Mike Johnson se opune astfel solicitării președintelui american Joe Biden care dorește ca Congresul să valideze un ajutor global de 105 miliarde de dolari destinat în special Ucrainei și Israelului, scrie Le Figaro
O primă decizie puternică. Proaspăt ales după săptămâni de haos, noul Președinte republican al Camerei Reprezentanților Mike Johnson a acordat duminică un interviu Fox News, în care și-a prezentat planurile pentru camera inferioară a Congresului SUA. În timp ce armata israeliană a lansat cea de-a doua fază a ofensivei pe Fâșia Gaza ca răzbunare pentru raidurile mortale ale Hamas din 7 octombrie, președintele Camerei a insistat să disocieze ajutorul acordat statului ebraic de cel acordat Ucrainei.
„Vom introduce un proiect de lege separat în Parlament săptămâna aceasta privind ajutorul pentru Israel și știu că colegii noștri republicani din Senat pregătesc o măsură similară”, a declarat Mike Johnson pentru postul de televiziune. Președintele Camerei inferioare se opune astfel direct propunerii președintelui american Joe Biden, care a cerut Congresului să voteze un ajutor global de 105 miliarde de dolari pentru Israel, Ucraina și alte nevoi de securitate națională.
Ajutorul pentru Ucraina este amenințat
În detaliu din aceste 105 miliarde de dolari, 61,4 miliarde trebuie să meargă în Ucraina și 14,3 miliarde în Israel. „Sunt o mulțime de lucruri care se întâmplă în lume pe care trebuie să le rezolvăm și le vom face”, a asigurat președintele Camerei. „ Dar în acest moment, ceea ce se întâmplă în Israel trebuie să primească atenția noastră imediată”, a justificat el. Pe scurt, Mike Johnson vrea să acorde prioritate războiului actual al Israelului împotriva teroriștilor Hamas. Fără însă a abandona Ucraina: „Trebuie să separăm aceste două aspecte, dar să le transmitem mai departe”, a mai precizat el.
Aceste declarații, venite de la un adept loial al lui Trump, sunt totuși îngrijorătoare pentru Kiev. Susținătorii fostului președinte sunt în mare parte ostili față de continuarea finanțării SUA către Ucraina. Înainte de a fi ales președinte, Mike Johnson a votat luna trecută împreună cu alți 93 de republicani în favoarea reducerii ajutorului acordat țării, încă în război cu Rusia. Predecesorul său, Kevin McCarthy, a eliminat, de asemenea, ajutorul acordat Ucrainei dintr-un proiect de lege de finanțare la sfârșitul lunii septembrie, sub presiunea conservatorilor duri care l-au amenințat că îl vor înlătura.
O altă declarație a lui Mike Johnson, făcută la Fox News a doua zi după depunerea jurământului, dă totuși speranță ucrainenilor. „Nu putem permite lui Vladimir Putin să se impună în Ucraina, pentru că nu cred că se va opri aici”, a spus el. „Nu îi vom abandona”, a spus el, considerând că „acest lucru ar încuraja China să facă același lucru în Taiwan”.