Flotele de nord, est și sud au exersat atât capabilitățile ofensive cât si cele defensive, iar celor 300 de nave de război li s-au alăturat zeci de avioane de vânătoare si mii de trupe responsabile de apărarea coastei, operarea instalațiilor radar defensive, comunicații si război electronic.
"Exercițiul este menit să inbunătățeasca intensitatea asaltului, precizia, stabilitatea si viteza de reacție a trupelor in medii de bruiaj electromagnetic intens. Un război pe mare bazat pe tehnologia informațiilor este brusc, crud si scurt, deci, este necesară tranziția rapidă către starea de alertă, pregătire si o mare eficiență a asaltului", s-a declarat in comunicatul de presă emis luni.
Trupele si navele participante au fost impărțite in două echipe, una roșie si una albastră. Misiunea echipei roșii a fost de a o ataca pe cea albastră unde cea din urmă trebuia să contraatace cu ajutorul torpilelor si a rachetelor de croazieră. Exercițiile au acoperit o gamă largă de scenarii posibile de lupta, cuprinzând operațiuni de recunoaștere, lovire cu precizie a țintelor aflate la mare distanță și capacitățile antiaeriene si antirachetă ale marinei. Ministerul apărării chinez a susținut că acestea sunt "de rutină" si nu sunt indreptate către un o națiune anume. Totodată, manevrele militare vin in contextul tensiunilor ridicate din estul Asiei după ce un tribunal internațional de arbitraj a respins luna trecută ambițiile teritoriale chineze in Marea Chinei de Sud. Beijingul a respins la randu-i acțiunea Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, catalogând decizia ca fiind "hârtie menajera". Ca urmare, China continuă să proclame ca ape teritoriale o mare parte din Marea Chinei de Sud, teritoriu prin care trec anual mărfuri si bunuri in valoare de peste 5 triliarde de dolari. Mai mult, guvernul de la Beijing a avertizat in repetate rânduri impotriva intervenției SUA in regiune, care continuă să incalce limitele impuse de chinezi, folosind ca motiv principiul libertătii de navigare.
Săptămâna trecută, oficialii chinezi au anunțat că vor efectua in luna septembrie manevre bilaterale cu marina rusă in Marea Chinei de Sud. "Acesta va fii un exercițiu de rutină intre cele doua forțe armate, cu scopul de a dezvolta parteneriatul strategic de cooperare dintre China si Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului apărării, Yang Yujun. "Exercițiul nu este indreptat către alte națiuni", a mai adăugat acesta.