New York Times

Când fostul președinte Barack Obama i-a avertizat pe unii bărbați de culoare despre care a spus că nu „simt ideea de a avea o femeie președinte”, unii democrați au văzut acest lucru ca pe un apel urgent și necesar la acțiune pentru alegătorii care au nevoie disperată de a o împinge pe vicepreședintele Kamala Harris la victorie.

Pentru alții, tonul domnului Obama a sunat ca o dorința de a îi desemna drept țapi ispășitor pe unii dintre cei mai de încredere susținători ai Partidului Democrat, înstrăinând alegătorii care poate au devenit dezamăgiți, dar pot fi înca convinsi.

Pentru Obama, a fost un risc remarcabil, dacă ar fi fost calculat.

În timp ce a vorbit joi într-o sală de susținători în majoritate negri într-un birou de campanie din Pittsburgh, fostul președinte a recunoscut rapid că a vrut să îi facă pe oameni să se simtă inconfortabil cu unele „adevăruri”.

El a amintit entuziasmul manifestat de alegătorii de culoare pentru candidatura sa din 2008, care a fost esențial pentru a-l propulsa în istorie ca prim președinte de culoare. El a continuat spunând în termeni clari că nu putea înțelege de ce doamna Harris nu atrage același nivel de entuziasm – și că ezitarea a fost „mai pronunțată cu frații de culoare”.

El a adăugat: „Pentru că o parte din asta mă face să mă gândesc - și vorbesc direct cu bărbații - o parte din asta mă face să cred că, ei bine, pur și simplu nu simți ideea de a avea o femeie ca președinte, iar tu vii cu alte alternative și alte motive pentru asta.”

La un anumit nivel, Obama a spus cu voce tare ceea ce gândesc unii – amplificând o îngrijorare care a crescut subtil în rândul liderilor, susținătorilor și organizatorilor de culoare după ce Kamala Harris a intrat în cursă, dar rareori a fost transmisă unui public mai larg.

Unii democrați și lideri negri au văzut comentariile domnului Obama ca fiind cea mai recentă recunoaștere de către un politician negru proeminent a realității că o mică parte de bărbați de culoare – ca bărbați de toate rasele – au fost din istorie reticenți în a sprijini femeile de culoare care caută poziții de putere. În acest an, democrații au devenit din ce în ce mai îngrijorați de susținerea șovăitoare pentru Harris în rândul bărbaților de culoare, în special a bărbaților de culoare mai tineri, deoarece unele sondaje arată că fostul președinte Donald J. Trump are mare trecere printre ei.

La începutul campaniei Kamalei Harris, peste 40.000 de bărbați de culoare s-au conectat la un apel Zoom pentru a lansa un apel la sustinere. Bărbații de culoare, au susținut vorbitorii, aveau responsabilitatea de a acționa pentru Partidul Democrat în același mod în care femeile de culoare au făcut-o în mod constant timp de decenii.

Fostul președinte, care își făcea prima apariție în campania electorală a Kamalei Harris joi, părea democratul ideal pentru a face un nouă impuls: printre mulți americani de culoare, el nu este doar un fost președinte, ci și un mesager de încredere.

Dar transmiterea mesajului său, cu tonul său sever, uneori de prelegere, a ajuns să atragă critici din partea unor lideri de culoare.

„Oribil mesaj. Partidul trebuie să nu mai facă țapi ispășitori pe bărbați de culoare”, a scris actorul Wendell Pierce, un sustinator al campaniei Harris, pe rețelele de socializare.

Campania Harris a refuzat să comenteze discursul lui Obama de joi. 

Bărbații de culoare sunt la acelasi nivel cu femeile de culoare în ceea ce privește loialitatea față de democrați. Dar alegătorii de culoare și-au exprimat în general nemulțumirea față de administrația Biden și de partid din mai multe motive, inclusiv frustrarea economică și sentimentul că guvernul i-a neglijat.

Oamenii de știință notează că unii alegători de culoare au fost în mod istoric conservatori în multe probleme sociale și uneori au echivalat conducerea cu masculinitatea, în parte din cauza rolurilor de gen impuse de biserică și a conducerii dominate de bărbați în instituțiile religioase, de afaceri și politice.

Și, în timp ce patriarhatul nu este prezent exclusiv în comunitățile negre, democrații se tem că ar putea fi un factor dacă alegătorii de la margine – de care Harris are nevoie în statele de luptă – rămân acasă sau chiar îl votează pe Trump.

„Și acum, te gândești să stai pe margine sau să sprijini pe cineva care are o istorie de a te denigra?” a întrebat el joi. „Pentru că crezi că este un semn de forță, pentru că asta înseamnă să fii bărbat? Să pui femeile jos? Asta nu este acceptabil.”

Cu toate acestea, pentru unele femei lidere negre care lucrează pentru a o alege pe Harris, comentariile domnului Obama au fost apreciate.

El a spus că unul dintre motivele care îi împing pe bărbații de culoare să o voteze pe Harris a fost că „femeile din viața noastră ne-au sprijint tot timpul”.

Waikinya Clanton, fondatorul Black Women for Kamala, a spus că este esențial ca bărbații și femeile de culoare să nu fie pusi unul împotriva celuilalt și că discuțiile despre frustrările bărbaților de culoare ar trebui „abordate dintr-un loc de empatie și nu de acuzație. ”

Totuși, în ciuda popularității sale de durată, Obama a fost uneori văzut ca un mesager complicat al comunității negre. Remarcile sale de joi au evocat momente din timpul ascensiunii sale în care, în calitate de om de culoare educat la Ivy League, a fost perceput ca fiind condescendent în felul în care vorbea despre oamenii de culoare.

În 2008, când era candidatul democrat prezumtiv, el i-a avertizat pe tații negri, spunând unui grup de oameni de culoare în timpul unui discurs la Chicago : „Avem nevoie de tați să realizeze că responsabilitatea nu se termină la concepție”.

Într-un alt interviu în acel an, chiar înainte de ziua alegerilor, el a discutat despre eforturile de a interzice "pantalonii care atârna" (low-hanging pants) , un aspect popular în rândul unor bărbați de culoare mai tineri. După ce a numit mai întâi astfel de eforturi „o pierdere de timp”, a adăugat: „Frații ar trebui să-și tragă pantalonii în sus. Treci pe lângă mama ta, bunica ta, lenjeria ta se vede. Ce e în neregulă cu asta? Haide."

Quentin James, un co-fondator al Colectivului PAC, care își propune să aleagă oficiali de culoare, a spus că a considerat că mesajul lui Obama de joi a fost „puternic”, deoarece și-a făcut timp să contrasteze strategia economică a doamnei Harris cu cea a lui Trump, despre care domnul James a spus că a neglijat comunitățile negre. Dar el a emis și un avertisment pentru democrați.

„Bărbaților de culoare nu trebuie să li setina predici despre valori”, a spus domnul James. „Majoritatea bărbaților de culoare trebuie doar să fie implicați și informați, și tot ceea ce vedem acum sunt efectele lipsei de cheltuieli pentru comunicarea și implicarea lor.”

„Bărbații de culoare nu trebuie să li se lede despre valori”, a spus domnul James. „Majoritatea bărbaților de culoare trebuie doar să fie implicați și informați, și tot ceea ce vedem acum sunt efectele lipsei de cheltuieli pentru comunicarea și implicarea lor.”

 

Chiar înainte ca doamna Harris să-l înlocuiască pe președintele Biden în fruntea biletului democrat, ea a preluat conducerea în încercarea de a consolida sprijinul în rândul bărbaților de culoare. Dar ea a adoptat o abordare diferită de cea a lui Obama.

„Toți se așteaptă să le câștigați votul”, a spus Harris.

Ea a invitat de mai multe ori liderii negri ai organizațiilor pentru drepturile civile și ai grupurilor de afaceri la reședința ei pentru a le auzi preocupările. Democrații speră că aceste eforturi – precum și cuvintele mai directe al lui Obama – vor fi suficiente pentru a muta bărbații de culoare la urne.

„Trebuie să avem grijă să nu-i denigrem pentru asta, ci mai degrabă să-i invităm să intre”, a spus domnul James. „Ar putea ajunge să ne salveze democrația dacă facem acest lucru corect.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră