Nu este un film de la Hollywood: Rusia reacționează puternic la contraofensiva Ucrainei

14 Iun 2023
Nu este un film de la Hollywood: Rusia reacționează puternic la contraofensiva Ucrainei

În Ucraina ocupată, câștigurile se măsoară în metri, scrie Politico.

Ucraina se confruntă cu o rezistență acerbă a Rusiei în sud și est, în timp ce renunță la o contraofensivă pentru a relua teritoriul ocupat de Rusia.

Forțele ucrainene au câștigat teren, dar luptele au loc la fiecare metru, a  declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, într-un comunicat.

„Inamicul face totul pentru a păstra pozițiile capturate. Rușii folosesc în mod activ aviația de asalt și armata și efectuează focuri de artilerie intense”, a spus Maliar. „În timpul ofensivei, trupele noastre se confruntă cu câmpuri minate continue, care sunt combinate cu șanțuri antitanc. Toate acestea sunt combinate cu contraatacuri constante ale unităților inamice asupra vehiculelor blindate și cu utilizarea masivă a ATGM-urilor și a dronelor kamikaze.”

În ultima zi, trupele ucrainene au avansat 250 de metri în direcția Bakhmut în zona lacului de acumulare Berkhiv și încă 200 de metri în direcția Toretsk în regiunea Donețk, a spus Maliar. În regiunea Zaporojie, armata ucraineană a revenit cu până la un kilometru în direcția Berdiansk, ceea ce face până acum un avans total de trei kilometri pătrați în regiune. 

Potrivit lui Maliar, luptele se desfășoară în prezent în mai multe districte din sudul și estul Ucrainei.

Ucrainenii și rușii își raportează câștigurile în metri de luni bune. De exemplu, în bătălia de nouă luni pentru Bakhmut, Rusia ar fi pierdut un soldat ucis sau rănit la fiecare 48 de centimetri de teritoriu câștigat, a informat în ultimele zile ministerul britanic al apărării. 

Așteptări depășite

După succesul rapid de contraofensivă de anul trecut la Harkiv și Herson, Ucraina se confruntă cu presiuni pentru a oferi rezultate egale sau chiar mai bune.

„O contraofensivă ucraineană de succes l-ar putea forța pe Putin să negocieze încheierea războiului”, a declarat luni secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la o conferință de presă cu ministrul italian de externe Antonio Tajani, la Washington.

Cu toate acestea, persoanele care nu sunt implicate direct în război ar putea avea așteptări nemaipomenite, a declarat Taras Chmut, un analist militar ucrainean și șeful celei mai mari fundații militare ucrainene de voluntariat, numită Come Back Alive.

„Acesta nu este un film de la Hollywood. Forțele ucrainene avansează cu viteza de care au nevoie de data aceasta. La fel ca la contraofensiva de anul trecut. Oamenii nu au informații despre câte încercări eșuate au fost făcute anul trecut înainte de marele succes pe care toată lumea l-a prețuit”, a spus Chmut.

În ciuda faptului că ucrainenii au fost nevoiți să treacă prin câmpuri minate sub artilerie și bombardamente aeriene, ei încă au raportat că au câștigat ceva teren. Pe parcursul săptămânii trecute, Ucraina a raportat că a eliberat șapte sate din regiunile Donețk și Zaporojie. Cu toate acestea, în primele săptămâni ale contraofensivei, armata ucraineană a pierdut deja cel puțin 16 tancuri Bradley și patru tancuri Leopard,  a raportat proiectul de informații open source Oryx. Comandamentul ucrainean nu a comentat pierderile de echipamente militare.

Atacurile țintite

Între timp, forțele ruse au punctele de comandă și lanțurile de aprovizionare distruse.

Luni, Ucraina l-a eliminat pe generalul de armata rusă Serghei Goriaciov, a informat presa rusă, citând așa-zișii bloggeri militari ruși. Aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent. Ministerul rus al Apărării nu a comentat despre moartea lui Goriaciov.

Goriaciov, care se pare că a murit într-o lovitură cu rachete în regiunea Zaporojie, era comandant al armatei a 35-a rusă. Presa independentă rusă Istories a raportat că  Goriaciov a devenit al 10 -lea  general rus ucis în timpul războiului.

Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului – un oraș din zona ocupată de ruși din Zaporojie – a declarat marți că forțele ucrainene au distrus mai multe baze de soldați ruși în Melitopol și în jurul acestuia.

Luni Fedorov  a mai raportat  că o locomotivă diesel rusă a fost scoasă într-un depozit local. „Rușii au folosit șine pentru a transporta combustibil și armament pe frontul de război. În fiecare zi, oportunitățile lor de călătorie scad”, a spus Fedorov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră