O navă de război a Marinei SUA care operează în Orientul Mijlociu a interceptat joi mai multe proiectile lângă coasta Yemenului, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.
Unul dintre oficiali a declarat că rachetele au fost lansate de militanții Houthi susținuți de Iran care sunt implicați într-un conflict în curs în Yemen. Au fost interceptate aproximativ 2-3 rachete, potrivit celui de-al doilea oficial.
Secretarul de presă al Pentagonului Generalul Pat Ryder a confirmat că distrugătorul american USS Carney a doborât trei rachete de atac terestre, precum și mai multe drone care au fost lansate de forțele Houthi susținute de Iran în Yemen.
„Această acțiune a fost o demonstrație a arhitecturii integrate de apărare antiaeriană și antirachetă pe care am construit-o în Orientul Mijlociu și pe care suntem pregătiți să o folosim ori de câte ori este necesar pentru a ne proteja partenerii și interesul în această regiune importantă”, a spus el într-un briefing de presă. „Nu au existat victime ale forțelor americane și niciun civil de pe teren”.
Pentagonul nu poate spune cu certitudine în acest moment ce vizau rachetele și dronele, dar a spus că au fost lansate din Yemen și se îndreptau spre nord de-a lungul Mării Roșii, „potențial către ținte din Israel”.
USS Carney a tranzitat miercuri prin Canalul Suez în Marea Roșie. Comandamentul Forțelor Flotei SUA a declarat într-o postare pe rețelele sociale că „ar ajuta la asigurarea securității și stabilității maritime în Orientul Mijlociu”.
Incidentul a fost unul dintr-o serie din ultimele zile, bazele americane fiind vizate de drone în Siria și Irak, pe fondul tensiunilor crescânde din regiune, pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas continuă.
Atacurile cu drone care vizează baza din Siria au avut ca rezultat „răniri minore”, a spus Ryder.
Miercuri, două drone au vizat garnizoana al-Tanf din Siria, unde au sediul forțelor SUA și ale coaliției anti-ISIS, a spus Ryder. O dronă a fost angajată și distrusă, iar o altă dronă a impactat baza, ducând la răni minore forțelor coaliției, a spus Ryder.
În aceeași dimineață, în Irak, sistemele de avertizare timpurie au indicat o posibilă amenințare care se apropie de baza aeriană al-Asad unde este staționat personalul american. Nu a avut loc niciun atac, dar personalul s-a adăpostit, iar un angajat civil american a suferit un episod cardiac și a murit la scurt timp după aceea, a spus Ryder.
Marți, forțele americane s-au apărat împotriva a trei drone în apropierea forțelor americane și ale coaliției din Irak, a spus Ryder. Două dintre drone au vizat baza aeriană al-Asad, ceea ce a dus la răni minore forțelor coaliției. Iar în nordul Irakului, lângă baza aeriană Bashur, forțele americaneau distrus o dronă, a spus Ryder.
„Deși nu am de gând să prezic niciun răspuns potențial la aceste atacuri, voi spune că vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra forțele SUA și ale coaliției împotriva oricărei amenințări”, a spus el. „Orice răspuns, dacă apare unul, va veni la momentul și în modul pe care le alegem.”
Întrebat dacă toate aceste atacuri sunt legate de războiul în desfășurare dintre Israel și Hamas și de furia din regiune pentru sprijinul SUA pentru Israel, Ryder a spus că SUA încă evaluează atacurile.
„Concentrarea noastră va fi în continuare pentru a ne asigura că descurajăm un potențial conflict regional mai larg”, a spus el.
În acest scop, a spus Ryder, Austin a susținut o serie de apeluri cu lideri arabi și israelieni, inclusiv șeicul Mohamed bin Zayed din Emiratele Arabe Unite, Emir Sheikh Tamim din Qatar și prințul Khalid bin Salman din Arabia Saudită. Scopul a fost de a reitera sprijinul SUA pentru Israel și de a sublinia importanța protejării civililor.
„El a subliniat din nou că orice țară sau orice grup care se gândește să încerce să profite de situația din Israel pentru a încerca să extindă conflictul ar trebui să se gândească de două ori și să nu se îndoiască de hotărârea Statelor Unite”, a spus Ryder.