O tara europeana e atit de sigura ca isi inchide puscariile

02 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O tara europeana e atit de sigura ca isi inchide puscariile

Pentru ca nu avea destui infractori condamnati cu care se le umple, o tara europeana a inchis19 închisori in 2013. S-a intimplat si inca se mai intimpla in Olanda, relateaza independent.co.uk. 

Conform unor documente interne obtinute de The Telegraaf, alte cinci  penitenciare vor fi închise până la sfârșitul verii. Decizia va duce la diparitia a 2000 de locuri de munca, doar 700 de angajati urmind sa fie redistribuiti in sistem.

Tendința de închidere a închisorilor vine dupa o scădere constantă a criminalității, începând cu anul 2004. Problema inchisorilor goale a ajuns până intr-acolo încat, în septembrie anul trecut, Olanda a importat 240 de prizonieri din Norvegia doar pentru a ține celulele pline.

Cu toate acestea, potrivit raportului obtinut The Telegraaf, ministrul Justiției, Ard van der Steur, a anunțat Parlamentul că menținerea închisorilor goale genereaza costuri prohibitive pentru mica țară.

Olanda iși menține o rata criminalității atât de scăzută datorita mai multor factori cum ar fi legile relaxate privind drogurile, accentul pe reabilitarea detinutilor și un sistem electronic de monitorizare a acestora, care le permite oamenilor să se reincadreze in muncă.

Un studiu publicat în 2008 arata că sistemul de monitorizare a redus rata de recidivă cu până la jumătate, comparativ cu incarcerarea tradițională. În loc să piarda vremea într-o celulă de închisoare, să toace banii statului, infractorilor condamnați li se dă posibilitatea de a-si aduce contributia in societate.

Aceste măsuri duc la o rată de incarcerare incredibil de scăzută: deși Olanda are o populație de 17 milioane de locuitori, doar 11.600 de persoane sunt inchise. Ceea ce inseamna 69 incarcerări la 100.000 de persoane.

In Statele Unite, rata de incarcerare este de 716 la 100.000 - cea mai mare din lume, determinata în mare măsură de lipsa de atenție a serviciilor sociale și a programelor de reabilitare odată ce prizonierii parasesc inchisorile. Fără o plasă de siguranță care sa le ofere alte opțiuni, mulți dintre cei eliberati se reîntorc la vechile obiceiuri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră