Șeful Apărării Germaniei a avertizat că Occidentul nu trebuie să subestimeze puterea militară a Moscovei, declarând că Rusia are posibilitatea de a deschide un al doilea front dacă alege să facă acest lucru, scrie Reuters.
„Cea mai mare parte a forțelor terestre ruse ar putea fi blocate în Ucraina în acest moment, dar, chiar și așa, nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război”, a declarat pentru Reuters într-un interviu generalul Eberhard Zorn, cel mai înalt gradat al Bundeswehr,.
Dincolo de armată, Rusia are la dispoziție și o forță navală și aeriană, a adăugat el.
„Majoritatea marinei ruse nu a fost încă desfășurată în războiul cu Ucraina, iar forțele aeriene ruse au încă un potențial semnificativ, ceea ce reprezintă o amenințare și pentru NATO”, a spus Zorn.
Bundeswehr sprijină în mod regulat misiunile de poliție aeriană ale NATO asupra statelor baltice cu avioane de luptă și, având una dintre cele mai puternice flote din regiune, urmărește, de asemenea, cu atenție evoluțiile din Marea Baltică la ușa sa.
Un potențial punct fierbinte acolo este Kaliningrad, o exclavă rusă cuprinsă între membrii NATO, Polonia și Lituania, care găzduiește flota navală baltică a Rusiei și este o locație de desfășurare pentru rachetele rusești Iskander cu capacitate nucleară.
Rusia a amenințat că va staționa arme nucleare și hipersonice în Kaliningrad în cazul în care Finlanda și Suedia aderă la NATO, așa cum sunt în curs de a face.
Zorn, vorbind înainte de începerea unei ofensive ucrainene în sud, a subliniat că Rusia continuă să aibă rezerve substanțiale.
„În ceea ce privește armata sa, Rusia este foarte capabilă să extindă conflictul la nivel regional”, a spus generalul. „Că acesta ar fi un lucru foarte nerezonabil pentru Rusia este o altă poveste”.
Referindu-se la situația militară din Ucraina, Zorn a spus că dinamica atacului Rusiei a încetinit, dar Rusia continuă să avanseze constant.
„Sprijiniți de focuri masive de artilerie, aceștia xontinuă să avanseaze înainte – indiferent de victimele civile ucrainene”, a spus el.
El a mai sugerat că Rusia nu e pe cale să rămână fără muniție în curând.
„Rușii au la dispoziție cantități enorme de muniție”, a spus el. „Această muniție este parțial veche și foarte inexactă, dar tocmai aceasta provoacă distrugeri mari infrastructurii civile. Ei trag în jur de 40.000 până la 60.000 de cartușe de muniție de artilerie pe zi”.
Zorn a spus că, totuși, nu a anticipat nicio ofensivă de mare anvergură în adâncul teritoriului ucrainean în acest moment.
El a mai spus că forțele ruse se concentrează în prezent pe cucerirea Donbasului, regiunea industrială din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Moscova dețin deja bucăți de teritoriu. Cu toate acestea, nu e încă în vedere nicio rezoluție militară, a spus el.