NordStream: este posibil ca atacurile la conducte să fi fost efectuate de inamicii ruși ai lui Putin, scrie Corrierre de la Sera

09 Mar 2023
NordStream:  este posibil ca atacurile la conducte să fi fost efectuate de inamicii ruși ai lui Putin, scrie Corrierre de la Sera

Serviciile de informații americane pun sub semnul întrebării un grup de oponenți ai lui Putin pentru sabotarea Nord Stream. Anchetatorii germani sunt interesați în schimb de un iaht misterios, cu 6 persoane la bord, inclusiv o femeie. Cei care suspectează un rol occidental pot considera articolul New York Times ca pe o cortină de fum care - un aspect important - nu dă vina pe Moscova, lansează un avertisment către ucraineni ("știm ce faceți") și poate anticipează noi dezvăluiri în dosar după cele ale lui Seymour Hersh cu acuzații la adresa americanilor, scrie o analiză din Corrierre de la Sera.

Serviciile de informații americane pun sub semnul întrebării un grup de oponenți ai lui Putin pentru sabotarea Nord Stream, dar adaugă că nu există nicio dovadă a unei implicări oficiale a Kievului. Anchetatorii germani – scrie Die Zeit – sunt în schimb interesați de un iaht misterios folosit pentru o manevră îndrăzneață și destabilizatoare. Sunt concluzii preliminare care permit concurenților să nege, să acuze, să danseze cu versiunile .

Avariile aduse gazoductului care leagă Rusia de Germania peste Marea Baltică nu sunt singurul episod al presupusului front „intern”. Ele fac parte dintr-o serie de episoade: tentativa de asasinat asupra fiicei ideologului naționalist Alexandru Dughin la Moscova, recenta incursiune pe teritoriul Rusiei a unui comando al Corpului de Voluntari care luptă împreuna cu ucrainenii, posibilul atac asupra unui avion radar în Belarus cu ajutor străin, o ambuscadă cu bombă zădărnicită împotriva lui Kostantin Malofeev, directorul superior al unui post de televiziune din apropierea șoimilor din Moscova.

Pentru unele dintre aceste cazuri, atenția s-a concentrat asupra Corpului de Voluntari condus de un neonazist rus, Denis Kasputin : o figură ambiguă, cu precedente, care a trăit o anumită perioadă în Germania și apoi s-a alăturat luptei împotriva invadatorilor din Ucraina. El și-a revendicat raidul din Bryansk și este suspect în afacerea Malofeev, cu un dispozitiv magnetic plasat sub mașina țintei. Are aerul unui „steag fals” în spatele căruia să se ascundă, foarte expus, cu nume și față publică.

Exploziile de la conductă, însă, par a fi rezultatul acțiunii profesioniștilor, din acest motiv existând suspiciuni de implicare a serviciilor secrete sau a aparatelor militare. Un nucleu de adversari, fără sprijin, are aceste abilități? Îndoială legitimă. Cum au condus acțiunea? Au urmat o pregătire specifică? Și unde au găsit sprijin logistic? Raportul serviciilor secrete americane nu oferă detalii.

Die Zeit oferă o versiune fascinantă: o echipă de 6 persoane a plantat bombele, inclusiv o femeie și un medic, echipă care a ajuns la bordul unui iaht care a plecat din Rostock pe 6 septembrie, închiriat în Polonia de o companie a unor ucraineni și care s-a întors după misiune. Au fost utilizate probabil documente false. Detalii, susțin ei, culese de anchetatorii germani. Cu o întorsătură recentă: între 18 și 20 ianuarie, poliția a percheziționat nava  suspectată că transporta bombele. Sunt indicii care împing spre zona gri.

În multe conflicte există întotdeauna o componentă opacă, alcătuită din operațiuni clandestine, cu recurgerea la personaje care se pot folosi. Dacă o misiune merge prost, poți să renunți la forță, să te distanțezi, să respingi orice raport. Dizidenții, exilații, adversarii sunt instrumentele. Este modus operandi folosit de guverne sau de mișcările de gherilă. Amintiți-vă de anti-Fidel Castro înarmați de CIA (au pus bombe pe avioane și în hoteluri), de fedayinii din Septembrie Negru, de dușmanii interni ai ayatollahilor susținuți de Mossad, de ucigașii ruși „scăpați de sub control” care au lovit în Europa sau cei care au pus bombele în în Buynaksk, Moscova și Volgodonsk în septembrie 1999, celula ciudată care a vizat ambasadele nord-coreene. Și, prin urmare, și o ramură a serviciilor ucrainene care se mișcă fără aprobarea lui Zelensky sau cu consimțământul său tacit.

În același timp, nebuloasa poate fi folosită de cineva pentru a se infiltra și a-și juca jocul. Cei care suspectează un rol occidental pot considera articolul New York Times ca pe o cortină de fum care - un aspect important - nu dă vina pe Moscova, lansează un avertisment către ucraineni ("știm ce faceți") și poate anticipează noi dezvăluiri în dosar după cele ale lui Seymour Hersh cu acuzații la adresa americanilor. Mai este loc și pentru provocări : ministrul german al apărării, Boris Pistorius, nu a exclus - printre ipoteze - o operațiune „steag fals”, un gest de a da vina pe Kiev. Moscova a replicat: articolele sunt distragere a atenției pentru a-i proteja pe vinovați. A doua zi după explozie, Vladimir Putin i-a indicat pe „anglo-saxoni” drept autori.

Toate acestea au drept teatru marea și spațiile ei. În ultimii ani, teama de loviturile subacvatice purtate de organizații care nu au legătură cu state a crescut, filiala lor militară a încercat să dezvolte tehnici și să achiziționeze material pentru deschiderea frontului maritim. Chiar și traficantii de droguri au investit în sector pentru a acoperi transportul de droguri. În urmă cu câteva săptămâni, la Gdansk a avut loc un eveniment ciudat din cauza activității unor scafandri „spanioli” care au fost arestați și eliberați, poate traficanți. Apoi alarma Olandei și Norvegiei pentru instalațiile lor maritime : în special cabluri submarine sau centrale din sectorul energetic și eolian. Cu toate acestea, „independenților” le este greu să poată desfășura acțiuni atât de sofisticate. Amenințarea, însă, există și intriga Nord Stream a confirmat cât de adâncă este. În toate sensurile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră