„Nu ne vom da bătuți”, spune Joe Biden despre războiul din Ucraina în discursul din Normandia

06 Iun 2024
„Nu ne vom da bătuți”, spune Joe Biden despre războiul din Ucraina în discursul din Normandia

Președintele american Joe Biden  aduce un omagiu soldaților și veteranilor americani la ceremonia comemorarii celor 80 de ani de la debarcarea de Ziua Z: „Nu vom abandona” Ucraina în fața „tiranului” rus, a spus Biden citat de Le Figaro

„Hitler și cei de lângă el credeau că democrația este slabă și că viitorul constă în dictaturi ”, începe el. „Aici, pe coastele Normandiei, avea să se decidă bătălia dintre libertate și tiranie ”, continuă el. Apoi se adresează veteranilor americani: „În numele poporului american, vă mulțumesc fiecăruia dintre voi ” .

„Aproape 160.000 de soldați au sosit pe calea aerului. Mulți nu s-au întors." 

„Am dovedit că libertatea este mai puternică decât tirania. Am dovedit că idealurile democrațiilor noastre sunt mai puternice decât o armată combinată de tiranie. Am dovedit unitatea neefectuată a Aliaților”, a spus el. 

După ce a adus un omagiu veteranilor americani, Joe Biden a evocat situația din Ucraina: „Ucraina este invadată de un tiran și nu  ne vom da bătuți niciodată”, a spus el. „Ucrainenii suferă pierderi uriașe, dar nu se predau.” 

Nu putem renunța în fața dictatorilor, este de neimaginat. Dacă am fi făcut-o, am fi uitat ce s-a întâmplat pe acea plajă”, a spus Joe Biden 

Joe Biden îl acuză, fără să-l citeze, pe Vladimir Putin  : „un tiran care se gândește doar la dominație”.

„Această agresiune rusă a provocat pierderi grele, 350.000 de ruși au fost uciși sau răniți, un milion de locuitori au fugit din Rusia.”

„Nu ne vom îndepărta privirea de la Ucraina. Dacă privim în altă parte, Ucraina va cădea sub stăpânirea rusă, iar apoi toată Europa va cădea și ea”.

„Izolaționismul nu a fost răspunsul acum 80 de ani. Și acesta nu este întotdeauna răspunsul astăzi.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră