Contraamiralul Ami Ayalon, fost def al Shin Beth, serviciul intern de informații israelian, spune pentru Le Figaro ca „o ofensivă terestră în Gaza este inevitabilă pentru a eradica aripa armată a Hamas”.
- Va rămâne 7 octombrie 2023 înregistrată ca 11 septembrie israelian?
Ami Ayalon - În Israel, majoritatea oamenilor văd aceste evenimente dramatice ca pe un nou război de Yom Kippur. Cu doar două zile în urmă am comemorat atacul din 1973. Și ceea ce s-a întâmplat este foarte asemănător. Atacul a fost o surpriză totală. Și motivele sunt probabil aceleași. Dar cred că pe termen lung, când vom încerca să ne înțelegem istoria, pagina anului 2023 va părea mult mai serioasă. Acest atac va schimba fața Israelului. Este prima dată de la crearea statului evreiesc când sute de civili au fost masacrați, uciși în casele lor, pe teritoriul nostru.
Ne va dura ani să înțelegem impactul pe termen lung cauzat de oroarea și frica asociate cu aceste evenimente. Folosim terminologia Yom Kippur, dar astăzi atmosfera este foarte diferită. Am creat un stat pentru a ne apăra. Am investit o sumă imensă de bani pentru a ne asigura că armata noastră va fi cea mai puternică și cea mai eficientă. Și totul s-a prăbușit pe 7 octombrie 2023. Majoritatea oamenilor nu mai așteaptă nimic de la liderii noștri politici. Dar da, încă ne așteptam la ceva de la comandanții noștri militari și nu au reușit.
- Guvernul israelian nu a ascultat avertismentele armatei?
Mai întâi a avut loc un eșec uriaș al agențiilor noastre de securitate. Toate informațiile din Gaza se bazau pe supraveghere electronică. Dar liderii aripii militare a Hamas, ca și liderul lor, Mohammed Deïf , au supraviețuit primei și celei de-a doua Intifada și numeroaselor operațiuni militare israeliene. Ei știu să comunice fără telefon sau internet. Probabil că un număr foarte mic de oficiali erau la curent cu operațiunea din partea lor. Serviciile noastre au fost fără oarbe.
Mai mult, o mare parte din responsabilitate revine, evident, guvernului. Comandanții tuturor organizațiilor de securitate i-au spus că politica urmată este greșită și că este evident că va fi folosită de inamicii noștri. Dușmanii noștri văd că slăbim și ei văd că rezistența și unitatea noastră slăbesc. Aceștia au perceput un moment de mare dezbinare în jurul crizei provocate în țară de reforma justiției. Desigur, politicienii nu au ascultat. Mai ales în ceea ce privește avertismentele despre Cisiordania. Guvernul israelian a făcut totul pentru a se asigura că Fatah și Autoritatea Palestiniană nu mai sunt parteneri, pentru că au dat puterea Hamasului.
- Acest atac va schimba fața Israelului. Este prima dată de la crearea statului evreiesc când sute de civili au fost masacrați, uciși în casele lor, pe teritoriul nostru.
Astăzi avem Hamas în Gaza și nu mai avem pe nimeni în Cisiordania. Majoritatea palestinienilor, chiar și în Cisiordania, consideră Autoritatea Palestiniană, și în special liderul acesteia, Abu Mazen, ca un colaborator cu Israelul. Am tolerat intolerabilul lăsând Hamas să se înarmeze în pragul ușii noastre din 2006. L-am lăsat pe Qatar să-i transfere fonduri, ceea ce i-a permis să se înarmeze. Am gestionat problema Hamas prin perioade de ofensive militare, urmate de armistițiu. De fiecare dată Hamas a fost puțin mai puternic. Guvernul nostru a crezut că principala problemă din Gaza este cea economică și a dat puțin timp de respirație eliberând permise de muncă miilor de palestinieni, care au intrat pe teritoriul nostru cu două săptămâni înainte de atacul din 7 octombrie. Hamas este o organizație foarte structurată, Hamas este o ideologie și Hamas este o mișcare socială. Trebuie să luptăm cu aripa militară a mișcării, Brigăzile Ezzeddine al-Qassam. Trebuie să ne asigurăm că nu mai există această imensă capacitate militară la ușa noastră. Acest lucru necesită o operațiune militară uriașă.
- Este o operațiune la sol inevitabilă în Gaza?
Da, nu avem de ales să distrugem Brigăzile Ezzeddine al-Qassam. Dar ar trebui să ne schimbăm complet politica pentru a crea un partener palestinian. Trebuie să spunem de la început că războiul nostru nu este împotriva poporului palestinian. Războiul nostru este împotriva aripii militare a Hamas. Înainte de a ataca, ar trebui să spunem că vrem să creăm o realitate în care să vorbim cu palestinienii, care acceptă inițiativele de pace și care vor să discute cu noi realitatea a două state. Dar cred că niciun guvern israelian nu va fi de acord să facă asta astăzi. Totuși, dacă nu facem acest lucru, vom observa o creștere a violenței. Chiar și astăzi, Israelul refuză să admită că palestinienii sunt un popor. Dezvoltarea economică nu va fi suficientă pentru ei.
- Credeți că evenimentele din weekend ar fi fost evitate dacă problema palestiniană ar fi fost rezolvată prin crearea unui stat palestinian?
Este evident. Uite, conceptul nostru de securitate în Israel. Până la Războiul Yom Kippur de acum 50 de ani, am preferat pământul în locul păcii, deoarece pacea nu era importantă pentru noi. Scopul nostru a fost siguranța. A trebuit să așteptăm șocul războiului de Yom Kippur pentru a ajunge la concluzia că pentru a avea securitate trebuie să existe pace. Am obținut pacea cu Egiptul doar din cauza traumei lui Yom Kippur și am început să negociem cu palestinienii la Madrid, apoi la Oslo, doar din cauza primei Intifada. În cele din urmă, am părăsit Libanul doar din cauza terorii șiite și a atentatelor sinucigașe. Ne-am retras din Gaza doar din cauza celei de-a doua Intifada. Comunitatea internațională a jucat un rol major în toate cazurile pe care le-am menționat. Astăzi trăim o tragedie și nimănui nu-i pasă. Nu putem da vina pe nimeni. Nimeni nu ne poate salva în ciuda noastră.
- Dar lumea arabă? Acesta este sfârșitul Acordurilor Avraam?
Nimic nu este complet mort. Dar, mai presus de toate, problemele noastre nu sunt moarte. Este uimitor să vedem diferența dintre ceea ce am văzut când am semnat Acordurile Avraam și ceea ce a văzut lumea arabă acolo. Ei au semnat tratatele pentru a opri anexările imediate planificate de Netanyahu. A fost o condiție. Guvernul nostru a spus da și apoi a explicat publicului nostru că nu am plătit un preț pentru pace. El a explicat că nu vom continua cu anexările imediat, ci pas cu pas. Și așa nu ne ținem de cuvânt.
- Este ofensiva terestră o capcană pentru Israel?
Va fi foarte greu. Știu că pentru a realiza acest lucru, va trebui să ucidem mii de palestinieni. Nu am idee câți soldați israelieni și câți civili israelieni vor muri. De asemenea, știu că cu cât ucidem mai mulți palestinieni în Gaza, cu atât sunt mai mari șansele de intervenție a Hezbollah în nordul țării. Și că nivelul terorii din Cisiordania va crește. Ce se va întâmpla pe străzile arabe din Iordania, în Egipt... Sunt multe necunoscute.
Dar capacitățile militare ale Hamas trebuie eliminate, pentru că astăzi ne aflăm într-o situație foarte dificilă, în care efectul de descurajare al forțelor noastre a fost foarte discreditat. Am văzut ceva în ultimele două zile pe care nu ne-am fi putut imagina. A fost un masacru. Copii și femei ucise în casele lor și nu doar de arme. Și pentru a distruge aripa militară a Hamas, nu există alternativă la ofensiva terestră, pentru că nu putem ucide 2 milioane de oameni sub bombardament.