„Nimeni nu a câștigat”: Macron a scris francezilor o scrisoare în care le cere să se facă „compromisuri”

10 Iul 2024
„Nimeni nu a câștigat”: Macron a scris francezilor o scrisoare în care le cere să se facă „compromisuri”

Președintele Republicii franceze estimează într-o scrisoare publicată miercuri 10 iulie în presa regională că „nimeni” nu a câștigat alegerile legislative, scrie BFMTV

Cuvântul lui era de așteptat. Într-o scrisoare publicată în presa regională, Emmanuel Macron consideră această miercuri, 10 iulie, că „nimeni nu a câștigat” la alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat.

În consecință, Macron cere „forțelor politice care se recunosc în instituțiile republicane” să „construiască o majoritate solidă” și „neapărat plurală”.

„Această adunare va trebui să se construiască în jurul unor principii majore pentru țară, a unor valori republicane clare și împărtășite (...) În lumina acestor principii voi decide numirea primului ministru ”, a spus el. a anuntat el.

Scrisoarea completa a președintelui către francezi

Dragi francezi

Pe 30 iunie și 7 iulie ați fost în număr mare la vot pentru a vă alege deputații. Salut această mobilizare, semn al vitalității Republicii noastre din care, mi se pare, putem trage câteva concluzii.

În primul rând, este nevoie de exprimare democratică în țară. Apoi, dacă extrema-dreapta a venit pe primul loc în primul tur cu aproape 11 milioane de voturi, ați refuzat clar să îi permiteți să intre în Guvern. Ei bine, nimeni nu a câștigat. Nicio forță politică nu obține o majoritate suficientă singură, iar blocurile sau coalițiile care ies din aceste alegeri sunt toate în minoritate. Împărțite în primul tur, unite prin retrageri reciproce în al doilea, aleși grație voturilor alegătorilor foștilor lor adversari, doar forțele republicane reprezintă majoritatea absolută. Natura acestor alegeri, marcate de o cerere clară de schimbare și împărțire a puterii, le impune să construiască o adunare mare.

Președinte al Republicii, sunt atât protector al intereselor Națiunii, cât și garant al instituțiilor și respect pentru alegerea dumneavoastră.

Tocmai din acest motiv, cer tuturor forțelor politice care se recunosc în instituțiile republicane, statul de drept, parlamentarismul, o orientare europeană și apărarea independenței Franței, să se angajeze într-un dialog sincer și loial pentru a construi o majoritate solidă, neapărat plurală , pentru tara. Idei și programe înainte de funcții și personalități: această adunare trebuie construită în jurul unor principii majore pentru țară, a unor valori republicane clare și împărtășite, a unui proiect pragmatic și lizibil și să țină cont de preocupările pe care le-ați exprimat la momentul alegerilor. Trebuie să garanteze cea mai mare stabilitate instituțională posibilă. Va reuni femei și bărbați care, în tradiția Republicii a cincea, își pun țara deasupra partidului lor, Națiunea deasupra ambiției lor. Ceea ce au ales francezii la urne – frontul republican, forțele politice trebuie să facă asta prin acțiunile lor.

În lumina acestor principii, voi decide numirea prim-ministrului. Acest lucru necesită acordarea forțelor politice de puțin timp pentru a construi aceste compromisuri cu seninătate și respect pentru toată lumea. Până atunci, actualul Guvern va continua să-și exercite atribuțiile și se va ocupa de actualitatea așa cum este tradiția republicană.

Să ne punem speranța în capacitatea liderilor noștri politici de a demonstra un sentiment de armonie și liniște în interesul dumneavoastră și al țării. Țara noastră trebuie să poată aduce la viață, așa cum fac mulți dintre vecinii noștri europeni, acest spirit de coaliție și de autodepășire pe care l-am cerut mereu.

Votul tău necesită ca toată lumea să se ridice la înălțime. Să lucrăm împreună.

Duminica trecută, ați cerut inventarea unei noi culturi politice franceze. Pentru tine, mă voi ocupa de asta. În numele tău, o voi garanta.

Cu incredere. Emmanuel Macron

Alte stiri din Externe

Ultima oră