O sută de deputaţi chinezi sunt miliardari în dolari. Averile lor echivalează cu PIB-ul Suediei

03 Mar 2017 | scris de Radu Popescu
O sută de deputaţi chinezi sunt miliardari în dolari. Averile lor echivalează cu PIB-ul Suediei

Parlamentul Chinei are circa o sută de membri care sunt miliardari în dolari și averile cumulate ale celor mai bogați 209 parlamentari chinezi ar echivala cu PIB-ul unor țări precum Belgia, Suedia sau Polonia, a indicat vineri revista Hurun la începutul sesiunii anuale a adunărilor legislative ale regimului chinez, relatează AFP.scrie agerpres.ro.

Pe culoarele impozantului Palat al Poporului, din Piața Tiananmen din Beijing, elita economică a gigantului asiatic va sta, ca în fiecare an, timp de circa zece zile, cot la cot cu înalții lideri ai Partidului Comunist.

În Palatul Poporului începe vineri sesiunea anuală a Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), un simplu organism de dezbateri, apoi, duminică, cea a Adunării Naționale Populare (ANP), camera de înregistrare a regimului.

Din cei circa 5.100 de membri ai celor două adunări, 209 delegați au o avere mai mare de două miliarde de yuani (276 milioane de euro), estimează Harun într-un raport transmis către AFP. Potrivit acestui recensământ, averile lor cumulate sunt de ''aproape 3.500 miliarde de yuani'', respectiv 483 miliarde de euro, echivalentul Produsului Intern Brut (PIB) anual al unor țări precum Belgia, Suedia sau Polonia.

Or, reamintește Hurun, care întocmește în fiecare an un clasament referitor la averile țării, este vorba în imensa lor majoritate mai degrabă de oameni de afaceri decât de cadre care au făcut carieră în aparatul de partid.

Printre ei se află patronii unor giganți ai internetului Tencent (Pony Ma) sau Baidu (Robin Li), cel al producătorului de smartphone-uri Xiaomi (Lei Jun), sau ''regele'' băuturilor fără alcool (Zong Qinghou, de la conducerea grupului Wahala).

În pofida unei vaste campanii anticorupție lansate în 2013 de către președintele Xi Jinping pentru asanarea partidului, patronii de grupuri private sunt în continuare bineveniți, într-un moment în care Beijingul vrea să reechilibreze economia către consumul intern. Membrii parlamentului sunt de fapt selecționați la nivelul autorităților locale, ele însele strâns subordonate puterii centrale.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră