In Siria asistam la o confruntare acerba intre Rusia si SUA. CNN spune ca, deocamdata , avem doar un proxy-war. Adica un razboi prin intermediari.
Rusia il sprijina pe Bashar al Assad iar SUA este de partea unor grupari rebele care vor inlocuirea lui Assad de la conducerea Siriei. In ecuatie intra si Statul Islamic, organizatie terorista care vrea sa instaureze in zona Orientului Mijlociu un califat .
Duminica trecuta , SUA a parasutat 50 de tone de munitie si armament intr-o zona controlata de opozitia care lupta atat impotriva lui Assad cat si a SIS.
Pentagonul a anuntat ca aceste ajutoare au ajuns in mainile opozitiei, Rusia, prin ministrul de externe Lavrov, se indoieste.
Deocamdata, SUA contabilizeaza un esec in constituirea unei opozitii armaten eficiente.
Programul destinat antrenarii unor luptatori impotriva lui Assad si SIS s- a dovedit a fi un esec.Initiat in 2012,el trebuia sa pregateasca 5400 de luptatori anual, cam 15.000 pina in 2015.
Circa 500 de milioane de dolari a costat aceasta operatiune care s-a terminat cu un esec neastepat:luna trecuta doar 4 sau 5 luptatori antrenati de SUA se mai aflau in teren.
Restul, fie au dezeratat, cu armamaent cu tot. si au trecut de partea SIS, fie s-au intors acasa. Programul a fost inchis luna trecuta iar acum SUA incearca sa coalizeze mai multe forte care sa activeze pe teren.
Interventia Rusiei a schimbat “configuratia confruntarii” prin cele peste 100 de raiduri aeriene dar si prin cooperarea stransa cu armata siriana dar si cu Iranul si Irakul.
Rusia este acuzata atat de SUA cat si de UE ca operatiunile sale vizeaza opozitia siriana , cea care lupta impotriva lui Assad, iar Rusia raspunde ca lupta impotriva tuturor teroristilor.
Este clar, ca prin intermediari, SUA si Rusia desfasoara un conflict tot mai violent.
In final, Statul Islamic va fi eliminat si de-abia atunci incepe confruntarea finala:cum se vor intelege cele doua puteri in impartirea influentei in zona si decizii vor lua in pacificarea unei regiuni atat de violente.