Produsele tehnologice occidentale ajung în rachetele rusești, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor, scrie NewYorkTimes
La sfârșitul lunii trecute, oficialii americani și din Uniunea Europeană au făcut schimb de informații despre tehnologii interzise în valoare de milioane de dolari care se strecoară prin fisurile apărării lor și pe teritoriul Rusiei.
Înalți oficiali fiscali și comerciali au remarcat o creștere a numărului de cipuri și alte componente electronice vândute Rusiei prin Armenia, Kazahstan și alte țări, potrivit diapozitivelor de la întâlnirea din 24 martie, obținute de The New York Times. Și au împărtășit informații despre fluxul a opt categorii deosebit de sensibile de cipuri și alte dispozitive electronice pe care le-au considerat critice pentru dezvoltarea armelor, inclusiv rachetele de croazieră rusești care au lovit Ucraina.
În timp ce Ucraina încearcă să respingă Rusia de pe teritoriul său, Statele Unite și aliații săi duc o luptă paralelă pentru a ține departe de Rusia cipurile necesare sistemelor de arme, dronelor și tancurilor. Dar în timp ce capacitatea Rusiei de a fabrica armament a fost diminuată din cauza sancțiunilor occidentale țara încă obține acces la multe componente electronice.
Rezultatul este devastator: pe măsură ce Statele Unite și Uniunea Europeană furnizează ucrainenilor arme pentru a continua să lupte împotriva Rusiei, Rusia folosește propria lor tehnologie pentru a riposta.
Oficialii americani susțin că sancțiunile majore pe care le-au impus în parteneriat cu alte 38 de guverne au afectat grav capacitatea militară a Rusiei și au crescut costurile pentru Rusia pentru procurarea pieselor de care are nevoie.
„Părerea mea este că am fost foarte eficienți în a împiedica capacitatea Rusiei de a susține și reconstitui o forță militară”, a declarat Alan Estevez, care supraveghează controalele exporturilor din SUA la Biroul Industrie și Securitate din cadrul Departamentului de Comerț, într-un interviu din martie. .
„Recunoaștem că aceasta este o muncă grea, grea”, a adăugat domnul Estevez. „Ei se adaptează. Noi ne adaptăm la adaptările lor.”
Nu există nicio îndoială că restricțiile comerciale îngreunează semnificativ obținerea de către Rusia a tehnologiei care poate fi utilizată pe câmpul de luptă, dintre care o mare parte este concepută de firme din Statele Unite și țările aliate.
Vânzările directe de cipuri către Rusia din Statele Unite și aliații săi au scăzut la zero. Oficialii americani spun că Rusia a explodat deja o mare parte din aprovizionarea cu cele mai precise arme ale sale și a fost forțată să înlocuiască piese de calitate inferioară sau contrafăcută, care îi fac armamentul mai puțin precis.
Dar datele comerciale arată că alte țări au intervenit pentru a oferi Rusiei o parte din ceea ce are nevoie. După ce au scăzut brusc imediat după invazia ucraineană, importurile de cipuri ale Rusiei au revenit, în special din China. Importurile între octombrie și ianuarie au fost cu 50% sau mai mult față de nivelurile mediane de dinainte de război în fiecare lună, conform urmăririi Silverado Policy Accelerator.
Sarah V. Stewart, directorul executiv al Silverado, a declarat că controalele la export impuse Rusiei au perturbat lanțurile de aprovizionare preexistente, numind asta „un lucru cu adevărat pozitiv”. Dar ea a spus că Rusia „continuă să primească o cantitate destul de substanțială” de cipuri.
„Este într-adevăr o rețea de lanț de aprovizionare care este foarte, foarte mare și foarte complexă și nu neapărat transparentă”, a spus doamna Stewart. „Cip-urile sunt cu adevărat omniprezente.”
Pe măsură ce Rusia a încercat să ocolească restricțiile, oficialii americani și-au schimbat constant regulile, inclusiv adăugând sancțiuni pentru zeci de companii și organizații din Rusia, Iran, China, Canada și din alte părți. Statele Unite și-au extins, de asemenea, restricțiile comerciale pentru a include prăjitoarele de pâine, uscătoarele de păr și cuptoarele cu microunde, toate care conțin cipuri, și au înființat o „forță de atac cu tehnologie disruptivă” pentru a investiga și a urmări penal companiile ilegale care încearcă să achiziționeze tehnologie sensibilă.
Dar comerțul ilicit cu cipuri se dovedește greu de urmărit, având în vedere omniprezența semiconductorilor. Companiile au livrat 1,15 trilioane de cipuri clienților la nivel global în 2021, adăugând la un stoc imens la nivel mondial. China, care nu face parte din regimul de sancțiuni, produce cipuri din ce în ce mai sofisticate.
Asociația Industriei Semiconductorilor, care reprezintă marile companii de cipuri, a declarat că se angajează cu guvernul SUA și cu alte părți pentru a combate comerțul ilicit cu semiconductori, dar că controlul fluxului acestora a fost extrem de dificil.
„Avem protocoale riguroase pentru a elimina actorii răi din lanțurile noastre de aprovizionare, dar cu aproximativ un trilion de cipuri vândute la nivel global în fiecare an, nu este atât de simplu”, a spus asociația într-un comunicat.
Până acum, armata rusă pare să se fi bazat pe un stoc mare de electronice și arme pe care le-a acumulat înainte de invazie. Dar această aprovizionare s-ar putea să scadă ceea ce înseamnă că e urgent ca Rusia să obțină noi transporturi.
Un raport emis marți de Conflict Armament Research, un grup independent care examinează armamentul rusesc recuperat de pe câmpul de luptă, a dezvăluit primul exemplu de fabricare de arme rusești cu cipuri fabricate după începutul invaziei.
Trei cipuri identice, fabricate de o companie americană într-o fabrică offshore, au fost găsite în dronele Lancet recuperate de pe mai multe site-uri din Ucraina în februarie și martie trecute, potrivit lui Damien Spleeters, care a condus ancheta pentru C.A.R.
Spleeters a spus că grupul său nu a dezvăluit producătorul cipului în timp ce lucrează cu compania pentru a urmări cum a ajuns produsul în Rusia.
Aceste cipuri nu au fost neapărat un exemplu de încălcare a controlului exporturilor, a spus Spleeters, deoarece Statele Unite nu au emis restricții asupra acestui tip specific de cip până în septembrie. Cipurile au fost fabricate în august și este posibil să fi fost expediate la scurt timp după aceea, a spus el.
Dar el a văzut prezența lor ca o dovadă că marele stoc de electronice de dinainte de război al Rusiei se epuizează. „Acum vom începe să vedem dacă controalele și sancțiunile vor fi eficiente”, a spus domnul Spleeters.
Compania-mamă a firmei care a proiectat drona, Kalashnikov Group, un important producător rus de arme, a contestat public restricțiile tehnologice ale Occidentului.
„Este imposibil să izolați Rusia de întreaga bază globală de componente electronice”, a declarat Alan Lushnikov, președintele grupului, într-un interviu în limba rusă anul trecut, potrivit unei traduceri a unui raport de la Centrul pentru Relații Strategice și Internaționale, un think tank. „Este o fantezie să gândești altfel.”
„Rusia va încerca și va face tot ce este necesar pentru a ocoli aceste controale la export. Pentru că pentru ei, miza este incredibil, incredibil de mare” a spus Gregory Allen, unul dintre autorii raportului.
După cum arată documentele de la întâlnirea din martie, oficialii americani și europeni au devenit din ce în ce mai preocupați de faptul că Rusia obține mărfuri americane și europene prin redirecționarea acestora prin Armenia, Kazahstan și alte țări din Asia Centrală.
Un document marcat cu sigiliul Biroului pentru Industrie și Securitate din SUA spunea că, în 2022, Armenia a importat cu 515% mai multe cipuri și procesoare din Statele Unite și cu 212% mai multe din Uniunea Europeană decât în 2021. Armenia a exportat apoi 97% dintre aceste produse către Rusia, se spune în document.
Într-un alt document, Biroul pentru Industrie și Securitate a identificat opt categorii de cipuri și componente considerate critice pentru dezvoltarea armelor rusești, inclusiv o serie de porți programabile pe teren, care a fost găsită într-un model de rachetă de croazieră rusă, KH-101.
Partajarea informațiilor dintre Statele Unite și Europa face parte dintr-un efort în curs de dezvoltare, dar în continuă creștere, de a minimiza scurgerea unor astfel de articole către Rusia. În timp ce Statele Unite au o experiență mai profundă în aplicarea sancțiunilor, Uniunea Europeană nu are abilități centralizate de informații, vamă și aplicarea legii.
Statele Unite și Uniunea Europeană au trimis recent oficiali în țări care transportau mai mult în Rusia, pentru a încerca să reducă acest comerț. Domnul Estevez a spus că o vizită recentă în Turcia a convins acel guvern să oprească transbordările către Rusia prin comerțul liber precum și deservirea avioanelor rusești și belaruse pe aeroporturile turcești.
Oficialii administrației Biden spun că livrările către Rusia și Belarus ale echipamentelor electronice pe care le-au vizat au scăzut cu 41% între 2021 și 2022, deoarece Statele Unite și aliații săi și-au extins restricțiile la nivel global.
Matthew S. Axelrod, secretarul adjunct pentru controlul exporturilor la Biroul Industrie și Securitate, a spus că imaginea este una a unei „scăderi ample”.
„Dar există totuși anumite zone ale lumiicare sunt obișnuite să ducă aceste articole în Rusia”, a spus el. „Aceasta este o problemă pe care ne concentrăm.”