Guvernul de centru-stânga al Suediei va decide dacă să reintroducă serviciul militar anul viitor, pe fondul dificultăților persistente în rândurile voluntarilor și a unei situații de securitate tot mai incerte, relatează sbs.com.au.
Țara nordică a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2010, dar activitatea militară în regiunea Baltică a crescut în urma anexării Crimeii de către Rusia în 2014, ceea ce a determinat Suedia să intensifice pregătirile militare.
Decizia a fost luată în urma unei anchete oficiale şi va viza atât bărbații, cât și femeile născute în 1999 sau mai târziu.
"Am avut probleme de personal în unitățile militare pe bază de voluntariat, ceea ce trebuie abordat într-un fel", a declarat ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist postul de public de radio SR.
"De aceea, este necesar reintroducerea serviciului militar obligatoriu", a mai spus el. Decizia ar atrage după sine mobilizarea a 4000 de bărbați și femei, pentru instruire militară în 2018 și 2019.
Suedia, care nu este membră NATO, a trecut la modernizarea armatei printr-o majorare bruscă a cheltuielilor, și-a relocat trupe în insula Mării Baltice Gotland, îndemnând guvernele locale să-şi intensifice planurile de mobilizare pentru un viitor război.