Noul plan al lui Charles Michel de a o înlatura pe Ursula von der Leyen

13 Iun 2024
Noul plan al lui Charles Michel de a o înlatura pe Ursula von der Leyen

Liderii UE sunt din ce în ce mai enervați de ciudățeniile președintelui Consiliului European, scrie Politico

 Charles Michel a venit cu cel mai recent plan al său de a o distruge pe Ursula von der Leyen.

Președintele Consiliului European transmite liderilor UE ideea ca prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis să preia postul lui von der Leyen, au declarat pentru POLITICO cinci diplomați și oficiali UE. Un al doilea mandat ar putea fi aparent deja câstigat de von der Leyen, dar asta nu l-a împiedicat pe Michel să sugereze alternative.

Diplomații și oficialii au numit-o încă o încercare disperată de a o doborî pe von der Leyen.

„Michel are o cutie cu coji de banană pe care von der Leyen poate aluneca”, a spus un oficial al UE. „În cel mai bun caz, acest lucru creează neplaceri, în cel mai rău caz este destabilizator.”

Pentru a împinge cuțitul și mai mult, Michel sugerează în conversațiile sale secundare că premierul danez Mette Frederiksen ar putea fi un președinte al Consiliului European mai bun decât fostul prim-ministru portughez António Costa, care este foarte apreciat de von der Leyen și al cărui nume este vehiculat pentru locul de muncă de top. 

„Încă o dată, acestea sunt știri false și minciuni. Președintele s-a consultat cu toți liderii în mod individual cu privire la procesul de locuri de muncă de top. Nu au fost menționate nume specifice de către președinte în această etapă”, a declarat Ecaterina Casinge, purtătorul de cuvânt al lui Michel.

Michel este responsabil să conducă un acord politic între liderii europeni pentru a numi șefii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și componentului de politică externă a UE.

„Michel nu are niciun rol în acest proces, cu excepția celui din capul lui”, a spus un diplomat UE. 

În zilele de după alegerile europene, între cei 27 de șefi de stat și de guvern a apărut un consens că von der Leyen ar trebui să obțină un al doilea mandat și că Costa ar trebui să fie noul președinte al Consiliului European (actualul loc de muncă al lui Michel). Relația personală bună dintre cei doi a ajutat la construirea consensului în jurul duo-ului, mai ales după ani de lupte interioare între Michel și von der Leyen. 

În ciuda acestui fapt, Michel continuă să ofere alternative la von der Leyen în conversațiile sale pregătitoare cu liderii UE, precum prim-ministrul grec. 

Mitsotakis a exclus în repetate rânduri că își caută un loc de muncă la Bruxelles.

Potrivit lui Aristotelia Peloni, directorul de comunicații strategice internaționale pentru premierul grec, Mitsotakis „a exclus în mod repetat să fie interesat de vreunul dintre locurile de muncă de top din Bruxelles. Și a vorbit tare și clar. El o susține 100% pe Ursula von der Leyen pentru președintele Comisiei, așa cum a făcut-o de la bun început.”

Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European, care este grec, a numit scenariul Mitsotakis și Frederiksen „cu totul ridicol. Nu este unul la un milion, nici unul la un miliard.” 

Unul dintre oficialii UE, în apărarea lui Michel, a spus că este normal ca acesta să testeze apele cu nume diferite pentru pachetul de locuri de muncă de top. 

Unii dintre oficiali au susținut că nevoia constantă de răzbunare a lui Michel contravine speranțelor liderilor de a ajunge la o înțelegere rapidă. După ce PPE de centru-dreapta a lui von der Leyen a ieșit drept câștigătoarea clară a alegerilor europene, ea a fost liderul clar pentru funcția Comisiei. Eurocrații din bula de la Bruxelles păreau să fie în mare măsură de acord.

Încercările continue ale lui Michel de a submina un al doilea mandat pentru von der Leyen au slăbit orice credibilitate în negocierile pe care le-a lăsat Michel, au adăugat diplomații și oficialii citați în această poveste. 

Țările europene au respins deja încercările anterioare ale lui Michel de a-l doborî pe von der Leyen, cum ar fi amânarea procesului de locuri de muncă de top până după vară și încercarea de a o exclude de la un Consiliu European informal din 17 iunie.

Comisia Europeană a declarat joi că von der Leyen încă nu a primit o invitație la cina liderilor lunea viitoare. „Renumirea lui Von der Leyen este total necontroversată până acum, așa că toată lumea vede asta așa cum este: răzbunare copilărească. După Sofagate avem acum dinnergate. Patetic”, a spus un al doilea diplomat al UE.

Șase diplomați au convenit că Michel ar trebui să rămână la organizarea reuniunilor rămase ale liderilor UE și să lase pachetul de locuri de muncă de top în seama șefilor de stat și de guvern. 

Fiecare dintre cele trei familii politice principale — PPE al lui von der Leyen, socialiștii și liberalii — și-a numit doi lideri ca negociatori politici în timpul acestor discuții. 

„Partidele și liderii vor aranja acest lucru între ei”, a spus primul diplomat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră